GAVEZ - branje i prerada

GAVEZ - branje i prerada

10. prosinca 2021

Da bi dobili onaj savršeni melem od gaveza o kome često pišem, potrebno je mnogo toga odraditi do gotovog proizvoda .

Da bi dobili najkvalitetniji melem , a ja tražim savršenstvo, gavez se obično kopa u zimskom periodu, kada se osušeni smeđi list gaveza nalazi kao oznaka mjesta kopanja. Stari travari su oduvijek znali da se list i cvijet neke biljke beru u vrijeme vegetacije ali ima i tu pravila a korijen u periodu mirovanja jer je tada sva ljekovitost ali i energija ispod površine i čeka proljeće da naraste nova biljka.

Ako u to doba iskapanja gaveza, smrzne zemlja, ili su niske temperature, dosta je hladno šetati po prirodi i teško kopati zemlju da bi izvadili krhki korijen gaveza. U šali znam ponekad reći da mi se štihača odbija od zemlje kao od betona. Nakon sakupljanja gaveza , obično ga operemo i pričekamo 1 dan da se lagano prosuši a može i odmah u proizvodnju.

Ja volim izrezati gavez na tanke listiće i njime istrljati kožu na licu da provjerim da li je istina da je gavez pun kolagena i odlično sredstvo protiv staračkih bora ? Naravno da je, brzo mi se koža na licu stegne . Kada bi dame znale da taj mali gavez ili melem od gaveza ima više kolagena od najskupljih krema od 100 Eura iz poznatih parfumerija , samo bi kopale gavez .

Osim kolagena, najkvalitetniji sastav gaveza je upravo taj alantoin, koji ubrzava zarastanje prijeloma kosti, mišića, ligamenata za 4x i on se nalazi u korijenu ako ga kopamo zimi. Znam da je teško kopati gavez po zimi, jednostavnije je po ljeti ali ako težimo izradi najboljeg i najkvalitetnijeg proizvoda onda se trebamo i malo potruditi.

Gavez je toliko dobar, da ga ne smijemo stavljati direktno na otvorenu ranu, jer prebrzo potiče zarastanje gdje može doći do ognojenja rane nego ga možete mazati oko rane po rubovima . Inaće na ranu ide direktno gospina trava ulje a može i stolisnik u prahu ili takozvana hajdučka trava koju su hajduci sipali na rane nakon bitaka.

Prema tradicionalnoj recepturi gavez se što prije prerađuje nakon branja, kako ne bi izgubio svoju ljekovitost i ja ga radim na taj način.

Obično se korijen gaveza nariba u vruću domaću mast bez soli , miješa te ostavi 24h u maceraciji, nakon toga se mast nanovo zagrije , gavez se procijedi i to je to.

Ima i varijanta gdje se gavez stavlja u maslinovo ulje na 4 tjedna ali smatram da je ta varijanta lošija jer se gavez prvo treba izrezati na kockice i prosušiti 10 tak dana i onda odlazi u maslinovo ulje na maceraciju. Ne ide svježi gavez u ulje jer postoji mogućnost da se sve pokvari a ključno je svježi gavez. Dok sa druge strane, po tradiciji, samo domaća svinjska mast ima još neke sastojke koji u kombinaciji sa gavezom djeluju izvanredno na sve mišićno - koštane bolesti čovjeka. Možda ponekad trebamo vjerovati i našim bakama i djedovima koji su to stoljećima testirali.

Sada možemo u dobivenu mast dodati domaći vosak ako želimo tvrđu strukturu, možemo dodati i razna eterična ulja kako bi poboljšali ovaj izvanredan melem od gaveza. Planinska borovica i njezina cirkulatorna svojstva ili dalmatinski ružmarin su uvijek dobre ideje. Ponekad se pitam da li ga uopće treba poboljšati iako je on savršen .

Ja ga volim brati u društvu moje supruge, gdje osim branja gaveza, taj dan imamo za zajedničko druženje i odmor u divljini.

Za sve vas koji niste brali gavez a htjeli bi probati njegova izvanredna svojstva, javite se slobodno

 

Neven Carin, fitoterapeut

091 565 4848 , info@nevencarin.com

 

GAVEZ mast, gavez melem

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh