PIR ( KRUPNIK, SPELTA ) - Biljka nepromijenjena 5 tisuća godina sadrži sve što čovjeku treba

PIR ( KRUPNIK, SPELTA ) - Biljka nepromijenjena 5 tisuća godina sadrži sve što čovjeku treba

01. ožujka 2023

Slatko-orašastog okusa, pir, spelta ili krupnik je jedina žitarica koja čovjeku može osigurati sve potrebne hranljive sastojke jer u idealnom odnosu sadrži ugljikohidrate, masti, minerale, vitamine i celulozu.


Ova žitarica nastala je prije pšenice, bez genetskih modifikacija i primjene pesticida. Prvi pisani zapisi o piru datiraju još od prije 5.000 godina p.n.e.
 

Kako je pšenica zamijenila pir

S razvojem mehanizacije, ekonomije, tržišta, umjesto krupnika se počela na velikim površinama uzgajati pšenica, kao jeftinija, ekonomičnija i lakša za obradu. Pšenica je postala primarna žitarica u ishrani. Kroz desetljeća se moderna pšenica mijenjala kako bi ju bilo lakše uzgojiti i pokositi. To je povećalo prinose i održalo visoku razinu glutena u pšenici kako bi se proizveli komercijalni pekarski proizvodi velikog volumena.


S druge strane, pir je zadržao originalne osobine i nastavlja biti visoko hranjiv i pun okusa. Upravo zbog toga, jer se radi o izvornoj žitarici koja nije industrijski promijenjena poput pšenice, pir je ponovno došao na polja.

 

Razlike pira i pšenice

1. Vrlo je otporan na štetočine, tako da se u uzgoju ne upotrebljavaju pesticidi. Njegova ljuska ga štiti od onečišćenja i insekata što, za razliku od drugih žitarica, omogućava uzgajivačima da ne koriste pesticide.

2. Sadrži gluten, koji je topiv u vodi, a kada se zagrije postaje lakše probavljiv, za razliku od glutena iz pšenice.

3. Sadrži više B kompleksa (najviše vitamina B3 te B1, B2, B3, B6 i B9).

4. Sadrži dvostruko više vitamina K od pšenice.

5. Krupnik je u odnosu na pšenicu bogatiji visoko vrijednim proteinima. Ima veliku količinu jednostavnih i služenih ugljikohidrata. Ovi složeni ugljikohidrati su važan čimbenik za zgrušavanje krvi i stimuliranje imunološkog sustava tijela. Zbog tih složenih ugljikohidrata posebno je koriste sportaši i ostale fizički aktivne osobe.

6. Pir je vrhunski izvor vlakana koji su topivi u vodi, pa se zbog toga znatno lakše probavlja.

7. Od minerala sadrži mangan, fosfor, magnezij, cink i željezo te ponešto kalija, kalcija, natrija te cinka, bakra i selena.

 

Zdravstvene dobrobiti

1. Poboljšava imunitet
Pir jača imunološki sustav čemu znatno pridonosi i njegovo protuupalno djelovanje. Koristan je u prevenciji zloćudnih bolesti.

2. Regulira rad probave
Poboljšava rad crijeva i općenito dobro djeluje na probavni sustav. Sprječava mnogobrojne probavne poteškoće poput nadutosti, vjetrova, proljeva, zatvora.

3. Smanjuje rizik od dijabetesa
Povoljno djeluje i na zdravlje srčano-krvožilnog sustava jer se smatra da su mnoge bolesti tog sustava povezane upravo s inzulinskom rezistencijom.

4. Pomaže pri mršavljenju i smanjuje kolesterol
Integralni pir zbog vlakana daje osjećaj dulje sitosti, a glukoza postupno ulazi u krvotok i ne uzrokuje naglo povećanje razine šećera u krvi.

5. Daje snagu i energiju
Pir povećava energiju, regulira metabolizam i uravnotežuje rad hormona.

6. Čuva zdravlje kosti i zubi
U kombinaciji s namirnicama koje sadrže veće količine kalcija (mliječni proizvodi, orašasti plodovi), pir može spriječiti nastanak osteoporoze i propadanja zubi.

7. Njeguje kožu i kosu
Vitamini B kompleksa, bakar i cink iz pira pridonose ljepoti kose, dok željezo jača korijen kose i sprečava njezino ispadanje.

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh