ALERGIJE – SIMPTOMI, UBLAŽAVANJE I PREVENCIJA

ALERGIJE – SIMPTOMI, UBLAŽAVANJE I PREVENCIJA

12. ožujka 2022

Dolazak sunčanog i lijepog vremena, šarenog cvijeća i zelene trave nagovještava nam dolazak dugo očekivanog proljeća ali i proljetnih alergija.

Alergija je pretjerana i štetna reakcija našeg obrambenog sustava na često bezazlene tvari iz našeg okoliša. Tvari koje izazivaju alergijsku reakciju nazivaju se alergenima. Uobičajeni alergeni su različite tvari iz okoliša ili hrane, a najčešći su oni koji u tijelo ulaze dišnim sustavom iz zraka, dok su rjeđi oni iz hrane ili lijekova ( npr. penicilin ) .
 

Tako da su nam najčešći alergeni :  

 • perut životinja,
 • plijesan,
 • grinje iz kućne prašine,
 • izmet insekata,
 • određena hrana (npr: kikiriki, ananas, jagode)
 • konzervansi i aditivi iz hrane i pića
 • ubodi insekata ( osa, pčela, stršljan, mravi .. )
 • ali uzrok sezonskih alergija najčešće je pelud.
   

U proljetnom periodu imamo najviše alergija na pelud bijelog graba, breze, hrasta, jasena, javora, johe, lijeske, tise i topole ( 3-5 mjesec ). Jedna od mogućnosti u praćenju sezonskih alergena je i peludni kalendar, koji nam daje na uvid mjesece u kojima se očekuje cvjetanje određenih biljaka te daje podatke o koncentraciji peludi u zraku koja se očekuje u to vrijeme (niska, umjerena, visoka).
 

Alergeni mogu ući u naš organizam:

 • udisanjem
 • preko probavnog trakta
 • preko kože
 • preko injekcije
   

Dodir osjetljivih osoba s alergenima uzrokuje simptome alergije koji mogu biti različiti a ovise o alergenu i životnoj dobi osobe, pa se tako može javiti :

 • curenje, začepljenost ili svrbež nosa,
 • peckanje ili škakljanje u grlu,
 • suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju,
 • upala očnih kapaka,
 • otežano disanje,
 • iznenadno kihanje ( kihanjem se organizam pokušava riješiti napadača )
 • kašljanje, promuklost,
 • glavobolja,
 • alergijski podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi,
 • kožni ekcemi,
 • povraćanje i  proljev.

 

Testovima je svakako potrebno otkriti  na što smo alergični, stoga se provode kožni testovi, eliminacijska dijeta i pretrage krvi.

Istraživanja Britanskih znanstvenika pokazuju, da se u periodu od 1990 do 2001 godine, broj ljudi, koji pati od alergije, povećao za 7 puta. Prije 100 godina riječ "alergija" nije ni postojala. U 1950 godini, svaki sedmi Amerikanac imao je alergiju. U 1970 imao ju je svaki peti, a u 1985 - svaki treći.

Alergiju može imati svatko, bez obzira na dob, iako su češće kod osoba koje imaju alergijske bolesti u obitelji. Unazad 10 godina primjećujem povećanu učestalost alergijskih reakcija kod osoba srednje dobi zbog  izloženosti stresu i modernom načinu života. Usred učestalog stresa dolazi do naglog pada imuniteta i pojavu spomenutih alergija i simptoma.
 

DA LI SMO ALERGIČNI ILI PREHLAĐENI ?

Simptomi peludne alergije često su slični simptomima prehlade ili gripe pa ih je lako krivo protumačiti ili ih ne prepoznati kao alergiju. Kako bi bili sigurni da kod vas nije riječ o prehladi opisao sam vam bitne razlike između ova dva zdravstvena problema.

Alergije simptomi hunjavica gripa travar ljekovito bilje


NAČIN PREVENCIJE ALERGIJA

Izbjegavanje alergena vrlo je važno no ponekad teško izvedivo i nepraktično. Ako nije moguće izbjeći kontakt, onda ga je potrebno smanjiti na najmanju moguću mjeru. Neke od mogućnosti su :

 • posjedovanje peludnog kalendara, koji donosi podatke o tome koja stabla/trave/korovi cvjetaju u koje doba godine te kojim intenzitetom. Planirajte svoje aktivnosti ovisno o tome kolika je koncentracija peludi u zraku i za vrijeme najgorih dana izbjegavajte aktivnosti na otvorenom. Koncentracija peludnih zrnaca najviša je ujutro i prijepodne, a najmanja nakon kiše. Vjetroviti dani su najgori za alergičare i tada ostanite kod kuće.
 • praćenje peludne prognoze putem internetskih ili mobilnih aplikacija, koja donosi informaciju o koncentraciji peludi pojedinih alergenih biljaka za sve gradove koji vrše mjerenja i to na dnevnoj bazi.
 • držite zatvorene prozore u vrijeme sezone cvatnje
 • boravite u klimatiziranom prostoru, s klima uređajem koji je redovito servisiran
 • slobodno vrijeme provodite što je moguće više u planinama ili na moru (na visinama iznad 1000 m/nm) jer nema zagađenja i cvatnje.
 • perite kosu svaki dan, a što češće i ruke i lice kako biste odagnali zrnca peludi. Ne sušite odjeću izvan kuće i često mijenjajte jastučnice, redovito usisavajte prašinu
 • napravite mehaničku zaštitu vaše sluznice nosa kako alergeni ne bi ulazili u vaše tijelo, tako da prije izlaska iz kuće, u sluznicu nosa ukapate KAPI ZA NOS na bazi nevena, eukaliptusa, mente, ravensare .
 • šumeće tablete kalcija neizostavni su dio terapije peludne hunjavice
 • česti alergeni su mlijeko i mliječni proizvodi - konzumirajte ih što manje
 • preventivno uzimajte veću količinu C vitamina kroz sokove limuna, jabuke i bazge - C vitamin djeluje detoksikacijski i kao antihistaminik te podiže imunitet.
 • potrebno je na vrijeme započeti prirodno fitoterapijsko liječenje ( čaj protiv ALERGIJE, biljne kapi ALERGIJA, KAPI ZA NOS, minimalno 2-3 mjeseca prije početka sezone polenacije određenog alergena).


KAKO SE LIJEČE I UBLAŽUJU SIMPTOMI ALERGIJE ?

Već ste sigurno čuli, da klasična medicina alergiju ne liječi. Svi lijekovi za alergiju djeluju na takav način, da uklanjaju ili ublažavaju simptome alergije. Takvi lijekovi blokiraju reakciju imunog sistema, ili, u težim slučajevima, potiskuju rad cijelog imunog sistema uz pomoć lokalnih i sistemskih steroida. Iako takav pristup može pomoći, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne poduzima da bih riješio pravi uzrok bolesti.

Pacijenti ovise o svojim lijekovima i pate od mnogih nuspojava. Najgore u svemu tom je, da pacijenti stalno potiskuju svoj imuni sistem, što još više pogoršava njihovo zdravstveno stanje.
 

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA

Mnogi prirodni liječnici, travari i iscjelitelji pokušavaju pronaći uzrok alergiji, da bih stvorili lijek za milijune ljudi, koji pate od alergijskih reakcija. U zadnje vrijeme bila su napravljena mnoga istraživanja. Neki rezultati predstavljaju alergiju u novom svijetlu i povezuju alergiju sa :

 • oslabljenim imunitetom ( jednom godišnje napravite detoksikaciju organizma, vježbajte, što više boravite u prirodi... )
 • parazitima ( pronađena je povezanost alergije sa parazitima. Paraziti koji se nalaze u crijevima čovjeka, ispuštaju toksičan otpad, koji narušava normalan rad imunog sistema i pokreče ciklus alergije)
 • nepravilnim funkcioniranjem jetre (  paraziti u jetri sprečavaju njezino normalno funkcioniranje. Kada jetra ne funkcionira dobro, ne može razlikovati štetne sastojke od bezopasnih. Tada nastaje alergijska reakcija. Nedavno su Američki liječnici otkrili, da su toksini, koje ispuštaju bakterije, virusi i paraziti, najagresivniji alergeni. Ti otrovi su tako jaki, da mogu poremetiti rad cijelog organizma. Virusi i paraziti, koji se nalaze u našem tijelu, truju naš organizam i pokreću lančanu reakciju, koja se zove alergijom. )FITOTERAPIJA  KAO JEDNA OD NAJBOLJIH METODA LIJEĆENJA ALERGIJA
 

Izvrsno nam pomaže fitoterapija u obliku čaja, biljnih kapi, kupelji, ulja te kapi za nos .  U prirodi postoje ljekovite biljke koje će ako se uzimaju mjesecima prije same sezone alergija, pripremiti tijelo i imunološki sustav.

Obično savjetujem barem 2-3 mjeseca prije same sezone alergija popiti dvije trotjedne kure čaja ALERGIJA i biljnih kapi ALERGIJA i IMUNITET koje sadrže iznimno ljekovite biljke kao kamilica koja ima protuupalna svojstva i pomaže kod suhih očiju. Da bi spriječili njihovo peckanje, na očima  držite tri do pet minuta ohlađene vrećice čaja od kamilice.

Biljne kapi ALERGIJA

Kopriva mi djeluje kao antihistaminik koji pomaže u ublažavanju simptoma alergije kao što su kihanje i svrbež očiju, čisti krv od alergena a majčina dušica liječi kašalj izazvan alergijom i ublažava upaljeno grlo. Đumbir ublažava iritaciju upaljenog grla, a posebno je koristan u kombinaciji s medom. Sluz iz sljeza obložit će sluznicu dišnih putova, smanjiti iritaciju i kašalj te olakšati iskašljavanje nakupljene sluzi.

Čajevi od maslačka, peršina, pelina, klinčića,  mente, krkavine, čička, kupine i kamilice potiču cirkulaciju, bolji rad jetre i pročišćavaju organizam. Protiv svrbeža i osipa, crvenila na koži pomoći će čestoslavica i maćuhica

Imela i neven su jake imunološke biljke. Potrebno je dnevno popiti litru čajne mješavine ALERGIJA i uz čaj biljne kapi protiv alergije. Svaki dan u litru čaja dodati 50-150 biljnih kapi s tim da ta doza ovisi o simptomima, od pacijenta do pacijenta, a doze ovise i o tome radi li se o odrasloj osobi ili djetetu ).

Nevenovo ulje odlično je za kožu, čisti je i smiruje crvenilo i upalu. Može se koristiti i nevenova krema s dodatkom lavande, naranče, bademovog ili jojoba ulja.

 

Biljne kapi imunitet, tinktura imunitet, imunitet, neven carin

 

PREHRANA

U prehrani preporučam ljekoviti đumbir, šumeće CA-C tablete i izbjegavati proteinsku hranu, velike doze vitamina C, kozije mlijeko i crnu rotkvu.

Vitamin C kao prirodni antihistaminik ublažava alergijske reakcije. Antihistaminik je tvar koja suzbija učinak histamina - glavnog uzročnika u razvijanju alergijskih reakcija i jača imunitet. Vitamina C najviše ima u agrumima poput grejpa, mandarina, naranča i limuna, te u paprici i brokuli.

Za vrijeme obroka preporučam i žličicu jabučnog octa u čaši vode, uz dodatak žličice meda.

 

ULJE CRNOG KIMA – pomoć uz ljekovito bilje kod alergija

U prirodi postoji biljka, koja sadrži prirodni anti-histamin (antihistaminici – protuupalni lijekovi koji spriječavaju djelovanje histamina odgovornog za pojavu simptoma kod alergijskih bolesti ).  To je nigella sativa ili crni kim . Preporučam uz biljnu terapiju i ulje hladno prešanog crnog kima koje djeluje protuupalno, ublažava burnu imunološku reakciju i značajno prevenira i ublažava sve simptome alergije. S upotrebom crnog kima u prevenciji alergijskih simptoma najkorisnije je započeti dva mjeseca prije pojave alergena u prirodi i treba ga piti za vrijeme trajanja te mjesec dana nakon nestanka alergena. Pije se u dozi od 1- 5 ml tri puta dnevno, nakon obroka.
 

KAPI ZA LAKŠE DISANJE

Vrlo često dugotrajne alergije dovode i do problema sa sinusima. Naime, zbog alergijskih reakcija sluznica nosa, ali i sluznica sinusnih šupljina zadebljava, postaje edematozna, crvena, a upaljene i podražene stanice sluznice pojačano luče sluz, upalnu tekućinu. Ako dođe i do sekundarne bakterijske infekcije, može se stvoriti i manja ili veća količina gnojnog sadržaja jer bakterije stvaraju upalu i gnoj. U tom slučaju u terapiju uvodim kapi za nos/sinuse, da se smanji edem sluznice, ubiju bakterije tj.da se sve iščisti i dezinficira, da osoba, bilo odrasla bilo dijete, može lakše disati.

KAPI ZA NOS ublažavaju simptome alergija a radim ih od ulja nevena, eukaliptusa, bora i ravensare kako bi se zalijepilo za sluznicu nosa te mehanički zadržavalo ulaz alergena a u istom trenutku širilo nosnicu i dišne puteve i lagano hladilo . One smanjuju začepljenost, otekline, curenje i svrbež.
 

ISPIRANJE ZAČEPLJENOG NOSA SLANOM OTOPINOM

Kod ispiranja slana voda čisti sve nečistoće, uklanja alergene iz nosa (nakupljenu pelud), vlaži sluznicu te ublažava simptome alergije. Neki čak tvrde kako bi svakodnevno ispiranje nosa sasvim uklonilo alergijske simptome. Ja osobno koristim plastičnu posudicu rino horn koju napunim mješavinom soli i tople vode te prislonim na nosnicu nosa .

Ako mješavinu radite kod kuće tada ćete zagrijati pola litre vode na temperaturu od otprilike 37°C i dodati jednu čajnu žličicu soli. Bitno je napomenuti da morate koristiti morsku sol bez aditiva ili himalajsku jer kuhinjska sol može nadražiti osjetljivu sluznicu nosa.

Tada se nagnete iznad sudopera, umivaonika ili kade i polako ulijevate otopinu u jednu nosnicu sve do kad ona ne počinje teći iz druge nosnice. Zatim isti postupak ponovite i s drugom nosnicom. Na kraju nos morate osušiti tako da začepite jednu nosnicu i pušete kroz drugu. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta s obje nosnice.

Nos se može čistiti i biljnim kapima na bazi korijena bijelog sljeza - 2 žličice sljeza namočiti preko noći u šalici hladne vode, ujutro ga procijediti i kapati u nos, obilno i što češće.

 

BLAGOTVORNE INHALACIJA

Nekim pacijentima pomaže inhalacija u prostoru u kojem se zadržavaju ili u kupkama. U aroma lampicu dodajte malo vode i deset kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili lavande, bora, jele, mandarine, mire. Neka od tih ulja dodaj u malo meda, mlijeka, vrhnja ili soli, promiješaj i dodaj vodi za kupanje. Osim toga, eterična ulja  možeš pokapati i po tepihu prostorije u kojoj najviše boraviš, ali i na svoje papirnate rupčiće za nos.

Kao što vidite izbor lijekova je velik i treba znati što, kada i za koga odabrati i u kojoj dozi, stoga izbor uvijek prepustite stručnoj osobi, iscjelitelju, fitoterapeutu. Čaj trošite s biljnim kapima najmanje 3-4 mjeseca.

 

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem .

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem .

 

Neven Carin ,

intuitivno energetski iscjelitelj, fitoterapeut , ljubitelj prirode i prirodnih metoda liječenja

e-mail: info@nevencarin.com   -  MOB: 091 565 4848

 

Detox, Biljne kapi za čišćenje tijela, alergije

 

Biljne kapi imunitet, imunitet, travar, fitoterapija

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana. Izrada web stranica: lupusart.net

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh