BREZA lat. Betula pendula – čistač bubrežnih i mokraćnih kamenaca i infekcija te pomoć kod gihta i reume

BREZA lat. Betula pendula – čistač bubrežnih i mokraćnih kamenaca i infekcija te pomoć kod gihta i reume

16. ožujka 2021


Narodni nazivi : brez, brezuša, brizovina, metlika.
 

POVIJEST

Oduvijek je cijenjena  u mnogim narodima diljem svijeta, a posebice kod Indijaca, Indijanaca i Sibiraca.

U 12. je stoljeću sveta Hildegarda preporučivala cvjetove breze protiv rana i čireva sa sporim zarastanjem.

U 16. stoljeću talijanski liječnik Mattioli otkrio je izvanrednu učinkovitost breze protiv kamenaca u bubregu i mjehuru, nazvavši je "stablom protiv bubrežnih bolesti".

Breze iz Sibira poznate su po tome što na njima raste iznimno ljekovita parazitska gljiva - čaga.

U Finskoj se brezine grančice koriste tokom tretmana u sauni da bi se ubrzala cirkulacija i pospješilo izbacivanje toksina iz tijela.

Ime "drvo mudrosti" dobiva po brezovoj šibi kojom su učitelji kažnjavali lijene učenike (srednji vijek).

Mnogim je vojnicima u gladnim godinama američkog građanskog rata 1861-1865, kora, sjemenke i sok breze spasilo život (brašno od kore breze).

Stari su Kelti cijenili brezu kao biljku novih početaka, biljku proljeća, novog početka života gdje ostavljamo iza sebe onaj umrli dio nas kojeg nema smisla nositi poput ogrlice za uspomenu o gorčini.

Breza je bila  i simbol plodnosti ne samo ljudi već i životinja, pa su u nekim krajevima davali brezu stoci kada bi nastao problem njihove plodnosti.

Njena kora bila je papir za pisanje.

 

BREZA lat. Betula pendula Neven Carin
 

STANIŠTE I RAZMNOŽAVANJE

Rasprostranjena je u zapadnoj, sjevernoj i južnoj Europi te u dijelovima Azije. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama. Nalazimo je od brežuljkastog pojasa do 1900m nadmorske visine, na svježim, pjeskovitim, glinenastim i kamenitim , kiselim tlima siromašnim hranjivim tvarima.

Zbog svoje izražene bijele kore često se sadi u parkovima.

Razmnožava se sjemenom i vegetativno.
 

KARAKTERISTIKE

Bijela breza ( Betula pendula ) je listopadno stablo iz porodice breza. Naraste do 30m visine. Deblo je vitko, pogotovo u mladosti no starenjem se udeblja 40-60cm u promjeru.

Korijenov sustav je dubok, ima jako razgranate bočne žile.

Kora je na mladim granama glatka i bijela, guli se u tankim, vodoravnim trakama i u starosti postaje tvrda, debela, nepravilna i gruba a pogotovo u podnožju stabla i crna. Grane su viseće, mlade grane su crvenkasto smeđe, malo ljepljive, gusto prekrivene bradavičastim nakupinama.

Pupovi su ljepljivi, uskojajasti, ušiljeni, dugi 3-8mm, prekriveni brojnim zelenkastosmeđim do crveno smeđim ljuskama zaobljenog vrha.

Listovi su naizmjenični, u početku ljepljivi, na obje strane goli, dugi 3,5-7cm, široki 2-4cm, trokutasti s dvostruko pilastim rubovima i na vrhu snažno zašiljenim, nalaze se na golim, oko 2-3cm dugim peteljkama koje su smještene na dugačkim, tankim, obješenim grančicama.

Cvjetovi su jednodomni, skupljeni u resama.  Muški cvjetovi stvaraju se tijekom jeseni u početku uspravnim, kasnije visećim resama dužine 10cm i nemaju dršku, cvjetovi su rahlo raspoređeni. Ženski cvjetovi dužine 2-4cm javljaju se u uspravnim resama i drškama dugima oko 2cm . Salijeću ih pčele koje sakupljaju pelud i propolis.

Nakon oprašivanja vjetrom stvaraju se plodovi, jednosjemeni oraščići dugački 2mm koji dozrijevaju u svibnju i kolovozu.

 

BREZA lat. Betula pendula
 

UPOTREBA I LJEKOVITOST – SLUŽBENO

Iz debla se u rano proljeće, prije nego se otvore pupovi, može dobiti BREZIN SOK koji sadrži do 2% šećera ( glukoza, fruktoza ), bogat je kalijem, kalcijem i željezom  (breza je kao i kopriva bogata kalijem).  Deblo najviše obiluje sokom u vrijeme izbijanja listova.

Sok sakupljamo u rano proljeće potkraj veljače i početkom ožujka kad počnu cirkulirati sokovi kako bi se očistio i ojačao organizam.

Na visini od pola metra ukoso se izbuši rupa te se u nju stavi slamčica u dubinu 2-4cm koja će sok provoditi do staklenke koju postavljamo uz podnožje stabla. Slamčica bi trebala odgovarati veličini rupice, u protivnome se tekućina neće provoditi prema staklenci već će kapati uz deblo. Prema biljci treba imati obzira i ne sakupit previše soka kako ga se ne bi previše iscrpilo ( do 4 litre ). Na kraju sakupljanja rupa se može zaliječit voćarskim voskom da se spriječi ulazak štetočina i da se stablo brže oporavi. Sok se skuplja kod breza promjera šireg od 20 centimetara .

Sok možete sakupiti i na drugi način, tako da u proljeće prepilite jednu granu. Ako je dovoljno velika može dati četiri do pet litara, koje ulijte u staklenu posudu. U toku 48 sati na jednom stablu sakupi se oko 5 l soka, a u sezoni i do 170 lit.

Brezin sok se odmah upotrebljava kao veoma moćno i dragocjeno biljno sredstvo za jačanje i čišćenje organizma od nagomilanih toksina.

Sok breze možete koristiti za masiranje vlasišta kod ispadanja kose, različitih bolesti vlasišta i za odstranjivanje prhuti.
 

Mladi listovi i pupoljci su jestivi, sakupljaju se u rano proljeće čim se formiraju, mogu se osušiti, samljeti i u prah i koristiti kao dodatak prehrani.

Listovi se beru u proljeće kada su najmekši.

Osušenim listovima i grančicama može se aromatizirati ocat za salate. Od listova se također mogu raditi ekstrakti za kosu.

Lišće je specifičnog gorkog i oporog ukusa, specifičnog mirisa.

Lišće treba osušiti u hladu, na propuhu, a nikako na suncu.

U službenoj fitoterapiji danas se koriste listovi koji djeluju kao snažan diuretik i antiseptik. Potiču mokrenje 5-6 puta više od prosjeka, djeluje kao dezinficijens mokraćnih puteva te tako pomažu kod bolesti bubrega, mjehura, mokraćnog kamenca kao i kod drugih bolesti (giht) gdje poticanje mokraće ima povoljnog učinka.

Najbolje ih je koristiti svježe no za kasniju upotrebu suše se na tamnom i suhom mjestu raspoređeni u tankom sloju.
 

Jestive su i rese, sjemenke te unutrašnji dio kore koji se sasuši, samelje u brašno i peče kao kruh.

Kora mladih grana sakuplja se tokom proljeća i suši na suncu. Kao i vrbina kora zbog sadržaja salicilne kiseline, koristila se za ublažavanje bolova i umanjivanja groznice.
 

RECEPT ZA ČAJ OD LISTA BREZE

2 čajne žličice listova prelije se šalicom kipuće vode 250ml, ostavi poklopljeno 10 minuta, procijedi i pije tijekom dana u manjim gutljajima između obroka.
 

BREZA lat. Betula pendula


TRADICIONALNA UPOTREBA - NARODNA MEDICINA

Breza je provjeren biljni lijek za urinarne infekcije, narodni eliksir koji se preporučuje onima koji pate od kamena u bubregu i reumatizma, ali i važan sastojak kozmetičkih proizvoda za njegu kože i kose. Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje. Osušeni se koriste kao čaj za bolesti koje nastaju zbog viška vode.

Breza je oduvijek bila povezivana s vodom i njenom energijom i organima, te njeno korištenje malo se mijenjalo tijekom godina. Čaj listova breze, blago gorkast, prijatelj je bubrega. Lagano je gorkast, nešto manje od zlatnice i korištenje mu je vrlo fokusirano – kao pomoć kod bubrežnih kamenaca i tijekom a pogotovo nakon urinarnih infekcija kako bi se spriječilo vraćanje infekcije.

U fitoterapiji koriste se najčešće mladi listovi breze, a nešto rjeđe kora, pupoljci i katran koji se pravi od ovog drveta.

Breza sadrži flavonoide (hiperozid i rutozid) koji djeluju protuupalno i diuretično. Pored flavonoida sadrži i fenolnu kiselinu, metil-salicilat, tanine, triperpenske saponine i nepoznate materije koje djeluju antibakterijski.

Breza je odličan biljni lijek za liječenje urinarnih infekcija, upale mjehura i mokraćnih kanala. Koristi se sama ili u kombinaciji sa medvjetkom i divljim origanom.

Breza alkalizira mokraću pa se zato upotrebljava za rastapanje bubrežnih kamenaca. Ipak, moram naglasiti da bi trebali biti veoma obazrivi kada se biljke koriste za liječenje bubrežnog kamenaca jer se može dogoditi da se kamen pokrene i zaglavi u bubrežnom kanalu. U tom slučaju neophodna je intervencija kirurga. Brezu u ovu svrhu treba upotrebljavati samo ako imate sitnije kamenčice ili pijesak u bubregu.

Čaj od breze omiljeni je narodni lijek za liječenje reumatizma, reumatodinog artritisa i gihta. U ovu svrhu može se piti sam ili pomiješan sa koprivom i listom crnog ribizla.

Novija istraživanja pokazala su da seskviterpenski alkohol betuol usporava napredovanje nekih vrsta kancera, posebno raka prostate. U ruskoj narodnoj medicini breza uživa veliko povjerenje u liječenju najtežih bolesti.

Jak čaj od brezovog lišća koristi se i kao losion protiv peruti i opadanja kose. Zahvaljujući sadržaju saponina ova tečnost pjeni se kad se dobro promućka.

Breza iz organizma odstranjuje višak vode, toksine i mokraćnu kiselinu. To pospješuje uklanjanje celulita i mršavljenje te povećava zategnutost i elastičnost kože i tkiva.

Breza zbog sposobnosti čišćenja krvi pomaže kod svih vrsta kožnih bolesti: akni, bubuljica, dermatitisa, ekcema koji odolijevaju svim drugim tretmanima.

Brezovom korom i katranom narod liječi bradavice, ekceme i psorijazu. Izgleda da breza sadrži neke antivirusne supstance koje deluju na humani papiloma virus. Istraživanja betulinske kiseline iz breze pokazala su da ona djeluje i na HIV virus (mada još uvijek ne znamo dovoljno kako djeluje).
 

TINKTURA OD LISTA BREZE

 • 200g lista,
 • 1 L 60% alkohola

Močimo 5 dana 200 g. lista ili pupoljke breze u 1 Litri 60% alkohola i procijedimo. Uzimamo u čaju 1 čajnu žličicu tinkture 2-3 puta dnevno kod navedenih bolesti.
 

SOK OD BREZE

Pijemo do 1 šalice dnevno i to natašte ujutro kod navedenih bolesti.

Možemo izmiješati 5-6 žlica svježeg soka breze sa kozjim mlijekom ili medom ili sa malo vina za proljetno pročišćavanje krvi i organizma, sluzavosti pluća, bubrega od pijeska, kožnih osipa itd.

Sok breze koristimo za trljanje vlasišta kose kod ispadanja kose i za jačanje korijena i kose te za odstranjivanje prhuti.

U kozmetici za njegu lica kao tonik za čišćenje lica i protiv sunčanih pjega.
 

ČAJ OD BREZINOG LIŠĆA ZA LIJEČENJE URINARNOG TRAKTA

Dvije jušne žlice mladog brezinog lišća preliti sa pola litre hladne vode, pustiti da provri, kuhati dvije minute, pa skinuti sa štednjaka i ostaviti pola sata. Procijediti i dodati na vrh noža sode bikarbone. ( soda bikarbona pospješuje djelovanje ) Promiješati i popiti u toku dana u manjim gutljajima.
 

OBLOGA OD MLADIH LISTOVA BREZE

Poznato je i ljekovito djelovanje obloga od mladih listova breze koji se stavljaju na bolna mjesta kod reume i gihta, otekle i bolne zglobove, vodenih oteklina itd.
 

 ČAJNA MJEŠAVINA PROTIV REUMATIZMA

 • Breza (Betula alba) list                     50g
 • Kopriva (Urtica dioica) list                50g
 • Crna ribizla list (Ribes nigrum)         50g

Sve biljke pomiješati, pa uzeti tri jušne žlice smjese te preliti sa 600ml vruće vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat. Procijediti i piti u toku dana podijeljeno u dvije doze. Korisno je ovu čajnu mješavinu kombiniratii sa masti od gaveza.

Mast od gaveza

ČAJNA MJEŠAVINA KOD VODENE BOLESTI

Dobro izmiješamo :

 • 10g lista breze,
 • 10g. lista ružmarina,
 • 10g. šipka,
 • 10g. koprive,
 • 20g. preslice,
 • 20g. borovice

i od te mješavine uzmemo 1 čajnu žličicu bilja koje prelijemo kipućom vodom, poklopimo, pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo.

Pijemo 1-2 šalice dnevno, a možemo zasladiti medom.
 

ČAJNA MJEŠAVINA PROTIV BUBREŽNIH KAMENACA

 • list breze,
 • pirika (Rhizoma Graminis),
 • čestoslavica (Herba Veronicae)
 • vodopija (Herba Cichorii).

i od te mješavine uzmemo 1 čajnu žličicu bilja koje prelijemo kipućom vodom, poklopimo, pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo.

Pijemo 1-2 šalice dnevno, a možemo zasladiti medom.

 

TINKTURA OD PUPOLJAKA BREZE

U proljeće sakupite veoma mlade pupoljke breze i njima napunite staklenu teglu. Prelijte 90% alkoholom tako da pupoljci budu potpuno prekriveni. Zatvorite i držite na tamnom mjestu dva mjeseca. S vremena na vrijeme promućkajte teglu. Kada je tinktura gotova, procijedite tečnost i čuvajte je u čistoj flašici koja se dobro zatvara. Uzima se jedna čajna žličica rastvorena sa pola čaše vode, tri puta na dan.
 

UVARAK PROTIV TEMPERATURE

Za uvarak protiv temperature i poboljšanje probave stavite šačicu kore na jednu litru vruće vode i ostavite deset minuta. Pijte tri šalice dnevno.
 

TINKTURA OD PUPOLJAKA BREZE RADI POTICANJA RASTA KOSE

Prelijte 100 grama pupoljaka litrom 40-postotnog alkohola. Natapajte dva tjedna i svakodnevno protresite. Koristite za masažu vlasišta radi poticanja rasta kose.
 

KUPKA OD BREZE ZA MRŠAVLJENJE

U toplu vodu za kupanje dodajte svježe listove breze u omjeru pola šake listova na svaku litru vode. U kadi provedite 15-20 minuta.
 

ČAJ OD KORE BREZE ZA ODSTRANJIVANJE BRADAVICA

Danas je za brzo odstranjivanje bradavica potrebno skuhati čaj od kore breze i namakati bradavice, a možemo i koru malo namočiti i stavljati na bradavice.

 

KULINARSTVO

KOKTEL OD BREZINA SOKA

Ako ste umorni, iscrpljeni i bezvoljni svakako posegnite za ovom hranjivom tekućinom u bilo koje doba dana jer je ona prava prirodna “infuzija”.

Sastojci:

 • 2 dcl brezinog soka
 • 2-3 kocke leda
 • kriška limuna ili limete
 • svježa menta
 • prirodno sladilo (smeđi šećer ili xylitol)

 

Pomiješajte sastojke i poslužite s 2-3 kockice leda.
 

ZANIMLJIVOSTI BREZE

Od grančica breze izrađuju se kućne metle.

Drvo je žućkastobijelo do svijetlosmeđe, fine teksture, pogodno za obradu, premda nije od visoke kvalitete i nije otporno na truljenje i napad štetočina. Koristi se za izradu furnira, za izradu namještaja i vrata.

U Rusiji grančice breze služile su u saunama za poticanje cirkulacije i čišćenje organizma, udaranjem po koži.

No, ovdje ljekovitosti breze nije kraj. Kada vidite brezu, obavezno ju zagrlite, jer prema ruskim znanstvenicima, ona je darivatelj pozitivne energije.

 

KONTRAINDIKACIJE

Nisu poznate.

 

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem .

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem .

 

Neven Carin ,

intuitivno energetski iscjelitelj, fitoterapeut , ljubitelj prirode i prirodnih metoda liječenja

e-mail: info@nevencarin.com   -  MOB: 091 565 4848

 

Detoksikacija tijela, detox, čišćenje tijela

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh