GLOG lat.Crataegus – čuvar našeg srca i jedini lijek protiv starenja

GLOG lat.Crataegus – čuvar našeg srca i jedini lijek protiv starenja

15. ožujka 2021


Narodni nazivi : bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvjeđe jabučice, medvedove hruške.
 

OPIS BILJKE

Glog spada među najbolje biljne lijekove za jačanje srca, poboljšanje cirkulacije i snižavanje krvnog tlaka. Djeluje smirujuće i otklanja posljedice nagomilanog stresa.

 1. Da li ste ikada u stresu doživjeli da vam srce postaje nervozno i raste broj otkucaja ?
 2. Da li vam se ikada desilo da ne možete zaspati jer čujete vlastitio srce koje nikako da se smiri ?
 3. Jeste li ikada imali tremu pred nastup ili ispit i čuli vlastito srce ?
 4. Da li vam “skoči tlak” kada se naživcirate ?

Glog je biljka koja smiruje simpatikus, jedan od dva glavna dijela autonomnog živčanog sustava.

Nekoć davno, ubrzani rad srca bio je poželjni čimbenik stresa jer ste bolje mogli bježati od medvjeda ili vuka. Danas slušate izderavanje šefa ili šefice ili gledate dnevnik, a pobjeći ne možete nigdje osim iskočiti iz vlastite kože. U modernom društvu zadržali smo stare prototipe stresa jer drugačije naše tijelo niti ne zna. To je za nas loše. Nema trčanja, nema bježanja, ostajete sami sa sobom i srcem koje bi željelo pobjeći – ili boriti se. Uzalud lupa, jer tijelo neće napraviti ni jedno niti drugo.

 • U pomoć tada možete prizvati glog.

Ako reagirate srcem to možda znači da ste još uvijek živi i da vam je stalo do nečeg. U stanju obamrlosti više ne reagirate, postajete cinični i tako vam je svejedno. Sva sreća ako ste još ostali srčani ljudi.

GLOG lat.Crataegus – čuvar našeg srca , Glog list i cvijet, Neven Carin, Fitoterapeut i travar
 

POVIJEST

Dioskurid kao i drugi grčki herbalisti koristili su glog već u 1. st. n.e. kao tajni lijek za oboljenja srca.

Kinezi su nekoć od njega radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9000 godina starim lončanicama. Smatra se da je već tada bio značajan u religiji.

Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Kristova kruna od trnja.

Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima. Glog je navodno ubojica vampira, onih čije srce ne kuca. Glogov kolac poznato je sredstvo za uništavanje vampira i svekolikog zla u čovjeku.
 

STANIŠTE I RAZMNOŽAVANJE

Glog raste samoniklo uz rubove šuma i polja, u ravnici i po planinama, među drugim grmljem i šikarom. Često se sadi kao živica.

Razmnožava se sjemenom, korijenovim reznicama, reznicama i kalemljenjem.

Sjeme klija sporo i nejednako. Sije se na dubinu 2 do 3 cm, a razmak između redova je 20 do 25 cm. Sjeme gloga se odlikuje tvrdom opnom i period nicanja može trajati od 1 do 2 godine. Sva sjemena neće klijati, jer je velik broj praznih sjemenki. Sjeme se prikuplja sa gloga koji nije potpuno zreo, a zatim se sjeme ostavi 3 dana u vodi potopljeno. Ovako natopljeno sjeme treba obraditi šmirgl papirom ili pijeskom. Sjeme potopiti u otopinu 1% kalijpermanganata 48h, nakon čega se sjeme posije. U drugoj godini sadnica treba biti visoka 60 do 65 cm, a zatim se prikrati na 3 pupoljka uz korijen. Bočni izdanci se odsijeku. Sjeme se može čuvati u pijesku na temperaturi 3 do 5ºC tokom 6 do 12 mjeseci. Ukoliko se glog dobiva sjetvom sjemena, treba znati da kasno počinje plodonositi i zato je bolje uzeti kalemljene sadnice.

Kod razmnožavanja korijen reznicama treba uzeti dijelove korijena i isjeći na dužinu 9 cm te položiti u zemlju pod kutewm. Može se saditi u jesen i proljeće u toplom plasteniku ili nekom zaštićenom mjestu.

Obje vrste gloga su dobre medonosne biljke, pčele rado posjećuju cvjetove, pogotovo poslije kiše. Nektar se nalazi u plitkom cvijetu, lako ga isuši vjetar i suho vrijeme.
 

KARAKTERISTIKE

Glog je rod grmova ili niskih stablašica iz porodice ruža. Postoji jako puno vrsta od kojih su za nas najznačajniji bijeli glog ( Crataegus monogyna ) i crveni glog ( Crataegus oxyacantha ). Narastu do najviše 15 metara visine iako u prosjeku imaju tek 5 metara.
 

CRVENI GLOG

Crveni glog ( Crataegus oxyacantha ) je trnovit, razgranat grm ili nisko drvo, može narasti do 5 metara u visinu. Kora grana je sivkastosmeđa dok su jednogodišnji ogranci zelenkastosmeđi.

Listovi su obrnuto jajoliki, duboko urezani, nejednako nazubljeni, rastu da dugoj peteljci.

Cvate u svibnju ili lipnju. Bijeli ili svijetloružičasti, peterolatični cvjetovi stoje u uspravnim štitovima.

Plod ( gloginja) je jajolika ili kuglasta oblika, širine do 1cm , crvene boje s ostatkom čaške na tjemenu, dozrijeva u rujnu ili listopadu. Nosi 2-3 sjemenke.
 

BIJELI GLOG

Bijeli glog ( Crataegus monogyna) je trnovit grm ili do 8 metara visoko drvo. Dlakavi dršci cvjetova te dublje razdvojeni režnjevi na listovima razlikuju ga od crvenog gloga.

Listovi variraju po obliku, odozgo su većinom manje sjajni od listova crvenog gloga.

Bijeli cvjetovi sa crvenim prašnicima manji su od cvjetova crvenog gloga te se razvijaju 15 dana kasnije.

Plodovi su manji, do 8 mm promjera, sa po jednom sjemenkom.
 

GLOG lat.Crataegus – čuvar našeg srca , Glog list i cvijet, Neven Carin, Fitoterapeut i travar


LJEKOVITI DIJELOVI I SABIRANJE GLOGA

Ponekad su neki zbunjeni koji se to dio gloga koristi. Službeno, cvijet s pricvjetnim listovima. Često se zna desiti da nabavite čaj gdje nađete tek koji cvijetak. Onaj “extra superior” je upravo čaj cvijeta gloga.

Čaj od cvijeta :  oko dvije na vrh čajne žličice cvijeta 1-3x dnevno je dovoljno za malo smirenja.

Cvijet i list beru se od svibnja do lipnja (sa sakupljanjem cvjetova započeti kada je polovina cvjetova otvorena, a druga polovina još u pupoljku, što više cvijeta u pupoljku to bolje), a gloginje, poznata sirotinjska hrana sakupljaju se u rujnu, listopadu i studenom ( bolje prije mraza dok je tvrd ).

Cvjetovi i cvjetni vršići sabiru se samo s grmova koji su u punom početnom cvatu. Sabiranje s procvalih grmova daje drogu bez latica koja osim toga sušenjem gubi boju te potpuno izgubi izgled. Zbog dobivanja što svjetlije boje, cvjetovi se prilikom sabiranja ne smiju gnječiti.

Cvjetovi, cvjetni vršići i listovi suše se u hladu na prozračnom mjestu, u tankom sloju. Branje cvjetova za vrijeme rose ili kiše kao i sušenje na suncu uvjetuje promjenu boje, cvjetovi i cvjetni vršiči posmeđe i dobrim dijelom kao droga izgube svoju vrijednost.

Glogov list i cvijet imaju ljekovita svojstva, no cvjetovi kod sušenja moraju zadržati prirodnu boju. Koriste se u medicini kao lijek od ateroskleroze, hipertenzije, za jačanje rada srca i za umirenje, za nervozu.

Spravljati li nešto više od čajeva, treba zapamtiti da je najpametnije raditi tinkturu od svježeg cvijeta.
 

TINKTURA OD SVJEŽEG CVIJETA GLOGA

Kod nas je spravljanje tinktura sa svježim biljama pomalo nepoznato područje. A glog je tipična biljka gdje je upravo to poželjno. Postoji više službenih propisa (belgijski, francuski, njemački), ali jednostavna je improvizacija ubrati cvijetove gloga i još svježe posložiti u staklenu posudu, blago potisnuti i preliti do ruba cvjetova rakijom. Uz povremeno miješanje ostaviti oko tri tjedna i ocijediti. Tijekom ove izrade ne držati na suncu.

Glog povećava protok krvi kroz srce, kroz arterije koje hrane srce, pojačava snagu stezanja srca, a kako pojačava snagu tako i smanjuje pretjerani broj otkucaja srca. Može smanjiti povišeni krvni tlak, ali to se uglavnom odnosi na stresni povišeni tlak i neće uvijek biti toliko djelotvoran ako je povezan s metaboličkim bolestima.

Povišen krvni tlak uvijek je “triki” područje koje zahtijeva iskustvo, a biljke koje se znaju koristiti su i češnjak, list masline te u narodnoj medicini i imela, te diuretičke biljke poput koprive.

Plod gloga, ubran u jesen, također se koristi. Premda i on djeluje na krvožilni sustav, osobno najviše preferiram cvijet. I gotovo redovno savjetujem ju kao biljku – smirenja. I to upravo pripravcima od svježe biljke, katkad i čajevima.

Ovoj tinkturi od ploda gloga biti će pridodana i tinktura od cvijeta gloga u proljeće pa će stvar biti kompletna. Vrhunska tinktura od gloga zahtijeva vremena.

Plod gloga ili gloginje su okruglasto-jajasti plodovi gloga, dugi 5 - 10 mm, lijepe crvene boje, s karakterističnim ostatkom cvjetne čaške na tjemenu. Sazrijevaju u rujnu i listopadu, usplođe im je brašnasto, a okus dosta trpak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon kojih postaju mekši i ukusniji. Sadržavaju C vitamin, provitamin A, limunsku i vinsku kiselinu, šećere i mnogo pektina, zbog čega su pogodni za pripravljanje pekmeza, marmelada i džemova.
 

ČAJ OD OSUŠENIH PLODOVA GLOGA

Bobice gloginja očistiti od peteljki, osušiti u električnoj sušari ili u pečnici na 50 stupnjeva cel. Potom ih samljeti na grubo u blenderu ili mlincu za kavu. Pospremiti u kutiju. Čaj se sprema tako da se jedna žlica suhog praha prelije sa šalicom kipuće vode, ostavi da malo odstoji. Zasladi medom.

 • Jestivi su proljetni lisni pupovi i mladi listovi.


 

GLOG lat.Crataegus – čuvar našeg srca , Glog list i cvijet, Neven Carin, Fitoterapeut i travar

 

UPOTREBA I LJEKOVITOST – SLUŽBENO

Stroga njemačka "Komisija E" odobrava glog za liječenje srčanih oboljenja (angina pectoris), sprečavanje srčanog udara, smanjanja perifernog srčanog otpora, za liječenje intermitalne klaudikacije (slaba cirkulacija i bolovi u nogama).

Francuski znanstvenici su potvrdili 1995. godine da glog jača srce, potiče njegov pravilan rad, poboljšava dotok krvi u srce, jača srčani mišić, a opuštanjem mišića s prirodnim (nevjerovatnim) refleksom smanjuje krvni tlak kao i smirujući učinak na CNS.

Kažu da bi svaki čovjek nakon 50-te trebao uzimati glog u nekom obliku.

Za što se sve koristi glog:

 • za ublažavanje bolova u prsima,
 • za reguliranje srčanih otkucaja i jačanje srčanog mišića,
 • za usporavanje pulsa,
 • širi krvne žile,
 • pojačava opskrbu srca krvlju i kisikom
 • smanjuje potrošnju energije srca kod pumpanja,
 • za reguliranje tlaka
 • zaštitu koronarnih žila od ateroskleroze,
 • za preventivno sprečavanje infarkta,
 • utječe na snižavanje kolesterola u krvnoj plazmi i ostalih masnoća u tijelu.
 • odlična preventiva protiv kardiovaskularnih bolesti
 • glog je sedativ, pomaže kod problema sa zglobovima, diskovima u kralješnici te kod reumatoidnog artritisa,
 • bolesti grla
 • kao diuretik u liječenju edema i bubrežnih slabosti
 • poboljšava cirkulaciju

Ova biljka daje posebno dobre rezultate kada je u pitanju otklanjanje simptoma menadžerske bolesti. To je boljka onih koji svaki dan rade pod velikim stresom, koji svoje srce neprestano izlažu (nepotrebnim) uzbuđenjima, koji se nezdravo hrane, malo spavaju, mnogo viču, nemaju urednu stolicu, ne borave na čistom zraku i ne kreću se dovoljno.

Ovakav tempo života prije ili kasnije dovede do srčanog i/ili moždanog udara, hipertenzije, loše cirkulacije i slabljenja memorije.

Glog je i moćno biljno sredstvo za opuštanje i umirenje živčanog sistema, pa se u kombinaciji sa matičnjakom i valerijanom preporučuje protiv nesanice i nervoze.

Biljni preparati koji sadrže glog, obično pomiješan sa ginko bilobom, poboljšavaju pamćenje.
 

RECEPT ZA ČAJ LIST I CVIJET GLOGA

1 žličica prelije se šalicom kipuće vode 250ml, ostavi da odstoji 15 min i procijedi. Pije se tri puta dnevno. Biljka je sigurna za upotrebu.

 

TRADICIONALNA UPOTREBA - NARODNA MEDICINA

Primjena u pučkoj medicini: ovdje glog vrijedi kao staro prokušano sredstvo protiv starenja i kao sredstvo za otklanjanje smetnji u klimakteriju.

Čaj od glogovog cvijeta preporuča se kod akutnih bolesti s visokom temperaturom (upala pluća, gripa, bronhitis) kao i za umirenje kašlja.

Ako u svijetu biljaka postoji specijalist za određene bolesti, onda je to glog za poteškoće srca i krvožilnog sustava.

 

GLOG lat.Crataegus – čuvar našeg srca , Glog list i cvijet, Neven Carin, Fitoterapeut i travar

Glog jača i regulira rad srca. Treba imati u vidu činjenicu da je glog odličan regulator krvnog tlaka, koji može ne samo sniziti povećani krvni tlak, nego i povisiti preniski krvni tlak kod slabih srčanih mišića.

Glog je vrlo dobar kod oštećenja srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića (myocarditis), kod ovapnjenja žila (arterioskleroza) te kod nervoznih srčanih smetnji (angina pectoris vasomotorica odnosno pseudo-angina pectoris).

Osim toga, kod liječenja glogom dolazi do općenitog živčanog umirenja. Upotreba gloga naročito je prikladna kada uz opću tjelesnu slabost istovremeno nastupe nervozne pojave popraćene popuštanjem duševne elastičnosti, povišenom razdražljivošću i nesanicom.

Glog se nalazi u prirodnim preparatima protiv poteškoća sa srcem (jačanje slabog srca, tahikardija, aritmija). Glog je biološka četka za čiste i jake krvne žile, za čišćenje svih vrsta masnoća (kolesterol, trigliceridi). On je vrlo jak antioksidant i nedozvoljava oksidaciju lošeg kolesterola (LDL).

Glog ima moć širenja krvnih žila što dovodi do smanjenja krvnog tlaka i boljeg snabdjevanja srca i mozga sa kisikom i hranjivim tvarima do 30%. Glog, također, uništava krvne ugruške, dobro djeluje na CNS (centralni nervni sustav) te je sigurno prirodno sredstvo za miran i dobar san.
 

ČAJ OD PLODA GLOGA

Iz zdrobljenih plodova također se može pripremiti čaj; u tu se svrhu stavi na močenje jedna čajna žlica zdrobljenih plodova za jednu šalicu čaja. Nakon močenja od 7-8 sati kratko se prokuha, procijedi, a piju se 2 do 3 šalice dnevno uz dodatak meda. Svi tako pripremljeni čajevi mogu se mjesecima piti već prema stupnju oboljenja.
 

TINKTURA OD LISTA I CVIJETA GLOGA ili PLODA - varijanta 2 – aritmija, nervozno srce, visoki tlak, arterioskleroza - LESINGER

 • 200g cvjetova sa listom ili plodova
 • 1L 60% alkohola

Priprema: Svježe cvjetove ili plodove zgnječiti i staviti u staklenu bocu, preliti alkoholom, držati zatvoreno 21 dan i procijediti.

Početna doza od 3 kapi , dva do tri puta na dan, postepeno se povećava do najviše 10 kapi. Ovako se postupa kako bi se invidualno odredilo doziranje jer veće količine izazivaju aritmije. Prosječno se uzima 3x po 5 kapi na žličicu meda a ako se uzima sa vodom ili čajem tada se može staviti i po deset kapi tinkture.
 

TINKTURA ZA BOLJU MEMORIJU

 • Glog cvijet, list, plod
 • Ginko

200 g biljaka prelijte s 1L 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i profiltrirajte. Pijte dvadeset kapi dnevno s malo tekućine.
 

TINKTURA KOD NERVOZE SRCA I NEPRAVILNOG PULSA

 • Kamilica
 • List masline
 • Imela
 • Češnjak
 • Glog cvijet, list, plod

200 g biljaka prelijte s 1L 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i profiltrirajte. Pijte stodvadeset kapi dnevno s malo tekućine.
 

TINKTURA ZA UMIRENJE

 • Glog cvijet, list, plod
 • Hmelj
 • Valerijana
 • Matičnjak

200 g biljaka prelijte s 1L 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i profiltrirajte. Pijte stodvadeset kapi dnevno s malo tekućine.
 

LIKER PROTIV STARENJA OD PLODA GLOGA - varijanta 1 

Pripremite: 300 g zrelih plodova gloga , 300 g šećera , 1 limun , 1 štapić vanilije , 1 l rakije. Svježe plodove gloga oprati, ocijediti, zgnječiti, promiješati sa šećerom i ostaviti da odstoji preko noći. Idućeg dana doliti rakiju, dodati limun izrezan na ploške i vaniliju, te dobro zatvoreno ostaviti da odstoji na svijetlom i sunčanom mjestu. Nakon 4 tjedna rakiju procijediti.
 

LIKER PROTIV STARENJA OD PLODA GLOGA  - varijanta 2

Sastojci: 300g plodova gloga, 1 l rakije i 150 g šećera.

Priprema: Za pripremu uzeti bocu šireg otvora i u nju staviti plodove gloga, presutu ih šećerom i preliti rakijom. Dobro zatvoriti i tokom mjesec dana povremeno bocu prostresti kako bi se šećer otopio. Nakon toga sadržaj boce procijediti i spremiti u bocu od tamnog stakla.Ovako pripremljen liker se ostavi da odleži još 2 tjedna. Liker se pije svaki dan po mala čašica za bolji rad srca.
 

ČAJNA MJEŠAVINA PROTIV POVIŠENOG TLAKA

 • Glog (Crataegus oxyacantha) 50g
 • Imela (Viscum album) 50g
 • Rusomača (Capsella burasa pastoris) 50g

Sve biljke pomiješati, pa dvije jušne žlice smjese preliti sa 500ml vruće vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procijediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima. Piti tri tjedna pa napraviti pauzu sedam dana. Nakon tog vremena cijeli tretman ponoviti.
 

ČAJNA MJEŠAVINA PROTIV NESANICE I NERVOZE

 • Glog (Crataegus oxyacantha)    50g
 • Matičnjak (Melissa officinalis)   100g
 • Kopar (Anethum graveolens)     50g
 • Valerijana (Valeriana officinalis) 50g

Sve biljke pomiješati, pa dvije čajne žličice smjese preliti sa 300ml vruće vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procijediti i popiti po želji zaslađeno medom.
 

ČAJNA MJEŠAVINA PROTIV ANGINE PEKTORIS

 • Glog (Crataegus oxyacantha)                     50g
 • Korijen anđelike (Angelica arhangelica)      50g
 • Komorač (Foeniculum vulgare)                   50g
 • Matičnjak (Melissa officinalis)                      50g

Sve biljke pomiješati, pa dvije jušne žlice smjese preliti sa 600ml vruće vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procijediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima. Piti tri tjedna pa napraviti pauzu sedam dana. Nakon tog vremena cijeli  tretman ponoviti.
 

ČAJNA MJEŠAVINA ZA LJUDE KOJI PREVIŠE IZGARAJU NA POSLU  (burnout sindrom):

 • Glog (Crataegus oxyacantha)                     50g
 • Matičnjak (Melissa officinalis)                     50g
 • Lavanda (Lavandula officinalis)                  50g
 • Gospina trava (Hypericum perforatum)      50g  ( ako pijete neki lijek izbacite gospinu travu jer poništava 80% lijekova )

Sve biljke pomiješati, pa dvije jušne žlice smjese preliti sa 600ml vruće vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procijediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima. Piti tri tjedna pa napraviti pauzu sedam dana. Nakon tog vremena cijeli  tretman ponoviti.

 

GLOG lat.Crataegus – čuvar našeg srca , Glog list i cvijet, Neven Carin, Fitoterapeut i travar
 

DJELOVANJE GLOGA

 • Glog liječi od srčanih oboljenja, regulira rad srca i dovodi krvni tlak i puls u ravnotežu, jača srce, pomaže u slučaju lupanja srca, nervoze, nesanice, znojenja, zujanja u ušima.
 • Funkcionalni poremećaji rada srca (tahikardija, aritmija, slabost srca, lupanje srca)
 • Prevencija infarkta srca i insulta ( kod infarkta srca obavezno disati i brzo otići do bolnice )
 • Biočišćenje svih masnoća u krvi - kolesterol, trigliceridi (također otapa kalcijeve pločice na krvnim žilama)
 • Za sniženje visokog krvnog tlaka
 • Za regulaciju rada srčanog mišića
 • Za bolju cirkulaciju srca, mozga, nogu
 • Jača kapilare i krvne žile (stjenke)
 • Jaki antioksidans
 • Izvanredan za drenažu limfe (protiv celulita i bolesti zglobova)
 • Pomaže kod dijabetesa II (O.P.C.)
 • Pomaže jetri (protiv žučnih i bubrežnih kamenaca)
 • Za gastritis - sa smanjenom kiselinom
 • Za miran i ugodan san
 • Bolesti srca i krvožilnog sustava sudjeluju u smrtnosti u Hrvatskoj sa 52% (27.000 godišnje) i vodeći su uzročnik smrti. To su bolesti na prvom mjestu gdje si možemo sami pomoći. Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava pošast modernoga doba - infarkt.
 • Vrijedan je i u menopauzi.
 • Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma.To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.
 • Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.
 • Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom.
 • Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.
 • Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze.
 • Osim toga, kod liječenja glogom dolazi do općenitog živčanog umirenja. Upotreba gloga naročito je prikladna kada uz opću tjelesnu slabost istovremeno nastupe nervozne pojave popraćene popuštanjem duševne elastičnosti, povišenom razdražljivošću i nesanicom.
   

KULINARSTVO

Mladi se listovi i pupoljci mogu jesti sirovi. Od bobica se može napraviti liker s konjakom, a nekoć su se koristile za ukuhavanje voća.

Suhi plodovi mogu se samljeti u glogovo brašno koje se nekada rabilo za pripremu kruha.

DŽEM OD GLOGA

Sastojci: 500g gloga, 500ml vode, 1 kg šećera i sok od dva limuna.

Priprema: Plodove gloga oprati i skuhati u 300 ml vode. Skuhane bobice izgnječiti da se oslobode pulpa i koštice, dodati ostatak tople vode i procijediti da se uklone koštice. Pulpu prebaciti u posudu za kuhanje dodati šećer, limunov sok i kuhati do potrebne gustine. Prema želji količina vode i šećera se može promijeniti.
 

ZANIMLJIVOSTI GLOGA

Postoji staro vjerovanje kako svaka kuća mora imati posađen glog ispred kuće, na čije grančice se vežu crvene trakice tkanine, kao i oko stabla. Prema vjerovanju, to štiti od zlih sila koje bi krenule prema kući i vraćaju onima koji ih šalju.

Glog je odlična podloga za cijepljenje voćaka, pogotovo jabuki i kruški.

 

KONTRAINDIKACIJE

Kod prekoračenja određenih doza može doći do pojačanog rada srca i aritmija.

Kod potencijalno ozbiljnih stanja, kao što su angina, poteškoće sa srcem i srčanim bolestima, potrebno je potražiti stručnu i profesionalnu pomoć.

Bilje može biti učinkovito, ali je za ozbiljne bolesti bolje koristiti biljke kao pomoć lijekovima, a posebno je dobro imati stručno mišljenje i stručan savjet.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

 

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem .

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem .

 

Neven Carin ,

intuitivno energetski iscjelitelj, fitoterapeut , ljubitelj prirode i prirodnih metoda liječenja

e-mail: info@nevencarin.com   -  MOB: 091 565 4848

 

Detoksikacija tijela, čišćenje tijela, Neven Carin, Travar

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh