JAGLAC lat. Primula vulgaris - olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi

JAGLAC lat. Primula vulgaris - olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi

01. ožujka 2021

 

Svi se veselimo kada nakon zime ugledamo prve jaglace. Tijelo je nakon zime iscrpljeno, a jaglac ima itekako blagotvorno i ljekovito djelovanje.

Omogućite svom organizmu okrijepu ovom biljkom i na njoj bazirajte jela, juhe, čajeve. Kao jedan od vijesnika proljeća, jaglac svojim cvijetom na livadama simbolizira pobjedu nad zimom. U narodu se za njega kaže da je "ključ koji otvara vrata proljeća".

Ova biljka sadrži čitav niz ljekovitih tvari, prije svega saponin koji djeluje na omekšavanje i rastvaranje sluzi. Saponin je uglavnom sadržan u korijenu, ali su spojevi saponina sadržani i u zelenoj čaški cvijeta i u listovima pa cvjetove treba brati zajedno s čaškom. Osim toga, zelena čaška sadrži vitamin C.
 

OPIS BILJKE

Jaglac (vesnača, jagorčika, jagorčevina, jagotac, fek, igavec ), biljni rod iz porodice jaglačevki kojemu pripada više od 500 vrsta. Jaglac je dobio ime po tome što cvjeta vrlo rano u proljeće i ubraja se u vjesnike proljeća, a njegovo latinsko ime primula, umanjenica je od primus, i znači prvi.

U Hrvatskoj je poznato oko 10 vrsta među kojima su najčešći rani jaglac ili jastučasti jaglac, Primula acaulis Huds.; proljetni jaglac, Primula veris L.; visoki jaglac, Primula elatior.

Na Velebitu raste Kitajbelov jaglac (Primula kitaibeliana), strogo zaštićena vrsta i nalazi se na Crvenom popisu ugroženih biljaka Hrvatske.

 

POVIJEST

U prošlosti, divlji je jaglac bio česti prizor u engleskim vrtovima u viktorijansko doba. Ljekovitost jaglaca prepoznata je u 15. stoljeću, a osobito se koristio kod paraliza koje su bile posljedica moždanog udara.

Pretpostavlja se da je naziv vesnjača povezan sa staroslovenskom mitologijom prema kojoj je Vesna božica mladosti i proljeća, proljetne radosti i budnosti.

Poznata travarka Marija Treben je govorila da njezina majka svako proljeće sakuplja jaglac, jer je znala kako umirujuće njegov čaj djeluje na srce i živce. Brala je cijeli gornji štitasti cvat.

Dr. Kneipp bio je veliki pristaša jaglaca te je davno rekao da tko naginje gihtu ili reumi, treba dulje vrijeme svaki dan popiti od jedne do dvije šalice čaja od jaglaca. Žestoki će se bolovi smanjivati i postupno posve nestati.

JAGLAC lat. Primula vulgaris
 

STANIŠTE I RAZMNOŽAVANJE

Jaglaci se se pojavljuju u rano proljeće (od kraja veljače) po planinskim rudinama, livadama i pašnjacima, a uočljivi po svojem žutom cvijeću. Vrijeme cvatnje je sve do svibnja.

Želite li uzgojiti jaglace u vrtu, obični jaglac posadite u bogatu, vlažnu zemlju i laganu sjenu (npr. ispod voćaka). Rani (ljekoviti) jaglac bolje će uspijevati na područjima sličnijim njegovu prirodnom planinskom staništu, tj. na dobro dreniranom sunčanom tlu. Jaglace je najjednostavnije razmnožiti dijeljenjem busenova, a posađene biljke dobro je malčirati.

Prirodno raste u zemljama jugozapadne i južne Europe (od Farskih otoka i Norveške na sjeveru do Portugala na jugu, te Njemačke, Ukrajine, poluotoka Krima, Balkanskog poluotoka na istoku ) , sjevera Afrike ( Alžir ) i jugozapadne Azije. Raste na sunčanim staništima, na svježim, rahlim i hranjivim neutralno do umjereno kiselim tlima. Nalazimo ga na suhim livadama i proplancima, u svijetlim šumama, u voćnjacima, uz grmlje sve do 1200m nadmorske visine.

Dobra je medonosna biljka, pčelama daje pelud i malo nektara. Jaglac je otporna biljka kojoj hladnoća i umjereni mraz ne štete.

U blizini naseljenih mjesta, jaglac često bude meta prekomjernog branja i sakupljanja tako da se danas može naći veoma malo prirodnih staništa jaglaca koja nisu ugrožena od čovjeka. U svrhu njene zaštite, u mnogim europskim zemljama doneseni su zakoni kojima se zabranjuje branje i sakupljanje jaglaca.

 

KARAKTERISTIKE 

Rani jaglac ili jagorčevina je trajna zeljasta biljka niskog rasta iz porodice jaglačevki. Među prvim biljkama je koje počnu cvasti u proljeće. Korijen je smeđe boje i kratak. Listovi su prizemni, složeni u rozetu, rastu na sočnoj, kratkoj i bjelkastoj peteljci. Obrnuto su jajoliki ili duguljasti, dugi 3-6 cm, naborani, na naličju gusto dlakavi, rub im je uvijen prema dolje, nepravilno sitno i tupo nazubljen. Cvjetovi su dvospolni, krupni, veliki oko 3cm. Oplodnja se može odvijati isključivo izmedu različitih cvjetova, tako da polenizacija sa muškog na muški odnosno sa ženskog na ženski cvijet nije učinkovita Nalaze se na dugačkim stapkama prekrivenim stršećim dlačicama. Imaju pet latica i svjetložute su boje a bliže sredini obojani su u jarko žutu boju. Cvatu oko mjesec dana u razdoblju od kraja veljače pa sve do svibnja.  Cijela biljka je prekrivena dlačicama. Plod je okruglasta čahura koja sadrži smeđe, bradavičaste sjemenke duge oko 2-3 mm.

 

LJEKOVITI DIJELOVI I SABIRANJE JAGLACA

Koristi se u znanstvenoj i narodnoj medicini, osobito korijen i cvjetovi.

 

UPOTREBA I LJEKOVITOST – SLUŽBENO

Jaglac je kao jedna od prvih proljetnih biljaka neobično važan jer liječi sve katare, prekomjernu sluz, kašalj i gripozne pojave koje se pojavljuju krajem zime.

Skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen.

Listove i cvjetove brati u vrijeme cvatnje. Korijenje se skuplja od početka jeseni do početka zime. Korijenje očistiti od zemlje, dobro oprati u hladnoj vodi te sušiti na toplom mjestu ili u pećnici na 50 C. Od mladih proljetnih listova mogu se pripremati juhe, variva, umaci, čajevi. Listove i cvjetove možete dodati različitim salatama.

Cvjetovi su jestivi a spremljeni kao čaj pogoduju smirivanje kašlja. Od mladih cvjetova može se pripremiti vino od jaglaca.

Od korijena i rizoma ( podanka ) spravljaju se čajevi i sirupi za smirivanje kašlja i infekcija dišnog sustava. U tu svrhu se 1 žličica korijena kuha 10 tak minuta te pije 3x dnevno.

Jaglac smiruje kašalj, ali većinom ćemo ga koristi kao ekspektorant, jer olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi.

List je bogat vitaminom C ( 200-530mg%) čiji se postotak povećava nakon cvatnje, vrhunac doseže u travnju zatim ponovo opada, karotina ima oko 4,5mg%. Posve mlade listove možemo koristiti za salate. Usitnjene, miješamo ih sa drugom zeleni. Stavljamo ih u juhe, miješana variva te umake.

Cvijet i list koje sušimo na toplom i prozračnom mjestu.

Kao i kod svih biljaka, nemojte pretjerivati s količinama, jer zbog prisutnosti saponina veće količine mogu uzrokovati mučnine.

Sve podvrste običnog jaglaca (ima ih različitih boja) mogu se jednako upotrebljavati kao lijek i hrana. Uzgojene vrste jaglaca (hibridi) nemaju ljekovita svojstva i služe samo za ukras. To su obično oni raznobojni jaglaci žarkih boja.

Način pripreme čaja:

1 žličicu cvijeta jaglaca (1,5g) preliti s 2-3 dcl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje te procijediti. Piti do 3 puta dnevno po 1 šalicu čaja (olakšava iskašljavanje i razrjeđuje sluz ).

Jaglac olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi.

 

TRADICIONALNA UPOTREBA - NARODNA MEDICINA

Divni žuti cvjetovi i korijen jaglaca sadrže saponine, supstance koje prirodno razrijeđuju gusti sekret u dišnim organima, pa se zato čajevi i sirupi sa ekstraktom ove biljke koriste kao jedno od najboljih prirodnih sredstava za poticanje iskašljavanja šlajma, kod suhog i neproduktivnog kašlja. Jaglac ulazi u sastav biljnih mješavina protiv bronhitisa i astme posebno u kombinaciji sa podbjelom i anisom.

 

Ljudi sakupljaju jaglac jer znaju kako umirujuće djeluje na srce i živce. Beremo cijeli gornji štitasti cvat.

Jaglac čisti krv, uklanja iz tijela štetne tvari koje uzrokuju bolesti kostiju i zglobova (reuma i giht) te pomaže stvaranju crvenih krvnih tjelešaca. Neki čak smatraju da štiti od moždanog udara. ( korijen i cvijet )

Jaglac jača srce te pomaže kod srčanih tegoba, lupanja srce i upale srčanog mišića. ( korijen jaglaca )

Odlično je sredstvo za jačanje živaca, ublažava migrene i glavobolje te pomaže kod nemira, nervoze i nesanice. (migrena -  čaja od cvjetova )

Jaglac regulira neredovite menstruacije. Pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće te pomaže kod bubrežnog i mokraćnog kamenca ili pijeska (to se pogotovo odnosi na čaj od korijena).

Jaglac je u cijelosti ljekovita biljka, međutim najljekovitiji dio jaglaca je korijen. Najvažnija ljekovita tvar jaglaca je saponin, zbog kojeg je jaglac vrlo djelotvorno sredstvo protiv kašlja i za iskašljavanje. Cvjetovi sadrže saponin, flavonoide i malu količinu vitamina C. Mala količina saponina nalazi se i u listovima koji sadrže i provitamin A i veliku količinu vitamina C.

Većina nas je, i to po preporuci liječnika, bar jednom u terapiji koristila čaj ili sirup od jaglaca. Naime, ona je najpoznatija kao prirodni ekspektorans, odnosno lijek za iskašljavanje, jer razređuje sekret iz pluća i grla i olakšava njegovo izbacivanje iz organizma. Najčešče služi za izradu pomoćnih ljekovitih sredstava za liječenje dišnih puteva, posebno kod djece.

 

NARODNI RECEPTI 

Za kašalj se priprema jaglac u mješavini, na način da uzmemo:

 • 3 dijela jaglaca,
 • 1 dio sjemena komorača (ili, ako ga nemamo, onda 2 dijela suhe biljke) 
 • 1 dio podbijela (pomiješan cvijet i list).

Jednu malu žličicu mješavine prelijemo šalicom kipuće vode i pustimo da odstoji poklopljeno 10 minuta, procijedimo i pijemo polako na gutljaje.

Zavisno od toga koji dio biljke jaglac smo koristili (korijen puno više smiruje) i s kojom biljkom smo ga pomiješali (matičnjak i valerijana smiruju), koristit ćemo ga i kod nesanice ili kod problema s mokraćnim mjehurom (npr. kopriva i zlatnica su diuretici).

Cvjetovi jaglaca mogu se pomiješati s jednakim dijelovima brezina i koprivina lista te od njega pripravljati čaj koji se upotrebljava za proljetno “čišćenje krvi”. Takav čaj pije se polagano, od dva do tri puta na dan.
 

ČAJNA MJEŠAVINA PROTIV DUGOTRAJNOG KAŠLJA : 

 • 40 g korijena jaglaca,
 • 20 g sjemenki anisa,
 • 20 g sjemenki komorača i
 • 20 g lista podbjela 

od jedne žličice mješavine pripremi se čaj koji se pije od dva do tri puta na dan, zaslađen medom.
 

LJEKOVITO VINO OD JAGLACA

Za pripremu ljekovitog vina od jaglaca staklena tegla rastresito se napuni svježim cvijetom i listom jaglaca te prelije do vrha bijelim vinom. Teglu zatvorimo i stavimo na toplo mjesto. Nakon tri tjedna procijedimo i prelijemo u staklenu bocu. Ovo se je vino tradicionalno koristilo za jačanje srca, a uzimalo se tako da bi se tri puta dnevno po 1 velika žlica ovoga vina rastopila u čaši vode.

Pomiješani sa matičnjakom i koprom, cvijetovi jaglaca preporučuju se ljudima koji pate od nesanice ili nervne napetosti.Šalica ovog veoma ukusnog čaja navečer pomoći će vam da lakše utonete u san.

Jaglac narodni travari preporučuju i protiv reumatizma, obično pomiješanu sa suručicom i koprivom.

 

Čajna mješavina za iskašljavanje i razređivanje gustog šlajma:

 • Cvijet jaglaca (Primula veris) 50 g
 • Anis (Pimpinela anisum) 50 g
 • Cvijet bagrema (Rubinia pseudoakacia) 50 g

Sve biljke pomiješati, pa jednu žlicu smjese preliti sa 250 ml vruče vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procijediti i popiti zaslađeno medom (3 do 4 šalice na dan).

 

Sirup od jaglaca za iskašljavanje:

Pet žlica usitnjenog korijena jaglaca preliti sa 400ml hladne vode zagrijati do ključanja, smanjiti vatru i na nižoj temperaturi kuhati 15 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da stoji dva sata. Procijediti, pomiješati sa jednakom količinom meda. Sirupu dodati 9 kapi eteričnog ulja anisa, dobro promiješati plastičnom ili drvenom žlicom i čuvati u čistoj flašici u frižideru. Sirup se pije tri puta na dan po jedna žlica za odrasle, a žličica za djecu.

 

Proljetna čajna mješavina za pročišćavanje krvi ( MARIJA TREBEN) :

 • 50g jaglaca
 • 50g mladica bazge
 • 15g listova koprive
 • 15g maslačak korijen

Način pripreme čaja od Marije Treben je da uzmemo vrhom punu čajnu žličicu ove mješavine, poparimo sa ¼ litre vode i ostavimo da odstoji 3 minute. Danju u gutljajima popijemo na dan dvije šalice.

 

RAZLIKE U PRIPREMI ČAJA OD KORIJENA I CVIJETA JAGLACA

Čaj od korijena i cvijeta jaglaca drugačije se priprema. Jednu žličicu korijena preliti sa 200 ml hladne vode, zagrijati da proključa, posle 5 minuta procediti i piti 3 puta dnevno po šalicu čaja zaslađenog medom.

Čaj od cvijeta se ne kuha već samo preljeva vrućom vodom – jedna žličica na 200 ml vruče vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana.

 

Uvijek je važno čajeve piti na gutljaje, jer ako popijemo šalicu čaja na iskap, ona će projuriti kroz tijelo i vrlo brzo izaći van. Ako čaj pijemo na način da svakih par minuta uzmemo po gutljaj, dopustit ćemo čaju da se proširi po tijelu i djeluje optimalno. Ovako pripravljeni čaj pijemo tri puta dnevno. 

 

JAGLAC KAO KULINARSKA DELICIJA

Od mladog lišća jaglaca, koje je bogato vitaminom C, radi se veoma ukusna salata. Listovi se dobro operu, isjeku, posole sa morskom soli i začine limunovim sokom te hladnocijeđenim maslinovim ili uljem od bundevinih sjemenki. Salata je još ukusnija ako joj dodate i sasvim mlade listove maslačka.

Ako je jedete nekoliko puta tjedno početkom proljeća, pomoći ćete svom tijelu da se oslobodi toksina koji su se nagomilali tokom zime.

 

ZANIMLJIVI PRIMJERI UČINKA JAGLACA

Poznata travarka Marija Treben imala je jedan zanimljiv slučaj čovjeka koji unatoč najjačim tabletama nije mogao zaspati. Neurolozi u Linzu i Beču nisu ga mogli osloboditi te tegobe. Kad bi navečer mrtav umoran legao u krevet, osjetio bi jaku bol kao da bi mu netko gasio cigaretu na stopalu. Zbog toga je bio fizički i psihički iscrpljen .
Kroz samo sedam dana ove čajne mješavine čovjek je već spavao te su istodobno nestali i bolovi u stopalu. Čaj mu je vrlo brzo vratio zdravlje , sve su živčane smetnje nestale. Njegov ga je liječnik nakon toga zamolio za recept za taj specijalni čaj protiv nesanice.

RECEPT ČAJA ( Marija Treben i Ivan Lesinger ) :

 • 50g jaglaca
 • 25g cvjetova lavande
 • 10g gospine trave
 • 15g plodova hmelja
 • 5g korijena odoljena

Čaj je bolji od svih kemijskih sredstava za spavanje. Kemijska sredstva uništavaju  živčani sustav a ovaj čaj uklanja sva oštećenja živaca.

 

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem .

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem .

 

Neven Carin ,

intuitivno energetski iscjelitelj, fitoterapeut , ljubitelj prirode i prirodnih metoda liječenja

e-mail: info@nevencarin.com   -  MOB: 091 565 4848

Detoksikacija tijela u proljeće, Neven Carin travar

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh