Unutarnji mir

Unutarnji mir

28. rujna 2019

SMIRENJE I ZDRAVA DUHOVNOST – UNUTRAŠNJI MIR

Najvažniji princip zdravog života je zdrava duhovnost. Čovjek koji nema mir može da se liječi i najboljim metodama prirodne medicine, ali neće uspijeti da se izliječi. Mir je nešto najvažnije što možemo da posjedujemo. To je najveće blago koje imamo i koje bi trebali naročito da čuvamo.

Čovjek koji je izgubio mir uništava samog sebe i sve oko sebe. Mnogim studijama je utvrđeno da stres onemogućava normalno funkcioniranje našeg organizma, a naročito imunog sistema. Stres na čelijskom nivou ometa procese našeg imunog sistema i sprečava njegovo jačanje i oporavak.

Stoga je jako bitno osloboditi se ovog stanja nemira i stresa te vam ja za kraj navodim dvije najdjelotvornije metode:

1. Pouzdanje u Boga osiguraće vam obranu od stresa i postaviti ogradu protiv zabrinutosti. Pouzdanje u Boga znači imati potpuno poverenje da će naš nebeski Otac postupiti u našu korist na način i u vreme koje će za nas biti najbolje, u skladu s Njegovom voljom.

Dakle svaki bolestan čovjek koji pokušava da se izliječi prirodnim putem, odnosno onim što nam je Bog dao na raspolaganje da koristimo u vidu metoda i ljekovitog bilja, zaista može i treba da očekuje zdravstveno poboljšanje.

2. Pored pouzdanja treba spomenuti još jednu tehniku za smirenje, a to je molitva. Molitva predstavlja komunikaciju stvorenog bića sa Bogom, ili kako ga u nauci još nazivamo Tvorcem. Ova komunikacija je vrlo jednostavna i ne zahtijeva ispunjavanje nekih posebnih formi, obuka ili nekih predznanja.

B. Pascal, čuveni matematičar i fizičar je rekao: „Svaki čovjek može da napravi eksperiment u svom životu. Neka ode kući i razgovra sa Bogom samo 5 minuta. To ne košta ništa, a tih 5 minuta mu neće značiti ništa ako Bog ne postoji, ali ako to ne učini cijeli život stavlja na kocku.“ Vršena su mnoga znanstvena istraživanja vezana za molitvu. Došlo se do zaključka da molitva trenutno djeluje na snižavanje hormona stresa – adrenalina i noradrenalina, snižava krvni pritisak, opušta mišiće i povećava lučenje hormona sreće endorfina i serotonina.

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh