ŠTO RADITI NA ŽUMBERKU ?  VISIT ŽUMBERAK

ŠTO RADITI NA ŽUMBERKU ? VISIT ŽUMBERAK

05. siječnja 2024

Žumberak i Samoborsko gorje svojom prirodom, bogatstvom šuma i livada već godinama privlače brojne planinare i izletnike.

Između slovenske granice na zapadu i Zagreba na istoku proteže se Žumberačka gora, čija je Sveta Gera sa 1178 metara najviši vrh kontinentalne Hrvatske. 

U njoj glavnu riječ vodi priroda – malobrojni stanovnici raspoređeni su u tek nekoliko drevnih naselja – a veći dio zaštićen je u sklopu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.
 

Park Prirode Žumberak visit Zumberak Jastrebarsko


Ovamo se dolazi radi uživanja i rekreacije u iskonski čistoj prirodi, u bogatom biljnom i životinjskom svijetu, ali i u ostacima zanimljive povijesti. Put i odredište koje izaberete prvenstveno će ovisiti o vašim osobnim preferencijama, jeste li više sportski tip ili izletnik laganijeg tempa.

Obilazak je možda najbolje početi posjetom Eko-centru Budinjak, u istoimenom malom mjestu u središnjem dijelu Žumberka, pa odavde zakoračiti u Arheološki park Budinjak. Pretpovijesno nalazište krije mnoge zanimljivosti, a bogatu prošlost ovoga kraja upoznat ćete laganom šetnjom po poučnoj Stazi kneževa. Budinjak je tek dio Žumberačkog arheološkog puta, trase duljine 53 km po kojoj su raspoređene brojne povijesne znamenitosti poput misterioznih ostataka srednjovjekovnog Starog grada Tuščaka i Starog grada Žumberka ili groblja keltskog plemena Latobika u Brateljima.
 

Park prirode Žumberak Visit Zumberak Neven Carin


Kraj Glušinje je grkokatolička župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 17. stoljeća, podsjetnik na povijesnu činjenicu da su područje Žumberka prije gotovo 500 godina naselili uskoci, većinom grkokatoličke ispovijesti. Zato se u ovom kraju nalazi mnogo grkokatoličkih kapelica i crkvi, više nego igdje u Hrvatskoj. Žumberački uskočki muzej s prikazom života u ta stara vremena može se razgledati u mjestu Stojdraga. Meni posebno zanimljiva i draga grkokatolička crkva gdje često vodim znatiželjne nalazi se u mjestu Pribić, crkva Marijine Blagovijesti. 
 

Park Prirode Žumberak visit Zumberak Jastrebarsko


Put kraljice bukve još je jedna atraktivna pješačka staza kroz netaknutu prirodu. Dužinom od 35 kilometara proteže se od Slanog Dola do Sošica. Na tom potezu ljepotom se izdvaja dolina rječice Slapnice, zaštićeni krajolik s atrakcijama kao što su Vranjački slap, slap Brisalo, špilja Zidane pećine i Draganov mlin.
 

Park prirode Žumberak Visit Zumberak Neven Carin

Kod Medven Drage, gdje se Slapnica ulijeva u Kupčinu, razgledajte kuriju obitelji Medven, sačuvano seosko imanje iz 19. stoljeća.

U mjestu Podžumberak, uz zapuštenu crkvu  sv. Nikole biskupa iz 16. stoljeća, najstariju rimokatoličku crkvu na području Žumberka, sačuvan je stari Pil srama, barokni zidani stup gdje su se kažnjavali prijestupnici.
 

Park prirode Žumberak Visit Zumberak Neven Carin

Cijeli Žumberak premrežen je označenim pješačkim i planinarskim putevima te biciklističkim stazama pa je najbolje oboružati se dobrom kartom i pronaći omiljenu rutu, a u Eko-centru Budinjak moguće je iznajmiti električni bicikl .

Poseban doživljaj ljudima koji borave na ovim prekrasnim lokacijama parka prirode Žumberak je kupanje u termalnim vodi u svim godišnjim dobima. PS. Možda je najljepše kupanje u prosincu kada je vani hladno a mi u toploj vodi , ispunjeni parom iscjeljujemo svoj dugogodišnje natovareni umor i brige. 
 

Park prirode Žumberak visit Zumberak Neven Carin


Svježi zrak i fizička aktivnost sigurno će vas fino izmoriti pa isplanirajte predah uz domaću hranu. Nadaleko su poznate žumberačke pastrve iz čistih planinskih potoka, a neći ćete ih na rječici Kupčini u uzgajalištu Ribnjaci Vrabac. I sami se možete okušati u ribolovu, a ulovljene ribe ili nosite kući ili ih na licu mjesta ispecite na roštilju. Želite li da vam domaći obrok ipak pripremi netko drugi, u Kostanjevcu vas čeka bistro Žumberački raj, također s vlastitim uzgajalištem pastrva.

PS Kada dođete u Žumberački Raj preporučam divlju pastrvu i juhu od gljiva i obavezno recite gazdi Peri da vas je poslao Neven jer ćete imati kraljevski tretman :) 
 

Ako želite vođenu turu najljepšim predjelima Parka prirode Žumberak možete se javiti na broj 091 565 4848 i dogovoriti detalje.

DETALJNO O PROGRAMU TURE :

https://www.nevencarin.com/bioenergetska-radionica-detaljno/holisticki-retreat-sveti-slapovi-zumberka-i-izvori-tople-vode

 

Holistički retreat Žumberak Park prirode Samoborsko Gorje Žumberak

 

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh