ČESTOSLAVICA lat. Veronica officinalis - biljka pluća i kože

ČESTOSLAVICA lat. Veronica officinalis - biljka pluća i kože

01. ožujka 2021

 

OPIS BILJKE

Drugi nazivi: Čestoslavica zmijina, dupčac, pozemljuša, razgon, razlog, vidac. ( Slovenski: Jetičnik jetičnik, ranilist, razlog, stravna trava, verolima, veronik, veronka, vernika).

Čestoslavica je biljka pluća, smiruje nadražajni kašalj i nekoć davno koristila se i kod astme a ne samo infekcija pluća. Dva organa koja čestoslavica posebno voli su pluća i koža, dva organa elementa metala prema tradicionalnoj kineskoj medicini.
 

POVIJEST

Latinsko ime roda Veronica dano je prema Svetoj Veroniki ( 1445. – 1497.) ili prema drugom izvoru moguće da je izmijenjen način pisanja od Betonica, prema Pliniju Starijem potječe od keltskog naroda Betonaca. Ime vrste officinalis uobičajen je naziv za ljekovitu vrstu u rodu.

Kada su svojedobno Rimljani zauzeli zemlju, koju su nastanjivali Germani, saznali su od starosjedilaca za ljekovitu biljku, čestoslavicu, koju su Germani iznad svega cijenili.

Nazivana je "temeljnim lijekom za sve ozljede" i još ju danas u narodu nazivaju "lijekom za sve".

I Rimljani su se, uvjerili u njezinu veliku ljekovitu moć. Kada su htjeli iskazati posebnu čast nekom znancu ili prijatelju, govorili su da ima toliko dobrih osobina kao visoko cijenjena čestoslavica.

Iz starih bilinarskih knjiga i iz iskustva pučke medicine: u knjizi o bilju Hieronymus Bock se vrlo pohvalno izrazio o čestoslavici kao o ljekovitoj biljci koja liječi mnoge bolesti.

Prirodni liječnik Weinmann piše 1762. god.: "Čestoslavica čini pijane ljude trijeznima, a prah te biljke treba da otkloni neplodnost pretilih žena."

Sebastian Kneipp je ponovo utvrdio da je čestoslavica zaštitno sredstvo protiv tuberkuloze i protiv uloga, jer ona tijelo oslobađa sluzi. To što neki prirodni liječnici drugih zemalja ne odaju čestoslavici priznanje, vjerojatno je uzrok isključivo u staništu biljke.

Visoko djelovanje čestoslavice na čišćenju krvi, pomoglo je u liječenju gubavosti (lepra). Ova biljka utječe na smanjenje nivoa kolesterola u krvi, sprečava zakrčenje krvnih žila, blagotvorno djeluje na jetru. Nekada se čestolavica upotrebljavala kao lijek protiv žutice.

Od naših pradjedova predajom naslijeđena ljekovita biljka je omiljeni dodatak čajevima za čišćenje krvi i pomaže zajedno sa svježim vrhovima koprive u liječenju kroničnih ekcema.

Čestoslavica je u starim bilinarima hvaljena i kao biljka za liječenje rana zato je preporučujem kod upaljenih i teško izlječivih rana, posebno u blizini gnjata. Rane najprije isperemo u čajnom uvarku, zatim stavimo tijekom noći oblog, koji smo nakvasili u svježe pripravljenom čaju i toplo zavijemo.
 

STANIŠTE I RAZMNOŽAVANJE

Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji, u sjevernu Ameriku je unešena i smatra se široko udomaćenom.

Raste u svijetlim, listopadnim šumama, na umjereno suhim tlima jako kisele reakcije te neplodnim zemljištima, pošto voli suha tla i raste u šumama na iskrčenim mjestima, uz živice, ograde, grmlje, u jarcima, na putevima i šumovitim obroncima.

 Inaće, to je trajnica s korijenom koji puže. Raste na livadama i obodima šuma do 1000m nadmorske visine.

ČESTOSLAVICA lat. Veronica officinalis - biljka pluća i kože

ČESTOSLAVICA lat. Veronica officinalis - biljka pluća i kože

ČESTOSLAVICA lat. Veronica officinalis - biljka pluća i kože
 

KARAKTERISTIKE

Ljekovita čestoslavica je trajna zeljasta biljka iz porodice trputaca . Stabljika je polegla ili puzava s uspravnim cvatovima, okrugla ili tupo četverobridna, obrasla stršećim dlakama, visoka do 20cm.

Listovi su ovalni eliptični, kratko ušiljeni, gusto dlakavi, pilastih rubova, dugi 1,5-5cm, široki 1-3cm, na licu su zeleni, naličje je purpurnoljubičasto, smješteni su nasuprotno na vrlo kratkim peteljkama.

 Cvjetovi su dvospolni, rastu iz pazuha listova na vrlo kratkim stapkama i skupljeni su u grozdaste cvatove. Čaška je dlakava, duga 3mm, vjenčić je blijedoplav ili rjeđe bijele boje, dvostruko duži od čaške, promjera oko 8mm. Prašnika ima 2. Cvate od lipnja do kolovoza.

Plod je čahura velika oko 4mm, sadrži eliptične, žućkastosmeđe sjemenke.
 

ČESTOSLAVICA lat. Veronica officinalis - biljka pluća i kože

LJEKOVITI DIJELOVI I SABIRANJE

Ljekovita čestoslavica raste po cijeloj Europi, ali je kod nas nema u većim količinama.

Ljekovita je cijela cvatuća biljka ( nadzemni dio ), bez korijena, pa ju pri skupljanju treba rezati, a ne čupati, kako bi se biljka obnavljala. Vrijeme cvjetanja: od svibnja do kolovoza.

Suši se u hladu i na propuhu.
 

UPOTREBA I LJEKOVITOST – SLUŽBENO

Čestoslavica se često koristi u travarstvu za probleme s plućima ili kožnih bolesti. Mladi listovi su jestivi, koriste se u salatama ili kao dodatak juhama.

Čaj liječi ponajprije dišne organe. Jača prsa i oslabjela pluća, smanjuje kašalj, upotrebljavamo ga za znojenje. Liječi tuberkulozu i mokraćne organe, čisti bubrege i mjehur te jetru, slezenu i krv; na taj način jača organizam i smanjuje različite tegobe.

Pomaže kod smetnji u želucu, crijevima i drugim probavnim organima. Kneipp ga preporuča protiv gihta i reume. Djelotvoran je kod liječenja ekcema i drugih kožnih bolesti, osobito onih s dosadnim svrbežom, jer pročišćava krv što je osnovni uvjet za otklanjanje svrbeža. Općenito, pomaže kod želučanih tegoba, snizuje kolesterol u krvi, kod bolesti jetre i žučnog mjehura. Kao kupka pomaže kod kožnih bolesti.

Čak i u slučajevima žutice, pijeska u mokraći, kostobolnih i reumatskih bolova u udovima znatno pomaže.

Čestoslavica pomaže kod želučanih tegoba, bolesti jetre i žučnog mjehura, a snizuje i kolesterol u krvi.

Ona jača memoriju i pomaže protiv vrtoglavice, deluje umirujuće. Otklanja i pojave "blokade memorije".
 

ČAJ OD ČESTOSLAVICE

2 čajne žličice čestoslavice prelijemo s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10 minuta procijedimo. Piju se 3 šalice dnevno, u polaganim gutljajima, kao lijek protiv navedenih bolesti. Kura može trajati duže vremena, bez ikakvih štetnih posljedica.

ČAJNA MJEŠAVINA – LIJEK PROTIV ŽUTICE, BOLESTI JETRE I SLEZENE

 • 2 dijela čestoslavice,
 • 2 dijela maslačkova korijena 
 • 1 dio lazarkinje

2 čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 litre hladne vode, polako se zagrijava do vrenja i nakon 10 minuta se procijedi. Piju se 3 šalice dnevno, kao izvanredan lijek kod žutice i bolesti jetre i slezene. Pije se 3 tjedna i načini stanka od tjedan dana te se po potrebi kura ponovi.

ČAJNA MJEŠAVINA PROTIV kroničnih kožnih oboljenja, ekcema i dermatitisa

 • Čestoslavica (Veronica officinalis) 50g
 • Kopriva list (Urtica dioica) 50g
 • Maćuhica (Viola tricolor) 50g

Sve biljke pomiješajte pa tri jušne žlice smjese prelijte sa 750ml kipuće vode, promiješajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procijedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima nezaslađeno.

ČAJNA MJEŠAVINA ZA BOLJE PAMĆENJE I PROTIV MENTALNOG ZAMORA

 • Čestoslavica (Veronica officinalis) 50g
 • Ružmarin (Rosmarinus officinalis) 50g
 • Matičnjak (Melissa officinalis)  50g
 • List celera (Apium graveolens) 50g

 Sve biljke pomiješajte pa jednu jušnu žlicu smeše prelijte šalicom kipuće vode, promiješajte, poklopite I ostavite da stoji pola sata, procijedite i popijte u toplo. Dnevno se pije dvije do tri šalice.

ČAJNA MJEŠAVINA PROTIV BENINGNOG UVEĆANJA PROSTATE

 • Čestoslavica (Veronica officinalis) 50g
 • Kopriva korijen (Urtica dioica) 50g
 • Vrbovica (Epilobium parfviflorum) 50g

Sve biljke pomiješajte pa dvije jušne žlice smjese prelijte sa 500ml kipuće vode, promiješajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procijedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima nezaslađeno.

ČAJNA MJEŠAVINA KOD BRONHIJALNE ASTME

U jednakim dijelovima:

 • čestoslavica,
 • plućnjak,
 • uski trputac
 • podbjel

2 čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10 minuta procijedimo. Ovaj je čaj, s dodatkom malo meda, čudotvorni lijek kod bronhijalne astme.

ČAJNA MJEŠAVINA KOD ZADEBLJANJA IZLAZA ŽELUCA TE BUBREŽNIH I ŽUĆNIH SMETNJI

U jednakim dijelovima:

 • čestoslavica,
 • metvica,
 • kičica,
 • preslica  
 • neven

2 čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10 minuta se procijedi. Čaj se pije mlak, 3 šalice dnevno, u polaganim gutljajima, kao izvanredan lijek kod zadebljanja izlaza želuca te bubrežnih i žučnih smetnji.

ČAJ PROTIV HRAPAVOG GLASA

Za liječenje hrapavog glasa pije se mješavina čaja od :

 • divlje maćuhice,
 • čestoslavice,
 • lovora
 • poljske preslice

Čaj od ove mješavine se pije i njime grglja. Pije se tri puta na dan za vrijeme obroka po jedna šalica.

ČAJ KOD MULTIPLE SKLEROZE

Čajevi :

 • čestoslavica,
 • bazga,
 • imela,
 • vrkuta,
 • rusomača.

Žlicu mješavine prelit s pola litre kipuće vode, procijedit nakon deset minuta. Litru čaja piti tokom dana duže vrijeme.

ČAJNA MJEŠAVINA ZA UMIRIVANJE NAPADAJA KAŠLJA

 • Čestoslavica (Veronica officinalis) 30g
 • Crni sljez (Malva silvestris) 30g
 • Izop (Hyssopus officinalis) 30g

Sve bilje pomiješajte pa tri jušne žlice smjese prelijte sa pola litre kipuće vode, poklopite  i poslije 2 sata procijedite, zasladite medom i popijte toplo svaka 2 sata po jednu jušnu žlicu.

ČAJ ZA GLAUKOM

Čajevi:

 • ljekovita čestoslavica,
 • kopriva,
 • neven

Jednu žlicu mješavine prelit s litrom kipuće vode, neka se hladi osam minuta. Procijedit, čaj piti tokom dana svježe pripremljen.

SOK OD ČESTOSLAVICE

Oboljela se mjesta mažu po nekoliko puta dnevno, a istovremeno se sok i pije, po 2-3 žlice dnevno, kao lijek za kožne bolesti.

Svježi sok: Svježe cvjetove operemo i vlažne istisnemo u sokovniku. Napunimo u bočice i pohranimo u hladnjaku.

ČESTOSLAVICA lat. Veronica officinalis - biljka pluća i kože
 

TRADICIONALNA UPOTREBA - NARODNA MEDICINA

Čestoslavica je prikladna za liječenje kroničnih ekcema, pogotovo ako je to povezano s neugodnim nadražajem na svrbež. Čajnom kurom se znatno poboljšava u starosti česti svrbež kože.

Čestoslavica se često uzima zajedno s drugim ljekovitim biljkama. Kad se pomiješa sa celerovim korijenom djeluje protiv nervnih slabosti i odlično je sredstvo protiv depresije.
 

NARODNI RECEPTI:

TINKTURA OD ČESTOSLAVICE

Pune šake sitno nasjeckanog bilja u cvatu stavimo u 1 litru 38-40 % žitne rakije i ostavimo na suncu ili blizu izvora topline.

Reumatičari i kostobolni neka pokušaju s djelotvornom tinkturom od čestoslavice koju mogu sami pripraviti. Tu tinkturu izvana utrljamo, ili pijemo 3 puta na dan po 15 kapi s malo vode ili čaja.

Sitno nasjeckanu svježu čestoslavicu stavimo u bocu, prelijemo rakijom i ostavimo na suncu tri tjedna. Ovom tinkturom masiramo kožu kod kožnih oboljenja. Za liječenje ostalih navedenih bolesti dodajemo 10-20 kapi tinkture u šalicu nekog od navedenih čajeva ili u čaj od same čestoslavice.

ČAJ OD ČESTOSLAVICE

Pijte obavezno svake godine neko vrijeme čaj od svježe ubrane čestoslavice! Ne samo da sprječava ovapnjenje krvnih žila, nego pročišćujući krv, daje tijelu novu gipkost.

Jedna žličica suhe čestoslavice zamjenjuje jednu žlicu svježe čestoslavice. Svježe biljke uvijek stavite u duploj dozi.

Čestoslavica se smatra jednim od najboljih biljnih lijekova za uporne, kronične kožne bolesti, ekceme i dermatitise. Pije se čaj od jednakih dijelova čestoslavice, mačuhice i koprive. Izvana se maže nevenovim ili uljem noćurka.

Čestoslavica se preporučuje i kao efikasan lijek protiv stračkog svraba. Biljka je odlična za ljude u godinama je poboljšava memoriju, posebno ako se zaboravljanje javlja kao posljedica mentalnog zamora. Premorenim osobama umanjuje nervozu i pomaže da utonu u dubok, okrepljujući san.

Čestoslavica izvrsno djeluje protiv nervoze, uzrokovane duševnim ( psihičkim ) prenaprezanjem. Jedna šalica čaja navečer prije spavanja svojim umirujućim djelovanjem čini prava čuda.

• Čestoslavicu uspješno miješamo s raznim drugim biljkama, kao primjerice za prsa:

 • dva dijela čestoslavice,
 • dio divizme,
 • dio plućnjaka,
 • dio trpuca.

• Čaj za jetru:

 • dva dijela čestoslavice,
 • dio lazarkinje,
 • dio plućnjaka,
 • dio maslaćkova korijena.

• Čaj protiv ekcema i bolesti kože te staračke svrbeži:

 • dva dijela čestoslavice,
 • dio bazge,
 • dio divlje maćuhice,
 • dio orahova lišća.

• Kod bolesnoga grla čajem ispiremo ždrijelo.

• Kod svih spomenutih bolesti možemo si pomoći tako što ćemo staviti svježu čestoslavicu na bolesna mjesta.
 

ZANIMLJIVOSTI ČESTOSTAVICE

Jedan gospodin je imao visoki kolesterol u krvi. Zbog toga je više puta boravio u bolnici. Poznata travarka Marija Treben savjetovala mu je čaj od čestoslavice, dvije šalice čaja dnevno. Nakon pola godine , liječnici su bili zabezeknuti zbog pretraga koje su pokazale normalnu razinu kolesterola.

Druga zanimljivost je bila kod jednog svećenika. Dok je propovijedao zaboravljao je bitne riječi. Postajao je nervozan i nesiguran. Čaj od čestoslavice i preslice je pio 14 dana , 2 šalice dnevno. Kod njega su nestale sve praznine u njegovu pamćenju..  Biljke su mu nevjerovatno brzo pomogle.
 

KONTRAINDIKACIJE

Nisu poznate.

 

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem .

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem .

 

Neven Carin ,

intuitivno energetski iscjelitelj, fitoterapeut , ljubitelj prirode i prirodnih metoda liječenja

e-mail: info@nevencarin.com   -  MOB: 091 565 4848

 

Detox set uključuje čišćenje jetre krvi i bubrega

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh