Što misliš, koja je cijena slobode savjesti?

Što misliš, koja je cijena slobode savjesti?

13. studenog 2021

Nemojte očekivati teološki članak. Nisam teolog. Obična sam žena koja promišlja. Podijelit ću s vama svoje razmišljanje jer se nalazimo u situaciji na koju se može primijeniti Isusova rečenica: „Ako ovi ušute, kamenje će vikati.“ Možda ne danas. Možda sutra. Nadam se ne prekasno. Ali u jednom trenutku svi ćemo se zapitati koja je cijena slobode savjesti.

Ne radi se o cijepljenju nego o slobodi savjesti

Ne dajte da vas mediji zavaraju: drama koja se odvija u našim domovima i cijeloj domovini ne temelji se na problemu cijepljenja ili ne cijepljenja, nego na problemu slobode savjesti.

Ne samo da nema veze s time tko se želi cijepiti, a tko ne, nego nema nikakve veze ni s onima koji su već cijepljeni. S njima najmanje ima veze. Do sada je cjepivo bilo dostupno i dobrovoljno. Dostupna su razna istraživanja o učinkovitosti eksperimentalnih cjepiva koja su ponuđena. Ako se potrudite, možete pronaći i podatke o mogućim i aktualnim nuspojavama. Dostupne su i mnoge iscrpne analize oko moralnosti primanja ovog cjepiva.

Vjerujem i nadam se da su oni koji su se do sada cijepili proučili dostupne podatke, odvagali rizike od nuspojava i rizike od posljedica zaraze te donijeli slobodnu osobnu odluku sukladno savjesti.

Sada je na djelu nešto sasvim drugo: emocionalna i moralna prisila. „Cijepite se, inače nećete moći na posao.“

Ljudima pred očima krediti, djeca koju treba nahraniti, stari roditelji za koje brinu, stan koji neće moći plaćati… „Cijepite se, inače nećete moći koristiti usluge javnih i državnih ustanova.“ Kako ostvariti zakonom pripadajuća prava, usluge koje svi svojim radom plaćamo? Što slijedi dalje?

Ne znamo, ali ono što znamo je da tko god je spreman ucijeniti ljude njihovom egzistencijom i egzistencijom njihovih najmilijih, neće stati na ovome. Popis rečenica „Učinite to, inače nećete moći…“ bit će sve duži i kreativniji.

Možemo zajedno postaviti pravo pitanje: pitanje slobode savjesti

Kao što rekoh ne radi se o onima koji su se već cijepili. Oni su odlučili slobodno po svojoj savjesti. Kao i oni koji su odlučili da se zbog svoje savjesti neće cijepiti. Možemo i trebamo zaboraviti na pitanje cijepljenja i zajedno se posvetiti pitanju slobode savjesti.

Pokušajte u molitvi, u srcu pronaći odgovor na pitanje: „Koja je cijena slobode savjesti?“ Moje srce šapće: „Cijena je neprocjenjiva. Cijena je Krv Kristova.“ Mislite li da pretjerujem? Nije li Krist umro za naše grijehe? Nije li Krist prolio svoju krv kako bi nas oslobodio od smrti u koju smo upali po grijehu baš zbog naše slobodne volje?

Dakle, Bog smatra da je sloboda toliko velika, toliko važna, da je dopustio i zloupotrebu te slobode koja je Njegovog ljubljenog sina odvela na križ, u smrt.

„Za slobodu nas Krist oslobodi“ (Gal 5,1) A mi, za koliko ćemo je prodati?

 

Katarina Matijaca – Žena vrsna

Preuzeto sa web stranice : https://zenavrsna.com/sto-mislis-koja-je-cijena-slobode-savjesti/33159

 

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh