Mač u kamenu - legenda ili stvarnost ?

Mač u kamenu - legenda ili stvarnost ?

23. veljače 2018

Mač u kamenu postoji, ali ne u Britaniji. Odavde je krenula legenda o maču kralja Artura.

Jedna od najpoznatijih britanskih legendi je priča o kralju Arturu i maču u kamenu, međutim malo ljudi zna da se istina iza ove priče krije u Italiji gdje stvarno postoji mač u kamenu koji je inspirirao poznatiju verziju.

Jedna od najpoznatijih britanskih legendi je priča o kralju Arturu, vitezovima okruglog stola i maču u kamenu. Prema predanju, mač je iz kamena jedino mogao da izvuče pravi, odnosno legitimni kralj Engleske.

Slična, mada mnogo manje poznata priča potiće iz talijanske regije Toskane, a po svemu sudeći, upravo je ona poslužila kao inspiracija za britansku legendu.

San Galgano poznat je u povijesti kao prvi svetac koji je zvanično kanoniziran od strane crkve. Usljed toga, ono što znamo o njemu potiče iz crkvenih dokumenata o kanonizaciji sprovedenoj 1185., samo nekoliko godina nakon svečeve smrti.

Galgano Gvidoti, kako je bilo njegovo svetovno ime, rođen je 1146. godine u Kjusidinu, blizu današnje Siene. Njegova majka zvala se Dionizija, a otac Gvido. U mladosti, Galgano je bio okupiran “zadovoljstvima puti”, a kako je pritom bio plemić i vitez, bio je veoma nasilan i arogantan. Sve to se promjenilo kada je odjednom budući svetac odlučio da postane pustinjak.

Preobraćenje je počelo vizijom Arhanđela Mihaela koji mu je pokazao put spasenja. Arhanđeo je rekao Galganu gdje da ide i sljedećeg jutra vitez je pošao da izvrši svoju božansku misiju.

Prije nego što je krenuo na put, na molbu majke, Galgano je odlučio da posljednji put posjeti svoju vjerenicu. Na putu ka njoj, konj se ritnuo i zbacio ga sa leđa. Tada je nevidljiva sila podigla Galgana nazad na noge, a glas serafima odveo ga je u Montesijepi, brdo u blizini Kjusidina.

Kada je stigao u podnožje, rečeno mu je stane mirno i gleda ka vrhu. Tamo mu se prikazala vizija okruglog hrama Isusa i Marije, okruženih sa dvanaest apostola. Glas mu je rekao da se popne, a vizija je polako izbljedila.

Kada je stigao do vrha, glas je od njega tražio da se odrekne tjelesnih zadovoljstava.

Uprkos svemu, Galgano se pobunio protiv celestijalnog zahtjeva rekavši mu da to nije “ništa lakše nego raseći kamen mačem”. Kako bi istjerao svoje, Galgano je isukao mač i i udario u kamen. Na njegovo iznenađenje, oštrica je prošla kroz stenu kao vrio nož kroz putar, ali je u njemu ostala zauvijek zaglavljena.

Tu poruku je Galgano shvatio jasno i glasno, zbog čega se trajno nastanio na Montesijepiju gdje je proveo ostatak života kao pustinjak.

Nekoliko godina poslije San Galganove smrti, okrugla kapela je sagrađena na vrhu brda, a mač u kamenu postao je glavna atrakcija.

Vijekovima su skeptici mislili da je u pitanju prevara, međutim relativno nedavna istraživanja pokazala su da je mač zaista iz 12. vijeka, a skeniranjem je takođe utvrđeno da se ispod kamena u kojem je mač nalazi odaja oko 2 metra dugačka i metar široka, za koju naučnici pretpostavljaju da je San Galganova grobnica.

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh