Smirna i tamjan: Mirisi koji liječe tisućama godina!

Smirna i tamjan: Mirisi koji liječe tisućama godina!

28. veljače 2023

U našem narodu postoji uzrečica: „Bježi k’o vrag od tamjana“. Ta je uzrečica nikla iz poimanja tamjana kroz tisućljeća. Tamjan je bio kroz dugu povijest cijenjen kao zlato, plaćao se zlatom i njegov izvor čuvao se kao velika tajna. Stoljećima su Arapi imali monopol na trgovinu tamjanom. Postojao je i put tamjana (poput puta svile), pa su se i gradovi, kao Petra, bogatili samo zahvaljujući putu tamjana.

Tamjan se dobiva od drveta Olibaum, koji naraste u visinu oko šest metara. To je vrlo rijetko drvo i za rast su mu potrebni posebni uvjeti: velika suša i tlo bogato nekim mineralima. Današnja središta gdje se dobiva tamjan su Jemen, Oman, Somalija i Indija. Dobiva se tako što se slično kao na kaučukovcu zareže kora da bi iz nje curila smola. Jedno stablo donese godišnje oko kilogram tamjana. Stablo ima velike bodlje, tako da berači imaju uvijek krvave ruke. Tamjan se bere od konca listopada do konca travnja.

 

Tamjan i kršćanski mučenici

Prema tisućljetnoj predaji, miris tamjana koji se palio, čuvao je prostor od zlih duhova, odnosno đavla. Đavao je bio taj koji je donosio bolesti, tjelesne i duševne, te skakavce, sušu, tuču, poplave, ratove i zloću ljudsku. Zato se tamjan upotrebljavao najviše u religioznim obredima, od starog Egipta, Grčke, Rima, pa sve do kršćanskih obreda.

Stoljećima se tamjan miješao s mirhom (smirnom) i takav se upotrebljavao, ne samo u bogoštovlju, nego i u sudištima, jer je njegov miris djelovao smirujuće. Liječnici u staro doba cijenili su tamjan, pa iako nisu znali za aromaterapijska djelovanja, znali su da miris tamjana djeluje na duševno smirenje.

Egipćani su iz iskustva zaključili da tamjan vraća duševnu ravnotežu. Egipćanke su se kadile tamjanom da bi povećale svoju seksualnu privlačnost. Također su Egipćani znali da tamjan liječi reumu, razne upale i živčane bolesti.

 

U Hipokratovim spisima nalazimo također opis ljekovitosti tamjana kod Grka. Židovi su upotrebljavali tamjan u hramovima kod molitve. Tamjan se često spominje u Bibliji. Pomiješan sa smirnom u vinu upotrebljavao se kao uspavljujuće sredstvo koje se davalo osuđenicima na smrt.

Kad se Isus rodio došli su mu mudraci (tri mudraca ili tri kralja) da mu se poklone i donijeli su darove: zlato, tamjan i smirnu (plemenitu mast); zlato kao pravomu kralju, tamjan kao pravom Bogu i smirnu za njegov ukop.

Dakle, za ono vrijeme tri najvrijednije stvari: zlato kojim se može sve kupiti, te tamjan i smirna koji tjeraju zlo i donose zdravlje i radost.

Kasnije će tamjan stajati glave tisuće kršćana. Većina kršćanskih mučenika u prvim stoljećima mučeni su jer nisu htjeli paliti tamjan u čast rimskog cara koji je sebe smatrao Bogom i tražio čin štovanja kakav se davalo Bogu. Kršćani su, međutim, priznavali samo jednog Boga i nisu htjeli paliti tamjan u čast cara, makar ih to stajalo života.

Sveta Hildegarda radila je s tamjanom i to bijelim. Taj tamjan je najkvaliteniji i zovu ga – bijele suze.

Tamjana ima mnogo vrsta, ali se dijeli u dvije grane: „Boswellia sacra“ i „Boswellia serrata“. Boswellia sacra (tamjan sveti) dolazi s arapskog poluotoka, a Boswellia serrata (tamjan gusti) uglavnom iz Indije.

Suvremeno istraživanje izoliralo je iz tamjana više od 200 različitih kemijskih spojeva. Najveći satručnjak za ljekovitost tamjana je profesor Hermann Ammon sa Sveučilišta u Tuebingenu. Njegova istraživanja su pokazala djelotvornost tamjana protiv upala, vodene bolesti, a nakon kratke terapije tamjanom u 50 posto slučajeva primjećeno je znatno odumiranje tumorskih stanica.

 

Snažno djelovanje na čovjeka

Iskustava u liječenju tamjanom pokazuju velike uspjehe u području psihe, probavnog trakta, dišnih puteva i jačanja imuniteta. Postoje pozitivne naznake da tamjan liječi reumu, bolesti želuca, Kronovu bolest, alergiju, psorijazu i bronhijalnu astmu. Zato ga po potrebi dodajemo u naš macerat koji se sastoji od isto tako moćnog ulja crnog kima i slatkog pelina, o kojem smo Vam već pisali.

Najveći učinak u liječenju tamjanom postiže se kod onih bolesnika koji uz tamjan koriste molitvu.

Molitva u crkvi uz miris kâda tamjana, uz prigušeno svjetlo vitraja, slike svetaca, zvuk orgulja i religioznih pjesama, snažno djeluje na cijeli ljudski organizam i psihu. Neki to zovu sugestijom, a drugi svetim kontemplativnim okruženjem, ljekovitim okruženjem.

Na Božićnoj ili nedjeljnoj misi, crkva puna vjernika koji su se ispovijedili i tako očistili od grijeha i od unutarnjeg duhovnog otrova, puna je svete aure, nebeskog zračenja i povezana duhovno sa cijelim kršćanskim bićem. Sve to snažno djeluje da čovjek nađe sama sebe očišćena od nečistoća, bolesti, zloće, prokletstva, nezadovoljstva i nervoza. To je čišćenje od đavla i od njegovih djela…

Božić je vrijeme kada većina svećenika u crkvama za vrijeme misa upotrebljavaju kađenje tamjanom. Božić je vrijeme da se očistimo od boldesti i svakog drugog zla – đavla i njegovih djela uz miris tamjana.

 

Preuzeto sa : Autor: Ivo Bačlija za 7dnevno

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh