Kako se zaštititi od komaraca, krpelja, pčela, osa, zmija ?

Kako se zaštititi od komaraca, krpelja, pčela, osa, zmija ?

Dugo željno očekivani topli i sunčani danu su nam stigli i vjerujem da vi kao i ja obožavate boraviti u prirodi u ovom prekrasnom proljetno ljetnom periodu. Sada je idealno vrijeme za branje ljekovitog bilja i uživanja u prekrasnim pogledima sa vrhova planina, pogotovo Rtnja i Velebita ali moramo obratiti pažnju i na nekoliko važnih pravila kod boravka u divljini .

Radosne trenutke u prirodi često nam pokvare komarci. Imao sam prilike čuti na nekoliko strana da ako osoba ima čistu krv da ga ne ubadaju komarci te da ustvari oni sa ubodom nama čiste krv i da bi ih trebali gledati drugačijim očima, kao čuvare naših života. Pomislio sam da onda ljude koji su vegetarijanci ne ubadaju komarci ali ubrzo su mi to analizom vegetarijanaca opovrgnuli. I njih ubadaju te da je nešto drugo u pitanju.

Ne znam da li ste znali da u svijetu postoji oko 3.300 vrsta komaraca, od kojih je cca 50 na naših prostorima.

Komarci, kao i ostali kukci, žive u svijetu mirisa koje registriraju ticalima. Prema izgledu  ticala  uočava se razlika u spolu komarca. Kod mužjaka se sve vrste mirisnih osjetila nalaze  samo na ticalima, dok su kod ženki relativno ravnomjerno raspoređena duž cijele površine. Komarci se uvijek kreću prema mirisima koji su im ugodni i takve mirise zovemo atraktanti. S druge strane postoje mirisi koji im ne odgovaraju pa ih komarci izbjegavaju, a zovemo repelenti.

Repelenti su sredstva koja nanosimo na kožu ili odjeću, koristimo ih prilikom boravka u prirodi i okruženju u kojem boravimo, a služe za odbijanje komaraca,  ali i ostalih insekata. 

Neki od odličnih prirodnih repelenta ugodnog mirisa su citrusni mirisi eteričnog ulja lavande, limunske trave, mente, limunskog eukaliptusa ili orijentalni miris kajeputa i niaulija koji mogu biti otopljeni  u bademovom ulju pa vaš dobiveni preparat  istovremeno štiti i njeguje kožu te se brzo upija . Tako ste dobili prirodni repelent koji je u potpunosti  neškodljiv  jer ne sadrži parabene, silikone, umjetna bojila niti umjetne mirise.

 

Prirodni repelenti ,Kako se zaštititi od komaraca, krpelja, pčela, osa, zmija ? Prirodni repelenti


5 NAJBOLJIH ETERIČNIH ULJA SA REPELENTNIM DJELOVANJEM

Određena eterična ulja mogu vam pružiti zaštitu od komaraca na jednostavan i prirodan način.

1) Eterično ulje limunska trava

Jedan od najpoznatijih repelenata, limunska trava se oduvijek koristi za zaštitu od insekata. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim eteričnim uljima za prevenciju uboda.

2) Eterično ulje geranij

Ovo eterično ulje cvjetne note također ima jako repelentno djelovanje, a popularno je u toj upotrebi upravo radi svojeg divnog mirisa koji ne podsjeća na tipično sredstvo protiv komaraca. Uz komarce odbija i muhe te krpelje što nam dodatno uljepšava boravak na otvorenom.

3) Eterično ulje lavanda

Lavanda eterično ulje sadrži kemijski spoj linalool koji dokazano odbija komarce. Uz to, idealna je i za liječenje uboda insekata radi svojeg umirujućeg i antiseptičkog djelovanja. Smije direktno na kožu za razliku od ostalih eteričnih ulja. Na mjesto uboda nanesite 1 kap eteričnog ulja lavande i utrljajte. Nakon što se ulje upije u kožu, postupak možete ponoviti do 5 puta. Za osjetljivu kožu, eterično ulje lavande pomiješajte s malo baznog ulja.

4) Eterično ulje limunskog eukaliptusa

Sličnog djelovanja kao limunska trava, ovo eterično ulje odbija komarce svojim svježim limunastim mirisom, a njegova antibakterijska svojstva su dodatne prednosti.

5) Eterično ulje paprene metvice

Ovo osvježavajuće eterično ulje ima mnoge korisne učinke, a jedan od njih je i zaštita od komaraca i ostalih uboda insekata. Izvrsno u kombinaciji s eteričnim uljem limuna, uz svoja zaštitna svojstva donosi i pravo ljetno osvježenje.

 

KAKO KORISTITI ETERIČNA ULJA PROTIV KOMARACA

Repelentna eterična ulja možete primijeniti na više načina. Siguran način korištenja eteričnih ulja je vrlo važan radi njihovih snažnih, visoko koncentriranih sastojaka. Ponekad je teško procijeniti omjere i otkriti najbolje kombinacije stoga vam preporučam nekoliko recepata za repelente.

Prirodni repelenti ,Kako se zaštititi od komaraca, krpelja, pčela, osa, zmija ? Prirodni repelenti

1. Repelentni sprej za prostor

Kreirajte mješavinu kombinacije eteričnih ulja s alkoholom za praktičan sprej za prostor ili pak koristili prskanjem na odjeću.
 

RECEPT  repelent u spreju

 • 25 kapi eteričnog ulja limunske trave
 • 15 kapi eteričnog ulja lavande
 • 10 kapi eteričnog ulja paprene metvice
 • 50 ml 70% -tnog alkohola ili votke

Sastojke stavite u bočicu s raspršivačem od 50 ml i dobro protresite kako bi se eterična ulja pomiješala s alkoholom. Po potrebi raspršite u prostor ili na odjeću ako planirate boraviti u prirodi. Po mogućnosti izbjegnite korištenje direktno na koži.
 

 2. Repelentno ulje za tijelo

Izradite mješavinu preporučenih eteričnih ulja s baznim uljem kako biste dobili pripravke za primjenu direktno na koži.
 

RECEPT 1 repelentno ulje za tijelo

 • 4 ml Eterično ulje eukaliptus limunski
 • 4 ml Eterično ulje cedar atlaski
 • 92 ml Macerat nevena u bademovom ulju

Nanositi nekoliko kapi dnevno

 

RECEPT 2 repelentno ulje za tijelo

 • 20 kapi eteričnog ulja limunske trave
 • 20 kapi eteričnog ulja citronele
 • 5 kapi eteričnog ulja čajevca
 • 10 kapi eteričnog ulja ružmarina, cineol
 • 45 ml baznog ulja (nerafinirano suncokretovo ulje, bademovo ulje i sl.)

 U bočicu od 50 ml dodajete navedena eterična ulja i bazno ulje. Zatvorite i lagano promiješajte. Nanesite tanki sloj na kožu i lagano utrljajte. Prema potrebi ponovite postupak svaka 2 sata.
 

3. Difuzor

Ako imate difuzor, mješavina eteričnih ulja s repelentnim djelovanjem je odlična opcija. Dovoljno je staviti difuzor na terasu ili u prostoriju u kojoj boravite i uživati u divnim mirisima uz zaštitu od komaraca.

RECEPT mješavina eteričnih ulja za difuzor

U 100 ml vode dodajte:

 • 5 kapi – eteričnog ulja eukaliptusa limunskog
 • 3 kapi – eteričnog ulja limunske trave
 • 5 kapi – eteričnog ulja lavande
 • 3 kapi – eteričnog ulja atlaskog cedra

 Ostavite difuzor da radi u prostoru u kojemu boravite, na prozoru ili na terasi ako boravite na otvorenom.
 

 4. Mirisne maramice

Nakapajte 4 -5 kapi jednog od preporučenih eteričnih ulja na maramicu ili blazinice te rasporedite u prostoru u kojem boravite.

Za malu djecu i bebe dovoljno je lagano nasprejati komad krpice ili gaze i ostaviti je kod kreveta.

 

DREVNI RECEPT KOD UBODA I OPEKOTINA

Sa vama bih htio podijeliti i jedan drevni recept koji se koristi kod uboda pčela i stršljana. Na mjesto uboda stavite bakreni novčić ili bakrenu cijev ako vam je ostala od izrade centralnog grijanja te ju držite 15 minuta. Obično bol jako brzo nestane a sljedećeg dana ne postoji niti mjesto uboda.

Čuo sam i zanimljiv slučaj gdje je jedan gospodin uhvatio veoma vruću metalnu dršku posude te opekao ruku. Bol je bila veoma jaka i neizdrživa. Odmah je našao bakrenu cijev i držao je u ruci. Ubrzo je bol prestala ali zanimljivo kada bi spustio šipku bol bi se vraćala. Tako je morao provesti jedan cijeli dan držeći bakrenu šipku . Zanimljivo da drugog jutra nije bilo znakova opekotine ni bola.


Prirodni repelenti ,Kako se zaštititi od komaraca, krpelja, pčela, osa, zmija ? Prirodni repelenti


KRPELJI VOLE NAŠU KRV

U travi, rubno na putovima i u šumama čuvajte se pauka, zmija i posebno krpelja. Krpelj može biti inficiran virusom i zaraziti vas krpeljnim meningoencefalitisom. Opći simptomi krpeljnog meningoencefalitisa su crvenilo kože te niz laganijih simptoma sličnih virozi.

No, ukoliko se nakon perioda inkubacije od 7-14 dana jave jači simptomi: glavobolja, mučnina, slabost, smetnje vida, ukočenost vrata, svakako se obratite svome liječniku ili, u slučaju teških simptoma, otiđite hitno u najbližu zaraznu bolnicu.

Ako i nađete krpelja izvucite ga pažljivo pincetom i vrtite ga u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i izvlačite, jer krpelju treba 5-6 sati pa i više da si nađe mjesto na tijelu i da se primi i počne s hranjenjem. Prije vađenja namažite ga nekim uljem a nakon vađenja ranu trebate dezinficirati alkoholom ili octom ili sokom limuna tj. uljem lavande ili čajevca... Znači stignemo ga se riješiti.
 

Prirodni repelenti ,Kako se zaštititi od komaraca, krpelja, pčela, osa, zmija ? Prirodni repelenti
 

ZMIJE NE VOLE VIBRACIJE

Dok planinarite i boravite u prirodi uvijek imajte štap i lupkajte njime po podu. Na taj način stvarate vibracije koje čuju zmije te vam se sklanjaju sa puta. Ali imajte na umu da se one samo sunčaju u svome domu u prirodi a vi ih uznemiravate. U slučaju ugriza zmije preporučam mjesto uboda utrljati trputcem ili bolje tinkturom od trputca te piti 30 kapi tinkture u čaši vode svakih pola sata do dolaska u hitnu . Trputac se pokazao kao odličan čistač krvi kod ugriza otrovnih zmija, pauka, pčela, osa i dr te biljne kapi od trputca uvijek nosim u ruksaku.
 

SUNCE IMA DOBRE I LOŠE OSOBINE KAO I MI LJUDI – JING JANG

Osim komaraca, osa, zmija i krpelja u prirodi se trebamo čuvati i sunca. Iako sunce ima mnogo pozitivnih strana ( vitamin D dobivamo od sunca koji nam daje radost u životu ), stručnjaci upozoravaju kako dugotrajno izlaganje suncu izaziva brojne zdravstvene probleme. Smeđe mrlje, crvenilo, ljuštenje, isušivanje i mreškanje kože ...

Ako koža ne proizvodi dovoljno zaštitnog pigmenta (melanina), ultraljubičaste zrake uništit će stanice kože pa će i najblaže crvenilo tada biti bolni znak za uzbunu.

Kako se zaštititi od utjecaja sunca ?

Budući da štetne zrake dopiru do kože i za oblačnih dana, u hladu i u vodi, oprez je potreban i u satima koje ne provodimo na sunčanju. Najbolji način da se izbjegne javljanje bolesti povezanih s izlaganjem suncu jest izbjegavati sunčevo zračenje, posebice u vremenu između 11 i 17 sati. Ako već ne možete izbjeći sunce kao i ja u boravku po planinama onda vam preporučam da si napravite zaštitni melem od sunčeva zračenja i namažete vidljive dijelove kože.
 

ZAŠTITNI MELEM OD SUNCA

 • 8 g pčelinjeg voska
 • 10 g kokosovog ulja
 • 10 g macerata vanilije
 • 25 g macerata mrkve
 • 20 g macerata oraha
 • 27 g ulja čileanske maline
 • 4 kapi Co2 ekstrakta ružmarina

Ovo je antioksidativna i hranjiva bomba za kožu koja želi potamniti, a istovremeno biti zaštićena od oštećenja koja mogu uzrokovati UV zrake.

Ako ipak nismo pazili i dobili smo sunčane opekline i koža nam je postala crvena i osipana , prvo se trebamo okupati ili istuširati u hladnoj vodi . U vodu za kupanje možemo dodati čaj od kamilice i nevena te uživati 20 minuta. Ovi sastojci će neutralizirati oštećenja stanica i smiriti upaljenu kožu.

Nakon kupanja svoju kožu poprskajte sa hidrolatom rimske kamilice ili hidrolatom lavande i još više ćete umiriti crvenilo i bol. Naše bake su imale i odličan starinski recept za njegu kože a to je kantarion ulje . Njime su mazale crvenilo kože ali samo u noćnim satima jer izlaganje suncu kože koja je namazana kantarion uljem još više pojačava crvenilo . Znanstvenici su u naše moderno doba to potvrdili i dokazali da je fototoksično.
 

OSVJEŽENJE U VRUĆIM DANIMA

Za kraj preporučam vam i jedan odličan recept čaja za osviježenje kojeg često koristim kada uživam u cvrkutu ptica i pogledu sa vrhova planina .

RECEPT čaj za osvježenje

 • Paprena metvica
 • Kamilica
 • Hibiskus
 • Kadulja

Priprema: dvije žlice ove čajne mješavine prelijte sa 1 litrom kipuće vode i nakon 15 minuta ga procijedite. Kada ga rashladite, servirajte ga u čašu s kockicom leda i kriškom limuna ili limete. Divan, mirisan i zdrav, ovaj je napitak i jeftiniji od sokova punih šećera i kalorija.

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh