Liječenje upale mokraćnog mjehura

Liječenje upale mokraćnog mjehura

01. prosinca 2020

Bolovi u donjem dijelu trbuha, učestalo mokrenje, peckanje, iscjedak kod žena ili povišena temperatura najčešći su simptomi upale urološkog i ginekološkog trakta.

Oboljeli često imaju nagon za mokrenjem, a opet, kad dođu u toalet, pomokre samo nekoliko kapi. A sve to zbog jako upaljene i nadražene sluznice mjehura i mokraćne cijevi.

Upale urotrakta mogu postati kronične pa ih treba liječiti što prije. Bakterije će istjerati čaj od brusnice i žutike, ali i čaj od šipka koji obiluje vitaminom C. Uz čaj od koprive, zlatnice i breze izliječit ćete urinoinfekcije.

Infekcija može trajati od tri do trideset godina

Kod manje djece ili malih beba simptomi su jače izraženi. Djeca često imaju vrlo visoku temperaturu i bolove te otežano mokre jer ih sve jako peče i boli. "Enterokok, e.coli, ureaplazma, klamidija, klebsijela, proteus, streptokoki, pseudomonas... Sve ove bakterije, koje pacijenti i ja od milja zovemo ‘beštije’, uzrokuju akutne, ali i što je još i gore, kronične upale mjehura, bubrega, prostate, jajnika, vrata maternice, mokraćne cijevi te svih ostalih dijelova urološkog i ginekološkog trakta", a kronične infekcije mokraćnog mjehura ili cijelog urogenitalnog trakta mogu trajati od tri do nevjerojatnih 30 godina.

Te se bakterije svagdje zavlače, brzo se razmnožavaju i dovode do upale sluznice unutarnjih organa. Žene su češće žrtve urinarnih infekcija zbog kraće mokraćne cijevi koja je u njih dugačka oko pet, a u muškaraca od 18 do 22 centimetra.

Problem mogu riješiti antibiotici, ali kako je puno bakterija već otporno na postojeće lijekove, umjesto njih pomaže terapija na bazi ljekovita bilja.

Brusnica i žutika (spravljene kao zasebni čajevi) sprečavaju primanje bakterija za sluznicu uroginekološkog trakta i dakle ubijaju bakterije.
 

Mehaničko izbacivanje bakterija

" Čajna mješavina u kombinaciji s biljnim kapima - tinkturama i odgovarajućom prehranom pomoći će u terapiji uroinfekcija.

Čajna mješavina može se napraviti od koprive, zlatnice te maslačka ili breze tako da se uzima jednak omjer navedenih biljaka. Sve one imaju diuretsko djelovanje i tjeraju nas na mokrenje te tako pojačavaju rad bubrega. Tako što pijemo i mokrimo mehanički pomažemo istjerati bakterije iz organizma".

Čajnoj mješavini može se dodati i neven jer ima imunološko djelovanje, a vrlo je važno da se imunitet stalno ojačava.  U čajnu mješavinu dobro je dodati i šipak jer pridonosi boljem okusu te pruža bogatstvo vitamina C ili bazgu koja ima protuupalno i imunološko djelovanje. Također, čaj od bobica borovice dobar je diuretik. Trudnice bi se svakako trebale konzultirati s fitoterapeutom kako bi on pripravio čajeve i tinkture bez biljaka koje mogu imati abortivno djelovanje.
 

Bakterije otporne na antibiotike

Za dijagnozu, potrebno je učiniti pregled urina i dodatno urinokulturu s antibiogramom. Prvi nalaz urina pokazat će općenito stanje i najvjerojatnije povišene leukocite, prisutne pločaste stanice, bakterije i kristaliće ili cilindre te moguću prisutnost eritrocita, tj. krvi.

Potom se radi urinokultura iz koje se vidi koliko je i kojih bakterija poraslo na laboratorijskoj podlozi i koji antibiotik na njih najbolje djeluje. Treba znati da su mnoge bakterije postale imune na antibiotike. Bakterije u mokraćovodu mogu prouzročiti neplodnost, ali i pobačaj. Trudnice, u dogovoru s liječnikom, moraju tijekom cijele trudnoće piti čajeve.

Kisela hrana

"Uz čaj se piju i biljne kapi od brusnice, žutike, koprive i borovice ili bazge. Za početak se dnevno popije litra čaja te 50 kapi tinkture. Poslije se doza pojačava".

U čaj treba dodati i limunov sok. Bakterije ne vole kiselo pa neće preživjeti u kiseloj sredini urina, koja mora biti pH 5-6.

U kupovni uvin čaj ne dodaje se limun jer Uva ursi-medvjetka djeluje svojim arbutinom samo u lužnatom urinu. Limunov sok dodaje se u salate, a preporučuje se i ostalo kiselo voće jer se tako dodatno pojačava terapija. Osim voća, preporučuju se juhe od rajčice, kiseli kupus, kiseli krastavci, cikla.

Pomaže parenje

Kod jačih bolova ili nemogućnosti mokrenja intimno područje napari se čajem od kamilice od 10 do 15 minuta. Tople i ljekovite pare opustit će spazam mišića, smiriti bolove i olakšati mokrenje.

Ljekovita krema

Baza joj je shea maslac, a sadrži ulja nevena, lavande i borovice. Djeluje lokalno na upaljen mjehur. Tanak sloj kreme lagano se utrlja svaku večer u donji dio trbuha.

 

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem .

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem .

 

Neven Carin ,

intuitivno energetski iscjelitelj, fitoterapeut , ljubitelj prirode i prirodnih metoda liječenja

e-mail: info@nevencarin.com   -  MOB: 091 565 4848

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh