TRNINA - dvostruka korist dok šećete planinama

TRNINA - dvostruka korist dok šećete planinama

13. srpnja 2017

Narodni nazivi: crna trnovima — crni trn — divlje šljivice — dlog — drača — drnula — kukinja — mrki trn — oparnica — trnavka — trnula — trnjina — trnjula.

Opis biljke: trnina je grm, visok 1 do 3 m, kojemu su mladi izdanci baršunasto dlakavi, a postrane grane završavaju oštrim trnjem. Kora trnine je crno-smeđe boje. Listovi su s peteljkom, ovalna oblika, nazubljeni, s donje strane u početku razvoja oskudno dlakavi, a kasnije goli. Bijeli se cvjetovi pojavljuju neposredno prije listanja tako gusto da se jedva zamjećuju grane. Plod je koštunica okrugla oblika, veličine do 1 cm, tamnoplave boje, nahukana plavičastim maškom. Tek nakon češćeg promrzavanja uslijed jesenskih mrazova gubi trpak i stežući okus.

Miris i okus: oba su svojstvena, nalik na gorki badem.

Vrijeme cvatnje: od kraja ožujka, uglavnom u travnju, a pojedinačno još u svibnju.

Vrijeme sazrijevanja plodova: listopad.

Stanište: trnina se većinom nalazi uz rubove šuma, na neplodnim tlima i pašnjacima, a često se radi svojeg trnja sadi kao živica, no daje prednost vapnenim tlima. Grm je prikladan za sadnju na tlu koje klizi, jer ima obilno korijenje koje se daleko širi i dobro veže zemlju.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se cvjetovi (Flores Pruni spinosae ili Flores Acaciae) u travnju i svibnju, a kora s korijena i plodovi (Fructus Pruni spinosae) u listopadu i studenom. Plodovi se sabiru zreli, no može se sa sabiranjem pričekati dok plodovi 2 do 3 puta ne promrznu.
                   
Miris cvjetova sličan je gorkom bademu, a i okusa su trpka i pomalo gorka. Plodovi imaju kiseo i trpak okus te stežu. Oba svojstva gube plodovi kad promrznu na grmu. Budući da se plodovi beru u kasnu jesen, kada ih s obzirom na vremenske prilike nije moguće sušiti prirodnim putem, treba ih sušiti uz umjerenu umjetnu toplinu, pazeći pri tom da se dobro osuše, a da ne budu spaljeni. Ako se plodovi dobro ne osuše, postaju pljesnivi te se ne smiju više upotrebljavati.


Ljekovito djelovanje:

Kneipp je bio veliki pristalica cvjetova od trnine jer su kao čaj potpuno neškodljivo i sigurno sredstvo za otvaranje i jačanje želuca.

Čaj od cvjetova:

2 čajne žlice za 1 šalicu čajnog oparka treba piti 2 do 3 šalice dnevno, zaslađene sa malo meda.

Ovaj čaj odstranjuje kožne osipe i kožne nečistoće, umiruje želučane grčeve, pospješuje izlučivanje mokraće, rastvara sluz kod katara, a preporuča se kod vodene bolesti i kod stvaranja kamenaca. Plodovi prerađeni u ukusan pekmez pospješuju stolicu. Taj se pekmez preporuča naročito djeci koja pate od neredovite stolice ili začepljenosti. Uvarak od korijena trnine uzima se kod groznice.

  • Primjena u pučkoj medicini: istiješteni sok plodova trnine hladi upaljeni želudac i izvanredno djeluje protiv žutice.


Iz cvjetova trnine priprema se sa šećerom sirup. U tu svrhu cvjetovi se prokuhaju s vodom, nakon toga se procijede i masa istiješti kroz tkaninu. U taj se sok doda jednaka težina šećera, još jednom se prokuha i tako poput sirupa dobivena tekućina puni u boce. Sirup blago otvara, a naročito je pogodan za djecu.

Sok od plodova trnine, pomiješan s uvarkom od korijena trnine, dobro je sredstvo za grgljanje i ispiranje usta kao i za umirenje krvarenja iz nosa. Cvjetovi trnine pomiješaju se s medom i ostave 3 do 4 tjedna. Uzimani čajnom žlicom više puta dnevno jačaju srce.

Čaj od cvjetova trnine, uziman neko vrijeme, preporuča pučka medicina kao vrlo dobro sredstvo protiv povećanja prostate (hipertrofija prostate).

 

Čaj za čišćenje krvi:

  • 6 dijelova cvijeta trnine,
  • 4 dijela listova koprive ,
  • 2 dijela podanka pirike  
  • 1 dio lista kadulje  

dobro se izmiješaju te se 1 puna čajna žlica te mješavine uzme za 1 šalicu čajnog oparka, a pije se nezaslađeno i u gutljajima 2 do 3 šalice dnevno.

 

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem .

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem .

 

Neven Carin ,

intuitivno energetski iscjelitelj, fitoterapeut , ljubitelj prirode i prirodnih metoda liječenja

e-mail: info@nevencarin.com   -  MOB: 091 565 4848

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh