Matičnjak - biljka koja vraća radost življenja

Matičnjak - biljka koja vraća radost življenja

14. srpnja 2017

Matičnjak je poznat od davnine kao biljka koja jača i krijepi dušu i tijelo.

Njezine su vrijednosti poznate od pamtivijeka. Ime Melisa potječe od grčke nimfe koja je spasila život Zeusu te ju je on u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu kako bi zauvijek sakupljala mirisni med sa bijelih ili žutih cvjetova matičnjaka.

 • Matičnjak je poznata medonosna biljka, jer nijedna druga biljka ne privlači toliko pčele svojim mirisom. Zbog pčele matice je i dobio ime matičnjak.
 • Domovina matičnjaka su istočne mediteranske zemlje i zapadna Azija. U 10.st. Arapi su ga prenijeli u Španjolsku, a odande u srednju Europu redovnici. Za tu divnu, mirisnu biljku kažu da dočarava lijepe misli.
 • Već ju je veliki Paracelzus nazivao eliksirom života kao biljku koja u potpunosti revitalizira tijelo i duh.

U slučaju melise, naučna medicina je preuzela gotovo sve iz narodne medicine, može se zaustaviti samo na onim specifičnim slučajevima.
Jedan narodni ljekar kaže " Kada maternica spadne i kada je žena slaba i ne može zatrudnijeti, koriste se kupke od magične trave (macina trava) i pije dnevno dulje vremena, po 3-4 šalice čaja magične trave, na jednake dijelove sa metvicom pomiješane, u vinu ili vodi sa medom kuhane."

Osim niza liječnika i prirodoslovaca starog vijeka, matičnjak su veoma hvalili Dioskurid i Plinije Drugi. Njemačka opatica Hildegard von Bingen (1098-1179) naziva ga binsuga (mrtva kopriva). Ona je ovako napisala o biljci matičnjaku:
" Tko ga jede rado će se smijati, jer njezina toplina zahvaća slezenu i srce time postaje radosno".

 Možda najbolji poznavalac matičnjaka Mattoli, hvali ga riječima: Matičnjak ima izvanredno dobro svojstvo da jača i oživljava srce, naročito onome tko se u noći boji i kome srce lupa i smeta miru, on čisti krv, otklanja ne raspoloženje i žalost, služi hladnom želucu i gotovo svim unutarnjim organima.

Posebno područje korisnosti matičnjaka vezano je uz srce. To je znao još i Paracelsus smatrajući matičnjak najboljom biljkom za srce, a za njegovo blagotvorno djelovanje znalo se još u antičko doba.Ljudi su vrlo rano prepoznali ljekovita svojstva matičnjaka, pa tako Plinije spominje recepturu sa vinom kao lijek za ugrize škorpiona i zmija.Miješao ju je s kalijevim karbonatom u mješavini poznatoj pod imenom Primum Ens Melissae. Zabilježeno je da je Lesebure, jedan od liječnika francuskog kralja Luja XIV, isprobao mješavinu na ostarjelim kokama. Za nekoliko dana koke su odbacile staro, ružno perje, dobile novo i ponovno počele nesti jaja.

 

Ljekovito djelovanje matičnjaka

 • Izvedeno je više studija na temu djelovanja matičnjaka na stres, nesanicu i napetost, a sve su potvrdile njegovu učinkovitost.
 • U kombinaciji s valerijanom jednako je djelotvoran poput sintetskog lijeka za smirenje triazolama, ali za razliku od njega ne uzrokuje nuspojave.
 • Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i potiče bolje rješavanje tekstualnih i slikovnih zadataka.
 • Također se smatra da zbog antioksidanata, koji štite stanice tijela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom, matičnjak pomaže i oboljelima od Alzheimerove bolesti da poboljšaju pamćenje i koncentraciju.
 • ESCOP (Europski znanstveni fitoterapijski komitet) službeno je odobrio oralnu upotrebu matičnjaka za napetost, nemir i  razdražljivost.
 • Također je preporučio liječenje matičnjakom probavnih poremećaja kao što su grčevi, te lokalno za herpes na usni.
 • Matičnjak ima jaka antivirusna svojstva, skraćuje trajanje bolesti i smanjuje mogućnost recidiva.
 • Eterično ulje matičnjaka ima slično djelovanje kao sama biljka. Jako je cijenjeno i skupo, pa treba paziti da se ne radi o patvorini. Izvana se koristi razblaženo za masažu ili ublažavanje herpes simplexa.
 • Matičnjak potiče hormonalne aktivnosti, te ga rabimo kod problema sa štitnjačom. Znanstvena istraživanja ukazuju da ekstrakt matičnjaka ima utjecaja na imunoglobulin kod pacijenata oboljelih od Gravesove bolesti, a djeluje i antitiroidno kod tegoba sa štitnjačom, te za duševna oboljenja.
 • Također je koristan kod stišavanja želučane boli, živčanih napada, liječenja nervozne glavobolje i osjećaja vrtoglavice kod trudnica. Listovi matičnjaka služe u medicini kao aromatično i umirujuće sredstvo (kod histerije) većinom u obliku različitih miješanih čajeva.
 • Stoljećima su ovu mirisavu biljku propisivali protiv živčanih poremećaja, a hvale je i kao pomoć pri mnogim ženskim problemima, uključujući neplodnost i menstrualne teškoće. Pošto potiče na znojenje, matičnjak je dobro uzimati kad trese groznica.

 

BERBA:

Mnogobrojni su pokusi utvrdili i najpovoljnije vrijeme sabiranja listova, odnosno, gornjih cvatućih izdanaka.

Tako se vrijeme sabiranja preporuča neposredno prije ili neposredno poslije cvatnje, a uvijek samo u prvim poslijepodnevnim satima i to u prosjeku od sredine lipnja do sredine kolovoza.

Druga berba u rujnu nije više tako bogata. Po mišljenju autora drugu berbu nebi trebalo provesti, no ona se ipak provodi zbog velike potrebe za matičnjakom.

U tradicionalnoj fitoterapiji koristi se kod nesanice, premda je manje djelotvorna od vrsta odoljena (valeriana officinalis) i pasiflore (passiflora incarnata).

Lako ga možete posaditi kod kuće, jer voli sve vrste zemlje. Otporan je na niske temperature i uspijeva na svim terenima do 100 m n/m.

Matičnjakom možete začinjavati bilo koje jelo u koje biste stavili limun. Obavezan je sastojak ljekovitih likera Benedictine i Chartreuse.

 

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem .

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem .

 

Neven Carin ,

intuitivno energetski iscjelitelj, fitoterapeut , ljubitelj prirode i prirodnih metoda liječenja

e-mail: info@nevencarin.com   -  MOB: 091 565 4848

 

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh