Stari grad ŽUMBERAK 12.st.

Stari grad ŽUMBERAK 12.st.

15. srpnja 2021

Područje Žumberka proteže se uzduž hrvatsko-slovenske granice u duljini od oko 110 km, od Bregane s istočne strane do Metlike sa zapadne strane. U središtu toga kraja, nedaleko sela Stari Grad, nalaze se ruševine starog žumberačkog grada pod nazivom Sichelberg, po kojem je i cijeli kraj dobio današnje ime.
 

Stari grad ŽUMBERAK


Arheološka nalazišta govore da je čovjek u Žumberku živio još u starije kameno doba. Ovdje su živjeli Iliri i još neka keltska plemena. Od 1.st.Žumberak je u sastavu Rimskog carstva. Poznata su arheološka iskapanja iz toga doba kraj sela Budinjak.

Hrvati se u ovaj kraj doseljavaju u 7. i 8. st. U crkvenom pogledu Žumberak je 1094., kad je osnovana Zagrebačka biskupija, spadao pod jurisdikciju te biskupije, kao i cijela Bela Krajina s gradovima Metlikom, Črnomljom i Novim Mestom.
 

Stari grad Žumberak... Autor: Johann Weikhard von Valvasor 1679.g.

SLIKA  Stari grad Žumberak...  Autor: Johann Weikhard von Valvasor 1679.g.
 

U 10. i 11.st. Žumberak je u sastavu hrvatske države.  Krajem 12.st. Žumberak dolazi pod vlast Bavarskih grofova Andeksa, a od 13. st. pod vlast austrijskih vojvoda i u sastavu Kranjske i pod crkvenu jurisdikciju Akvilejske patrijašije (sjeverna Italija), zatim Goričke pa Ljubljanske biskupije.Tek 1789. vraća se pod jurisdikciju zagrebačkih biskupa.
 

Stari grad ŽUMBERAK


Stari grad Žumberak je smješten na vrhu zvanog Gradina na 501 m.n.v. kod obližnjeg sela Stari Grad Žumberački. Pretpostavlja se da su grad izgradili koruški vojvode Spanheimi koji su sredinom 12. stoljeća zavladali ovim područjem. Grad se prvi puta spominje u povijenim izvorima 1265. dok je vlasnik bio Engelbert Žumberački; začetnik žumberačke loze plemića koji je podrijetlom bio od obitelji Spanheim. Tijekom nemirnih stoljeća mijenjali su se vlasnici grada; koruški vojvode, hrvatski knezovi Babonići i austrijski nadvojvode. 
 

Stari grad Žumberak


Iako Turci ovim krajem nisu nikada teritorijalno vladali, krajem 15. st. su Turci nekoliko puta prodrli do Žumberka i opustošili ga u pljačkaškim pohodima. Kod Staroga grada Žumberka su pronađene strelice za luk i samostrel, dijelovi vojničkog oklopa, oprema za konje i kugle za topove i katapulte čime se zaključuje da ovaj kraj nije bio miran kroz povijest. Posljednji vlasnik grada je polovicom 16. st. darovao zemljište žumberačkim uskocima, a oni su prihvatili vojne obveze i obećali da će braniti ovaj kraj od turskih prodora. Nakon oko 350 godina od nastanka grad je napušten, ali 80.-ih godina 20. st. je počela obnova i do danas se vodi donekle nekakva briga o utvrdi.

Blizu Starog grada Žumberka je izgrađen na susjednom brdu Novi grad Žumberak iznad sela Žumberak u kanjonu rijeke Kupčine. 

Novi grad Žumberački podignut je za obranu od turskih napada, a uz to je bio i sjedište uskočkih kapetana. U 18. st. stradao je od požara i od tada su od njega ostale samo ruševine danas uglavnom prekrivene zemljom. Kompleks je smješten izvan naselja Žumberak u dolini između dva brda. Osobitost čini cjelina s Crkvom Sv. Nikole (sadašnja izgrađena 1654. g.), zajedno sa župnim dvorom i baroknim “pilom srama” iz 17. st.
 

Crkva sveti Nikola Biskup Žumberak


Provalom Turaka u 15. st. područje Žumberka bilo je opustošeno, te ostalo jako malo stanovnika. U taj kraj u više seoba od 1530. do 1538. doseljavani su uskoci iz Bosne i Hercegovine, Cetinske krajine i u zadnjoj iz Senja 1617. Većina tih uskoka bili su bizantsko-slavenskog obreda, a danas se nazivaju – grkokatolici. Sama riječ jasno govori da su oni katolici grčkog ili bizantskog obreda. Kad je u Marči (kraj Kloštar-Ivanića) godine 1611. osnovana grkokatolička biskupija, tada i žumberački uskoci ulazi u njezin sastav. Od godine 1777. oni pripadaju Križevačkoj biskupiji.

 

Ako želite vođenu turu najljepšim predjelima Parka prirode Žumberak možete se javiti na broj 091 565 4848 i dogovoriti detalje.

DETALJNO O PROGRAMU TURE :

https://www.nevencarin.com/bioenergetska-radionica-detaljno/holisticki-retreat-sveti-slapovi-zumberka-i-izvori-tople-vode

Visit Zumberak Park prirode Zumberak Zumberak Jastrebarsko Neven Carin

 

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh