Tuširanje hladnom vodom - ZDRAVLJE

Tuširanje hladnom vodom - ZDRAVLJE

TUŠIRANJE hladnom vodom je oduvijek bio priznati oblik prevencije i liječenja mnogih bolesti, koji je, nažalost, u novije doba izgubio popularnost.

Laka dostupnost tekuće tople vode i sve brojnijih lijekova potisnula je dobrobiti hladne vode, no njena važnost se nikada nije uspjela izgubiti. Ovim člankom ćemo vas podsjetiti na sve dobrobiti, posebice zdravstvene koristi od tuširanja hladnom vodom u koju su se uvjerili mnogi, zato vrijedi probati!

Slijedi nekoliko najvažnijih činjenica o tuširanju hladnom vodom koje će vas zasigurno inspirirati na ovaj besplatni način očuvanja zdravlja:

- Jača imunitet povećavajući proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. To će spriječiti mnoge gripe i prehlade tijekom cijele godine.

- Izmjenjivanje hladne i tople vode poboljšava cirkulaciju stežući i šireći krvne žile. Ovo može spriječiti hipertenziju, ukrućivanje arterija, pojavljivanje vena. Izgledat ćete i osjećati se bolje i svježije.

- Regulira proizvodnju tjelesne topline. Tuširanje aktivira tjelesni prilagođavajući sustav obnavljanja. Ako imate kronično hladne ruke ili stopala ili se znojite puno, hladna voda će vam pomoći da se ugrijete!

- Podupire mršavljenje tako što ubrzava metabolizam. Smeđe masti su dosta uključene u potrošnju energije, a one se stvaraju na hladnoći. Izgubit ćete višak kilograma, a potaknuti će se rast, te obnova mišićnog tkiva.

- Smanjuje depresiju, hladna voda stimulira "plave točke" u mozgu i stimulira proizvodnju noradrenalina koji otklanja depresiju.

- Poboljšava kretanje limfe koja nosi otpad iz stanica, a oslanja se na kontrakcije mišića kako bi obavila posao. Hladna voda izaziva kontrakcije cijelog tijela.

- Produbljuje disanje kako bi pobijedio stres izazvan hladnom vodom.

- Također, pomaže u borbi protiv kroničnog umora. Zanimljiv slučaj koji je izazvao velik interes svjetskih medija govori u prilog terapije hladnom vodom, a radi se o bivšem svjetskom prvaku u motociklizmu koji se izliječio od virusa sindroma kroničnog umora. Naime, Barry Sheene kojega je kronični umor iscrpljivao fizički i mentalno pune četiri godine, pročitao je o otkriću londonskog kirurga Vijaya Kikkara o alternativnom načinu liječenja, tretmanu hladnom vodom, poznatom kao termoregulacijska hidroterapija. Nakon što je potrošio veliku svotu novaca na lijekove, odlučio je kako nema više što izgubiti te se podvrgnuo tretmanima hladnom vodom. Nakon godinu dana, potpuno su nestali znakovi bolesti te se vratio normalnom životu.

- Održava kosu i kožu zdravom dok vruća voda isušuje kožu. Hladna voda stišće pore pa zbog toga kosa izgleda sjajnije, a koža zdravije i bolje.

- Povećava razinu energije i osjećaj zdravlja. Stari samuraji su se svako jutro poljevali kantom hladne vode po glavi, a vjerovali su da se na taj način čisti duh za predstojeći dan.

- Povećava proizvodnju hormona što će vam uvelike pomoći ako pokušavate začeti.

 

Kompletna terapija je organizirana u četiri etape i traje otprilike pola sata. Prakticira se kod kuće i za nju nije potrebna nikakva skupa oprema. Potrebni su: kada, termometar i sat.

PRVA FAZA: Prilagođavanje stopala hladnoj vodi i dodiru. Koža stopala ima veliki broj živčanih završetaka i veoma je osjetljiva na dodir, pritisak i bol. Takozvana "refleksologija" se zasniva na stimuliranju receptora u koži. Isti princip je upotrebljen hodanjem u hladnoj vodi 3-5 minuta. Nervni impulsi stvoreni na ovaj način pumpaju termostat tijela (hipotalamus).

DRUGA FAZA: Prilagođavanje donjeg dijela tijela hladnoći. Značajna količina krvi cirkulira u koži, potkožnim tkivima i mišićima donjeg dijela tijela, te utapanjem u hladnu vodu od tri do pet minuta, termostat povećava impulse koji stimuliraju hipofizu, povećavaju metaboličku aktivnost. Važno je da tijelo ima dovoljno vremena za prilagođavanje hladnoj vodi prije prelaska na sljedeću fazu.

TREĆA FAZA: Ovo je najznačajnija etapa terapije. Čitavo tijelo uključujući vrat i donji dio stražnjeg dijela glave sada se postepeno uranja. Na početku je velik broj receptora hladnoće i pritiska u koži stimuliran, tako da mnogo impulsa stigne do termostata. Kao odgovor, krvne žile se stisnu i koža poblijedi. Može doći do usporenja rada srca. Vodu koja dodiruje kožu lagano zagrijava tijelo pa je potrebno da se voda kreće: Ova faza traje 10 do 20 minuta!

ČETVRTA FAZA: Tijelo se još jednom prilagođava okolnoj temperaturi. Nekoliko zanimljivih stvari se događa, uključujući sjajni izgled stopala, prstiju, lica i leđa između lopatica. Ovo vjerojatno rezultira iz distribucije tjelesnih masti. Ima dvije vrste masnih stanica u tijelu - jedna tvori tamnu mast, a druga bijelu. Tamna mast koja obuhvaća mali postotak tjelesne masnoće, locirana je medu lopaticama, na vratu, uzduž velikih krvnih žila i prsnom kosu i abdomenu i na drugim mjestima. Stimulacija stanica tamne masti proizvodi vrućinu koja uvjetuje tako sjajan izgled.

Trajanje četvrte faze ovisi o temperaturi hladne vode iz treće faze i temperature zraka: može trajati između četiri i šest minuta! Za vrijeme ove, četvrte faze, tijelo doživljava maksimalno oslobađanje energije, vjerojatno zbog povećane metaboličke aktivnosti. Tokom sljedećih 12 do 18 sati ova povećana aktivnost se postupno vraća na normalu i sljedeće jutro tijelo je spremno za još jedan izazov - hladnog vodenog tretmana!

KORISNE NAPOMENE: Ako ste srčani bolesnik ili imate visoki tlak ili neku drugu kroničnu bolest, koja zahtijeva liječenje, nemojte prakticirati ovu terapiju (TRHT) bez detaljnih konsultacija sa svojim liječnikom.

Nemojte ubrzavati trening-program, povećavajući trajanje terapije ili iznenada smanjiti temperaturu vode preporučenu u svakoj fazi! Terapija hladnom vodom (TRHT) se ne preporučuje djeci mladoj od 13 godina!

Ne pokušavajte brzo zagrijati tijelo nakon terapije tuširanjem toplom vodom. Najbolji način je da se brzo obučete i popijete neki topli napitak i pojedete nešto što sadrži dovoljno ugljikohidrata, koji su spreman izvor energije, potreban da zadovolji povećanu metaboličku aktivnost.

Ne poduzimajte fizičko vježbanje nakon završetka TRHT-a. Ako želite vježbati, strogo se preporučuje to obaviti prije terapije!

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh