Svjesno vježbanje u prirodi

Svjesno vježbanje u prirodi

13. lipnja 2019

SVJESNO VJEŽBANJE - povezuje um,duh i tijelo

Koja je razlika između vježbanja i svjesnog vježbanja? Kod vježbanja možemo pokretati tijelo, ali istovremeno umom i duhom biti negdje drugdje, dok kod svjesnog vježbanja povezujemo um, duh i tijelo.

Kada smo apsolutno prisutni u onome što radimo tada smo prisutni u sadašnjem trenutku, jer niti jedan dio nas nije odlutao u neki drugi prostor/vrijeme.

Kada smo cijelim svojim bićem prisutni u sadašnjem trenutku, tada smo u potpunosti živi. Tada ono što radimo daje maksimalni efekt i tada se stvara povezanost i harmonija. Na taj način postajemo cjeloviti. Povezujemo dijelove sebe u cjelinu.

Vrlo često vježbamo i gledamo televiziju ili pričamo s nekim ili pak razmišljamo o nečemu što nije vezano uz ono što u tom trenutku radi naše fizičko tijelo. To stvara rascijepljenost. Ako to stalno (uglavnom nesvjesno) prakticiramo, možemo se dovesti u stanje rastresenosti, lošeg fokusa i slabe koncentracije.

Svjesno vježbanje znači da osjećamo svaki dio tijela; onaj koji pokrećemo i onaj koji ne pokrećemo. Koja je dobrobiti takvog vježbanja? Dobrobit takvog vježbanja jest u tome što naučimo osjećati i najsuptilnije promjene našeg fizičkog tijela. Kada smo dobro povezani sa svojim fizičkim tijelom osjećamo i najmanju promjenu koja se u trenutku događa. Naše tijelo je instrument preko kojeg dobivamo upute i znakove o tome kako određena aktivnost utječe na naše tijelo. To znači da ćemo osjetiti i najmanji znak boli u tijelu, a to nam daje mogućnost da pravovremeno reagiramo na poruku i spriječimo da se dogodi eventualna povreda.

Osim što mogućnost povrede tijekom vježbanja svodimo na minimum, razvijamo sposobnost “komunikacije” s tijelom i tu vještinu možemo koristiti u svakom trenutku. Tako možemo spriječiti i eventualnu operaciju zbog povrede ili neki ozbiljniji zahvat na tijelu, jer smo na vrijeme osjetili disbalans u nekom dijelu tijela.

Svjesno vježbanje nam također omogućava da smo efikasniji i da se brže regeneriramo, jer na drugačiji način koristimo životnu energiju. U tom slučaju životnu energiju ne trošimo na više “stvari” istovremeno, već samo na jednu “stvar”.

Takvo vježbanje dovodi više svjesnosti u sve što radimo u životu, ima puno veću dobrobit za naše cjelokupno zdravlje, povećava fokus, osjećaj uzemljenosti i unutarnje snage.

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh