TRPUTAC (lat.Plantago) – biljka protiv suhog kašlja, liječenja svih rana te čišćenja krvi kod uboda zmija

TRPUTAC (lat.Plantago) – biljka protiv suhog kašlja, liječenja svih rana te čišćenja krvi kod uboda zmija

11. ožujka 2021

 

Narodni naziv: bokvica, ovčji jezik, glavor, krepatec, žilovka, žilovlak, duga bokva, konjsko rebro.
 

OPIS BILJKE

Ljudi često misle da ljekovite biljke rastu samo na teško dostupnim planinskim vrletima i kanjonima do kojih se ne dolazi lako. Međutim situacija je često potpuno obrnuta.

Mnoge korovske biljke koje rastu praktično na svakom koraku, recimo kopriva ili maslačak pravo su zaboravljeno blago. Baš takav je i trputac. Na prvi pogled mala, neugledna, često blatnjavih listova, ali izuzetno ljekovita i veoma sigurna biljka.

Trputac prije svega koristimo kod oboljenja dišnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja, hripavca, plućne astme pa čak i tuberkuloze pluća. U narodnoj medicini trputac se koristi kao sredstvo za liječenje rana, zaustavlja krvarenje, izlučivanje sluzi, jača želudac i snižava povišenu temperaturu.
 

POVIJEST I MITOVI

Švicarski župnik Kunzle, pravi biljar, poznavalac velike ljekovite snage naših biljaka, piše: "Sve vrste trputca koristimo cijele, s korijenom, biljkom, cvjetovima i sjemenkama. Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobar za sve one ljude, koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su ili su kao koze mršavi i pored obilja hrane. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.

Seljacima je poznato da je trputac još od davnina omiljeno sredstvo za liječenje rana. Svježi smrvljeni listovi pomažu kod ogrebotina, posjekotina, uboda osa, čak i kod ugriza bijesnih pasa, otrovnih životinja i zmija, kod ovih posljednjih u nuždi, ako nema liječnika.

Stavimo li trputčev list u cipele oslobodit će nas žuljeva koje smo zaradili hodanjem. ( U JNA vojsci mladi vojnici kada bi dobili velike žuljeve od kožnih čizmi, stavljali bi list trputca na žulj i nestao bi preko noći ).

Sveta Hildegarda je pisala: Ubode li čovjeka škorpion ili neka druga gamad, neka odmah to mjesta natrlja sokom trputca i bit će mu bolje.

Prema narodnom vjerovanju, tko «pati od želuca», treba iskopati trputac i reći mu: -"travo trputac, pomozi" pa je onda pojesti.

Kneipp je za trputac rekao da rane od njega zacjeluju kao da šijete zlatnim koncem a na zlatu nema rđe pa tako ni kod trputca kojim liječimo rane nema truljenja.>
 

STANIŠTE I RAZMNOŽAVANJE

Može ih se naći na svakakvim zemljištima, livadama, travnjacima, uz puteve... rastu u velikim populacijama.

Oprašuje se vjetrom i razmnožava sjemenom koje svaka biljka izdašno stvara.

Trputac je i dobra medonosna biljka. Masovno cvate na livadama kroz duže razdoblje i pčelama daje mnogo cvjetnog praha i malo nektara.
 

KARAKTERISTIKE

Trputac ili bokvica je rod višegodišnjih zeljastih biljaka iz istoimene porodice trputca. Listovi su složeni u prizemnoj rozeti s naglašenim žilama a cvjetovi su udruženi u klasolikim cvatovima.

Postoji oko 200 vrsta (sve vrste ljekovite su i jestive) a od najvažnijih vrsta razlikujemo :

•             Muški trputac ( Plantago lancelota ) – uskolisni trputac

•             Ženski trputac ( Plantago major ) – širokolisni trputac

Neki naši autori navode da je uskolisni trputac ženski a širokolisni trputac muški , obrnuto od opće prihvaćenih naziva ali takvih je mali broj.

 

MUŠKI TRPUTAC lat Plantago lancelota , uskolisni ili suličasti trputac ima uske i lancetaste listove. Dugi su do 15cm , skupljeni u rozetu i nalaze se na kratkim peteljkama. Cjelovitog su ruba i obrasli dlakama, imaju naglašeno 3-5 žila.

Trputac uskolisni muški
 

Korijen je kratak no dobro razgranat. Cvjetna stapka naraste do 40cm visine, uspravna je, obrasla prileglim dlakama i nema listova.

Cvijet je sićušan, dvospolan, skupljen u duguljasti i gust klas dug do 4cm.

Cvate od svibnja do rujna.

Plod je tobolac koji sadrži dvije tamne sjemenke. Svaka biljka u prosjeku proizvede 1500 sjemenki godišnje.

Ova vrsta pokazuje snažno djelovanje kod liječenja organa za disanje – kada se nakupila sluz i kod kašlja.
 

ŽENSKI TRPUTAC lat. Plantago major, veliki, široki ili ženski trputac ima širokoovalne listove. Skupljeni su u prizemnu rozetu, cjelovitog ruba a na njima se obično ističe sedam žila.

 

Trputac ženski širokolisni
 

Korijen je kratak i vretenast, dobro razgranat.

Cvjetovi su smeđi, skupljeni u klasove duge do 5 cm i nalaze se na uspravnoj, do 50cm visokoj stapki bez listova. Čine ih čaška i vjenčić, 4 prašnika s bijelim anterama i tučak s nadraslom plodnicom.

Cvjetaju od svibnja do rujna. Plodovi su tobolci koji sadrži dvije ili više sjemenki.

Istraživanjem sadržaja teških kovina pokazalo se da ženski trputac može akumulirati velike količine bakra, cinka, kadmija i olova.
 

SABIRANJE I SUŠENJE

U ljekovite svrhe koriste se svježi ili osušeni listovi ili cijeli nadzemni dio biljke koja raste samoniklo ili iz uzgoja.

Listovi se sabiru za lijek prije cvatnje, korijen - cijelu godinu i sjeme; prije nego sazrije.

Ubrani se listovi suše u tankom sloju na sjenovitom i prozračnom mjestu. Sušenje traje dugo (do tjedan dana) i potrebno je listove okretati da ne potamne. List mora zadržati prirodnu boju. Sasušeni biljni materijal čuva se u vrećama na suhom mjestu.

U ljekarne trputac dolazi u obliku osušenih maslinasto zelenih ili smećkastih listova. Listovi ne smiju biti tamnosmeđi jer to upućuje na kemijske promjene sastavnica.
 

UPOTREBA I LJEKOVITOST – SLUŽBENO

List trputca djeluje kao astringent (sredstvo za zatvaranje), kao protuotrov, antimikrobno, antiupalno i antihistaminsko sredstvo, kao i sredstvo za ublažavanje kašlja, iskašljavanje, diuretik.

Pri vanjskoj upotrebi, oblog od lišća je koristan protiv ujeda insekata, osipa uzrokovanog otrovnim bršljanom, manjih ranica i plikova. U narodnoj predaji, postoje priče da pomaže i kod ujeda zmija. Kod interne upotrebe, korisna je za kašalj i bronhitis, u obliku čaja, tinkture ili sirupa.

Od svježih listova dobiva se sok kojeg u ljekovite svrhe miješamo sa medom, vinom ili sa svinjskom masti, ovisno o namjeni. Tinkturu upotrebljavamo od svježih usitnjenih listova.

Svježi sok trputca može stajati bez konzervansa zbog svog jakog antibiotičkog svojstva.
 

Suvremena fitoterapija pripravke trputca koristi za:

 • smirivanje kašlja i
 • ublažavanje upale sluznice usne šupljine i ždrijela

Zbog trijeslovina trputac pokazuje antibaketrijsko, antioksidativno i adstrigentno djelovanje. Osim za kašalj trputac se primjenjuje i kod liječenja čira na želucu, gastritisa i kao antibakterijsko sredstvo kod upala crijeva.

Može se primijeniti i lokalno na koži za različita oboljenja kože i sluznice, za liječenje rana i kod hemoroida. Za liječenje manjih rana i sprečavanje nastanka oteklina koriste se usitnjeni listovi trputca.

Zbog sadržaja kalija, trputac djeluje diuretički te je česta sastavnica čajeva za kure čišćenja organizma.

Sjeme trputca, naročito vrste P. psyllium, koristi se kao uobičajen laksativ, dostupan u slobodnoj prodaji bez liječničkog recepta. Sjeme nabubri i otpusti sluz kada se uroni u vodu. Koristi se i kao dodatak u proizvodnji laksativa.
 

ČAJ OD TRPUTCA

Čaj trputca se priprema tako da 3 g čaja ( 1 čajna žličica ) prelijemo s 250 ml vruće vode, ostavimo poklopljeno 10 minuta i procijedimo. Pije se četiri puta na dan.
 

OBLOGE ZA RANE

Kada radimo obloge za rane, oni se pripremaju kao hladne iscrpine. Četiri grama trputca namoči se u 200 ml hladne vode i ostavi dva sata, te se procijedi.

Velike listove smo još kao djeca koristili kao prvu pomoć kod krvarenja, ako bi pali i oštetili kožu koljena.

Osim listova sakuplja se korijen i sjeme.

Korisno je kao i kod muškog trputca za liječenje dišnih organa - kod nakupine sluznih izlučevina, kašlja, tuberkuloze... Ako se može birati, muški trputac ipak ima prednost i u medicini se više cijeni.

 

Trputac
 

NARODNI RECEPTI

U liječenju se upotrebljavaju muški, uskolisti trputac (Plantago lanceolata) i ženski, širokolisni trputac (Plantago major).

Neki travari misle da je muški trputac djelotvorniji u liječenju bolesti dišnih organa, a ženski trputac se preporuča u liječenju kožnih oboljenja. Međutim mislim da je razlika zanemariva i da su i jedna i druga vrsta podjednako ljekovite.

Listovi trputca  sadrže i saponine i sluz pa su čaj i sirupi od trputca odlično biljno sredstvo za čišćenje dišnih organa od sekreta, a pošto je trputac i mucilagna biljka ona ublažava suhi kašalj i smanjuje iritaciju u grlu i dišnim putevima. Pomiješana sa crnim sljezom i lanenim sjemenom trputac smiruje napade suhog kašlja. Pomiješan sa bršljanom, slatkim korijenom i anisom olakšava iskašljavanje gustog sekreta.

Svježi dobro oprani i samljeveni listovi trputca pomiješani sa medom odličan su lijek za bolesti dišnih organa. Čiste dišne puteve, smiruju upalne procese i zahvaljujući sadržaju flavonida, sluzi, tanina, iridoidnih monoterpena i derivata kofeinske kiseline ovaj biljni eliksir preporučuje se za ublažavanje upala sluznice.

Ovaj eliksir posebno je koristan ljudima koji pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, jer regenerira oštećeno tkivo i sanira upalu. Da imam čir na želucu pored eliksira od trputca svakodnevno bih pio čaj od kantariona i slatkog korijena. Naravno neophodno je obratiti pažnju na ishranu. Masnu, slanu i prženu hranu i mesne prerađevine koje obiluju konzervansima i aditivima trajno izbacite iz svoj jelovnika. Obavezno jedite kaše od integralnih žitarica, puno banana i đumbira. Čaj od trputca preporučuje se i osobama koje pate od diverkulitisa, naročito u kombinaciji sa kamilicom, nevenom i sjemenom lana.

Pokazalo se da trputac stvara odbojnost prema pušenju i smanjuje potrebu organizma za nikotinom. Žvakanje svježeg lista pomaže kod odvikavanja od pušenja, a može se koristi i čaj.

Travari koriste trputac i za veliki broj kožnih bolesti. Biljka ubrzava zarastanje otvorenih rana, eliminira kožne čireve, pomaže kod posjekotina, modrica, podlijeva, opekotina, plikova, žuljeva, zanoktica, ubode insekata i nekih osipa.

Trputac sadrži alantoin supstancu koja potiče stvaranje novih ćelija, pa je zato potpuno opravdano narodno vjerovanje u liječenju kožnih bolesti, rana, posjekotina, opekotina i ujeda insekata. Mast koja sadrži ekstrakt trputca je dobro biljno sredstvo koje ublažava alergijske reakcije kože.

Trputac je dobar biljni lijek protiv akni i rozacee. Kada se posiječete ili opečete u prirodi dovoljno je da pronađete list trputca, operete ga malo, izgnječite među prstima i stavite na povrijeđeno mjesto. Isto važi i za ujede insekata.

Zbog prisustva saponina, koji njeguje kožu, koristi se kao prirodni antihistamin. Sok i svježe ispasiran list se mogu koristiti za rane i gnojne infekcije u usnoj duplji i grlu.

Pacijenti sa tumorima, kojima je radijacija prouzrokovala rane u ustima mogu koristiti ispasiranu smjesu lista trputca, ili svjež sok za ispiranje, u svrhu bržeg zacjeljivanja rana i umanjivanje tegoba. U ove svrhe djelotvorno je i žvakanje svježeg lista trputca. Svjež list i sok pomažu i kod infekcije zuba.

Trputac ima moć da zaustavi krvarenje, kako vanjsko tako i unutrašnje. Zato se pomiješana sa stolisnikom, rusomačom i virkom koristi protiv menstrualnih krvarenja i krvarenja iz hemoroida.

Mast od trputca i nevena je dobar biljni lijek za sve one kojima hemoroidi zadaju probleme. Pored masti neophodno je piti čaj od kamilice i lanenog sjemena.
 

U narodnoj medicini trputac se koristi:

 • kao sredstvo za liječenje rana
 • zaustavlja krvarenje
 • za izlučivanje sluzi
 • jača želudac
 • snižava povišenu temperaturu
 • svježi sok od trputca koristi se za zacjeljivanje rana
   

OBLOG OD LISTOVA TRPUTCA ZA RANE

Istucane ili samljevene svježe listove širokolisnih vrsta upotrebljavati za rane i oblog ili na mjesto uboda insekata ili ujeda zmije. Također se stavljaju oblozi na vruče otekline i rane koje teško zaraštaju.

Od uskolisnih vrsta trputca koristimo protiv plučnih unutarnjih bolesti te ženskih bolesti.
 

SVJEŽI SOK OD TRPUTCA

Listove oprati, sitno narezati i samljeti te iz kaše iscijediti sok. Dobro ga miješati sa medom.  Uzimati po jednu žlicu 3-4 puta na dan sa malo vode. Za vanjsku upotrebu bez meda se koristi.
 

TINKTURA OD TRPUTCA – za unutarnju i vanjsku upotrebu

Svježi sok pomješati sa alkoholom u omjeru 1:5 ( jedan dio alkohola 60% pet dijelova soka). Koristi se za liječenje vanjskih i unutrašnjih tegoba 1-3 čajne žličice na dan u čaši vode.
 

TINKTURA OD TRPUTCA – za sva navedena oboljenja

200g listova

Litra 70% alkohola

Usitnjene listove močiti 30 dana u alkoholu, te procijediti. Uzimati 3x dnevno po 10-15 kapi u čaši vode.
 

ČAJNA MJEŠAVINA ZA SMIRIVANJE SUHOG KAŠLJA

 • Trputac ženski (Plantago major)                               100g
 • Crni sljez (Malva silvestris)                                       100g
 • Slatki korijen – Sladić  (Glychirrhyza glabra)              50g

Biljke pomiješajte pa tri jušne žlice prelijte sa pola litre vruće vode, promiješajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procijedite, dodajte dvije jušne žlice meda i sok od pola limuna. Čaj popijte  podijeljen u dvije doze poslije obroka.
 

ČAJNA MJEŠAVINA PROTIV PLUĆNE I BRONHIJALNE ASTME

Čajna mješavina: Jednu vrhom punu čajnu žličicu mješavine trputca i majčine dušice u jednakim djelovima oparimo s 1/4 litre vode. Poklopite i ostavite sa strane 15min. Nakon toga procijedite i pijete na gutljaje.
 

MELEM OD TRPUTCA – protiv svih alergijskih reakcija na koži, suhih i vlažnih ekcema, lišajeva

Dvije šake svježih, dobro opranih i osušenih listova trputca sitno isjeckajte i dodajte u posudu u koju ste rastopili 250g svinjske masti. Kada počne da cvrči, dobro promiješajte i skinite sa šporeta, poklopite i ostavite na hladnom mjestu 24h.

Sutra na vrlo blagoj vatri zagrijavajte ovu masu i uz neprestano miješanje. Kada se mast otopi skinite sa šporeta još malo miješajte i procijedite u čistu i potpuno suhu kutijicu.

Nakon 45 minuta u masu dodajte 25 ml ulja noćuraka. Dobro promiješajte i čuvajte u frižideru. Rok trajanja ovog melema je dva mjeseca.

Ovo je izuzetan biljni lijek koji pomaže svima koji pate od alergijskih reakcija na koži, lišajeva, suhih i vlažnih ekcema. Nanosite ga svakodnevno na suhu i čistu kožu ujutro i navečer. Jako je dobro da uzimate i terapiju iznutra i pijete sljedeći čaj:

 • Maćuhica (Viola tricolor)                             200g
 • Maslačak (Taraxacum officinale)               100g

Biljke pomiješajte pa tri jušne žlice smjese prelijte sa 750ml hladne vode, dodajte čajnu žličicu smeđeg šećera i pustite da provri pa kuhajte dvije minute. Skinite sa šporeta i ostavite da stoji pola sata. Procijedite i popijte u toku dana u malim gutljaima.

Melem od trputca je odličan lijek protiv hemoroida.
 

MAST OD TRPUTCA

Od jednakih dijelova soka trputca i svinjske masti priprema se mast i koristi za kožu.
 

SIRUP OD TRPUTCA

Oprano svježe lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.

Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna žlica.
 

SOK OD TRPUTCA

 • 200 g. lišća trputca,
 • 100 g. koprive,
 • 100 g. maslačka cvijeta,
 • 100 g. stolisnika cvijeta.

Sve se dobro izgnjeći, istisne kroz čistu krpu, procijedi, ( može i u sokovniku) zatim prokuha uz skidanje pjene, koja se skuplja na površini. Dobivenom soku dodaju se 2. žlice meda, pa se ponovno kuha dok se ne zgusne tako da postane končasto.

Kad se ohladi sipa se u čiste boce.

Svakoj boci se doda čašica rakije (1 dcl ).

Prije upotrebe mješati sa vodom, pola-pola.
 

LOSION ZA LICE PROTIV AKNI

 • Trputac  (Plantago major)                    50g
 • Preslica (Equisetum arvense)              50g
 • alkohol                                               200ml
 • Glicerin                                                50ml
 • Rastvor pantenola                               10ml
 • Et.ulje čajevca                                    40 kapi

Suhe listove trputca i poljske preslice stavite u čistu staklenu teglu pa prelijte alkoholom i glicerinom. Zatvorite i dobro promućkajte, pa ostavite da stoji na tamnom mjestu dvanaest dana uz češće mućkanje. Procijedite, dodajte pantenol i eterično ulje čajevca. Sve sipajte u čistu bočicu i čistite lice ovim losionom ujutro i navečer, nakon umivanja. Pored ovog losiona potrebno je da pijete litru sljedećeg čaja:

 • Majčina dušica (Thymus serpylum)      100g
 • Mačuhica  (Viola tricolor)                       100g

Biljke pomiješajte pa pet jušnih žlica prelijte litrom kipuće vode, promiješajte, poklopite i ostavite sat vremena. Procijedite i popijte u toku dana.
 

OBLOG PROTIV GUŠAVOSTI

Sa svježim listovima smrvljenim između dvije ruke i pomiješanim s malo soli te stavljenim oko vrata, liječimo gušavost.

Oblog od lišća: Svježe listove dugoga ili velikoga trputca operemo, zgnječimo na dasci s kuhinjskim valjkom u lisnatu kašu i stavimo na oboljelo mjesto.
 

OBLOG KOD ZLOČUDNIH OTEKLINA I OBOLJENJA ŽLIJEZDA

Svaka zloćudna oteklina splasne ako ju njegujemo svježe smrvljenim listovima. Listovi pomažu čak i kod zloćudnih oboljenja žlijezda.

U tim je slučajevima dobro svježi mažuran, u hitnim slučajevima može biti i osušeni, staviti u maslinovo ulje. Mažuran stavimo u bocu, prelijemo uljem i ostavimo 10 dana na toplom. S tako pripravljenim mažuranovim uljem namažemo oboljele žlijezde, zatim stavimo zdrobljeni trputčev list i zavežemo s krpom (zavojem). Za kratko vrijeme nastupit će poboljšanje.
 

BILJNI ELIKSIR OD TRPUTCA

Pola kile svježih i dobro opranih listova trputca sameljite u mašini za meso ili u multipraktiku. Samljevene listove i sok koji je iz njih iscureo pomiješajte sa 1. kilom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Sve izmješajte i ostavite da odstoji tri dana, obavezno mješajući s vremena na vrijeme drvenom ili plastičnom žlicom. Nakon tri dana možete početi sa upotrebom. Uzimajte ovaj eliksir tri puta na dan po jednu žličicu (ponovno naglašavam drvenu ili plastičnu da izbjegnete oksidaciju) desetak minuta prije obroka.

Ovaj eliksir preporučuje se svima koji pate od bolesti dišnih organa, bronhitisa i upale pluća. Takođe je od velike koristi pušačima i svima koji žele očistiti dišne putove.

Dok uzimate ovaj eliksir svaki dan popijte po šalicu čaja od omana i majčine dušice (po jedna žličica omana (Inula helenium) i majčine dušice (Thymus serpyllum) na šalicu prokuhane vode, promješajte, poklopite i ostavite pola sata pa procijedite).

Eliksir od trputca preporučuje se svima koji pate od čira na želucu i dvanaestercu.
 

DJEČJI SIRUP OD TRPUTCA – PROČIŠĆAVA DIŠNE PUTEVE ( začepljen nos, bronhitis, astma  ), PROTIV KAŠLJA, GRIPA, VIROZA

1. način: Dvije pune šake pregršt opranih trputčevih listova sameljemo u mašini za mljevenje mesa. Toj lisnatoj kaši dodamo malo vode, da se ne slijepi, 300 g nerafiniranoga šećera i 250 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada još vruće, procijedimo i nalijemo u bočice i čuvamo u hladnjaku.

2. način: Prema narodnom vjerovanju najbolji je trputac koji se bere nakon kiše. Bere se sa peteljkom do zemlje. Operite ga i odstranite nečistoće i oštećene listove. Potrebno vam je oko 1,5-2kg muškog uskolisnog trputca, 1,5-2kg šećera, tegla od krastavaca 5L. U staklenku od krastavaca slažemo naizmjence red opranih trputčevih listova ( uskolisni trputac ) i red nerafiniranoga šećera, te sve jako stisnemo. Masa se slegne. Postavite celofan i sve dobro svežite koncem.

Na zaštićenom mjestu u vrtu iskopamo rupu i u nju stavimo staklenku omotanu s tri do četiri sloja celofana. Ispod i iznad staklenke stavimo drvene letvice . Sve zatrpamo zemljom. Zemlja treba biti 20cm na staklenci.

Iz smjese šećera i lišća pod utjecajem ravnomjerne zemljine temperature nastane sirup. Približno nakon tri mjeseca izvadimo staklenku, sok procijedimo kroz voćnu prešu (ne kroz krpu), još jednom ga dobro prokuhamo i njime napunimo bočice koje možemo dobro zatvoriti. Neki ne prokuhavaju nego odmah piju sirup. Sa prokuhavanjem mi pasterizitamo sirup i može duže stajati.

Tko ne može primijeniti ovaj postupak vrenja, neka ostavi staklenku na suncu ili u blizini drugog izvora topline toliko dugo dok se na dnu ne stvori sirup. I ovaj sirup treba još jednom dobro prokuhati.
 

LIKER KOJI UKLANJA ŽELUČANE TEGOBE I POPRAVLJA APETIT

Potrebno nam je :

 • Menta  - 9 vrhova sa listovima
 • Melissa - 9 vrhova sa listovima
 • Trputac muški – 30 listova
 • Trputac ženski – 30 listova
 • Stolisnik – 6 listova
 • Kadulja – 6 vrhova sa listovima
 • Pelin – 6 vrhova sa listovima
 • 1.8L rakije
 • Tegla od 2.5L
 • 400g šećera

Dodajte biljke u teglu te nakon toga dodajte šećer i ulijte rakiju. Zatvorite teglu tako da stavite celofan i čvrsto zatvorite koncem . Ostavite na svjetlo mjesto 40 dana i spremno je za guštanje.
 

KULINARSTVO

Mladi listovi su jestivi, bogati su kalcijem i vitaminom A. Starenjem listovi postaju tvrdi i vlaknasti te neprivlačni za jelo.

Trputac ne samo što je jestiv već je i ukusna proljetna salata (sadrži vitamin C i provitamin A, fitoncide i soli kalijuma) koju možete pomješati sa mladim lišćem maslačka, dragoljuba ili potočarke, začiniti bučinim uljem, limunovim sokom i morskom solju.

Također trputac možete prokuhati sa mladim izdancima koprive i dobiti ukusno varivo.

 

Trputac
 

SA TRPUTCEM LIJEČIMO :

 • Groznice i grozničava stanja
 • Upalna stanja sluznice, usta, grla i ždrijela
 • Razna krvarenja ( zubnog mesa, hemeroida, krvi u mokraći, plućnih i krvarenja iz maternice )
 • Kožne bolesti ( rane i povrede kože, gnojne rane, maligni čirevi, hematomi, edemi, rak kože, svrab, plikovi, zanoktice,  čirevi i čirevi na potkoljenici, žuljevi, kurje oči,  rak na usnama, regeneriranje kožnog epitela, liječenje ožiljaka i brazgotina, opeklina, i to svježim sokom , vlažni lišaji, ubodi i ugrizi divljih bijesnih životinja i insekata, a pogotovo pčela, te se smatra najboljim lijekom, i to kaša od listova i svježi sok te čaj za ispiranje kose kod prhuti. Svježe listove stavljamo na bolna mjesta od opeklina, infekcija, gnojnih infekcija, malignih čireva. )
 • Bolesti jetre i žući ( žutica, masna jetra)
 • Ženske bolesti (bijeli cvijet, tegobe sa maternicom, neplodnost)
 • Zubobolja ( očišćeni korijen stavlja se u uho na strani na kojoj je bolni zub )
 • Bubrezi i mjehur (otapa i izbacuje pijesak i kamence iz bubrega i mjehura, liječi infekcije i upale mokraćnih organa )
 • Očne bolesti ( upaljeni i gnojni očni kapci kod crnookih osoba ispiru se čajem ili se stavljaju oblozi)
 • Hemeroidi ( kaša od listova trputca u obliku obloga stavlja se na hemeroide te ubrzo umanjuje bol i liječi upalni proces kod akutnog stanja ili krvarenja hemeroida)
 • Bolesti želuca i crijeva ( grčevi crijeva, amebe i drugi nametnici u crijevima, katar, polipi i krvarenja crijeva, kolitis, diverkulitis, žgaravica )
 • Čisti i zaustavlja krv – uskolisni
 • Šumovi u uhu - uskolisni
 • Bolesti respiratornih organa ( astma, bronhitis, stalno kašljucanje, katar bronha, upale i infekcije, tuberkuloza, kašalj i grčeviti kašalj, bolesti grla, usta, gingivitis, afte ) - uskolisni
   

ZANIMLJIVOSTI

Kada se jednom neki seljak na polju teško ozlijedio oruđem, uzeo je svježe listove trputca, zgnječio ih i položio na ranu.  Unatoč neopranim listovima nije bilo upale a rana je zacijelila. Za trputac kažu da ima zlatne nevidljive niti koje zatvaraju svaku ranu.

Korijen trputca zajedno sa Maruljom uzima se kod ugriza otrovnih zmija.

U JNA vojsci jedan mladić je imao problem sa jako zagnojenim prstom na nozi. Na savjet jednog vojnika nabrao je list trputca u krugu vojarne, stavio par zgnječenih listova na zagnojeni nokat i previo prst. Sutradan ujutro vojnik je imao osmijeh na licu i potpuno bijeli prst, a gnoju ni traga.

Na predavanju u Linzu jedna žena je čula da zgnječeni listovi trputca mogu izliječiti svaku ranu, makar ona bila i otprije deset godina. Sumnjala je u tu tvrdnju da trputac može izliječiti svaku ranu. Njena susjeda 17 godina je imala otvorenu ranu na stopalu i već dulje vrijeme nije mogla izlaziti iz kuće. Nakon predavanja donijela joj je lišće trputca i stavila ga na bolesnu nogu. Rana je na njezino veliko iznenađenje ubrzo zacijelila i u proteklih pet mjeseci nije se otvarala.

Ratnom vojnom invalidu s protezom na nozi zbog dugotrajnih ljetnih vrućina na amputiranoj su se nozi pojavila otvorena mjesta. Nije ih se mogao riješiti ni jednim poznatim sredstvom – mastima, ozračivanjem ili injekcijama. Kada je na rane stavio trputac, zatvorile su se preko noći i opet je mogao raditi svoj posao.
 

KONTRAINDIKACIJE

Obzirom da listovi rastu uz zemlju, trputac često bude prašnjav i blatnjav, pa zbog toga tek ubrano lisće treba dobro oprati pod mlazom vode.

Uzimate li trputac kao laksativ, potrebno je piti veliku količinu vode kako bi se spriječila blokada crijeva.

Ne smije se davati (kao laksativ) djeci mlađoj od dvije godine, a ne preporučuje se ni trudnicama (kao laksativ) bez savjetovanja sa liječnikom.

 

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem .

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem .

 

Neven Carin ,

intuitivno energetski iscjelitelj, fitoterapeut , ljubitelj prirode i prirodnih metoda liječenja

e-mail: info@nevencarin.com   -  MOB: 091 565 4848

Imunitet

 

Detoksikacija, detox, čišćenje tijela

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh