PET TIBETANACA – vježbe koje daju mladost, zdravlje i vitalnost

PET TIBETANACA – vježbe koje daju mladost, zdravlje i vitalnost

18. prosinca 2020

Što trebamo znati prije nego što počnemo prakticirati PET TIBETANACA

Hormoni u našem tijelu upravljaju procesom starenja. U određenom periodu našeg života, u vrijeme adolescencije, naš organizam  počinje da stvara hormon smrti zbog kojeg dolazi do starenja, bolesti, određenih kako fizičkih tako i mentalnih, emotivnih blokada.


Univerzalna energija utiče  na endokrini sastav žlijezda.


Prakticiranjem vježbi Pet Tibetanca uravnotežujemo univerzalnu energiju u našem tijelu i samim tim organizam vraćamo u funkciju kao kada smo bili djeca. Da bi se uradila serija od 21 potrebno je dvadesetak minuta. Izdvojte svakoga dana dvadesetak minuta za svoju mladost, zdravlje i vitalnost.


Evo i vježbi 
PRVA VJEŽBA

PET TIBETANACA – vježbe koje daju mladost, zdravlje i vitalnost

Prva vježba se izvodi da bi se ubrzalo okretanje čakri koje su usporene. Noge raširite u širini kukova. Ruke ispružite u visini ramena (kao na slici) i okrećite se u pravcu kazaljke na satu. U prvoj nedjelji radite tri kruga, a svakih narednih 7 dana  povećavate za još dva.

 

DRUGA VJEŽBA

PET TIBETANACA – vježbe koje daju mladost, zdravlje i vitalnost

Druga vježba  nam  još više budi čakre.
Duboko udahnite na nos pri istovremenom podizanju glave na grudi i nogu, a potpuno izdahnite kada se vraćate u početni položaj. U ovoj vježbi je bitno da ne podižete leđa sa poda već da samo podignete glavu da dodirne grudi. U prvoj nedjelji radite tri puta ovu vježbu, a svakih narednih 7 dana  povećavate za još dva.


TREĆA VJEŽBA

U  ovoj trećoj vježbi takođe je veoma bitan ritam disanja kao i to da zatvorite oči.
Udahnite duboko kroz nos kada se savijate prema nazad , a izdahnite potpuno na usta kada se vraćate u početni položaj. Na početku vježbanja nemojte se previše izvijati unazad već samo onoliko koliko vam tijelo dozvoljava. Vježbu ponovite tri puta, a svakih narednih 7 dana povećajte za dva.ČETVRTA VJEŽBA

PET TIBETANACA – vježbe koje daju mladost, zdravlje i vitalnost

Kao kod prethodnih vježbi i kod četvrte vježbe disanje ima veoma bitnu ulogu . 
Udahnite duboko i potpuno dok podižete tijelo. Zadržite dah u tom položaju tijela koliko možete a zatim potpuno izdahnite kada se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite tri puta, a svakih narednih 7 dana povećajte za dva.

 


PETA VJEŽBA

PET TIBETANACA – vježbe koje daju mladost, zdravlje i vitalnost

Nastavljamo sa prakticiranjem dubokog disanja kao kod svake vježbe.
Ruke stavite u širini ramena. Prsti na nogama treba da budu okrenuti ka zemlji. Duboko udahnite kada podižete tijelo, a potpuno izdahnite kada ga spuštate u početnu poziciju. Vježbu ponovite tri puta, a svakih narednih 7 dana povećajte za dva.


Nemojte odustajati ako tokom prve nedjelje ne budete mogli da odradite svaku vježbu u seriji od tri. Budite uporni i radite ih svakodnevno, a rezultati će se vidjeti već kroz nekoliko nedjelja kako na tenu, boljoj kondiciji, tako i na većoj količini  životne energije sa kojom raspolažete.


Proces vježbanja:
Svake nedjelje povećavate broj vježbi za dva , a prvu nedjelju započinjemo sa serijom od tri ponovljanja svake vježbe.

PET TIBETANACA – vježbe koje daju mladost, zdravlje i vitalnost

 

KORISNI SAVJETI:

 

  1. Svake nedjelje povećavamo broj vježbi za dva , a prvu nedjelju počinjemo sa serijom od tri ponovljanja svake vježbe.
  2. Veoma je bitno vježbe raditi svaki dan barem jednom dnevno. Ukoliko jedan dan preskočite da odradite vježbe neophodno je vratiti se na početak i krenuti sa serijama od tri.
  3. Ne radite seriju preko 21.
  4. Vježbe možete raditi ujutru ili uveče, a možete i ujutru i uveče (kako vama najviše odgovara). Sugestija Aum Centra jeste da vježbe radite ujutru za divan početak dana primanjem divne energije od pet Tibetanaca.
  5. Kod svake vježbe  kada udišete zamislite da se ispunjavate božanstvenim osjećajem ispunjenja i zadovoljstva, a kada izdišete zamislite kako sve postojeće napetosti izlaze iz vašeg tijela i da se osjećate potpuno opušteno i lijepo.
  6. Nakon vježbanja nikako ne smijete da se kupate u hladnoj, toploj ili vreloj  vodi jer ćete izgubiti blagodeti vježbi, ali možete u mlakoj ili prohladnoj. Savjet je da sačekate makar pola sata da prođe od odrađenih vježbi i tek nakon toga se možete istuširati mlakom ili prohladnom vodom.
  7. Najbolje je da se vježba radi na prazan stomak ili 2 sata od zadnjeg obroka.

 

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh