UZAŠAŠĆE KRISTOVO ILI SPASOVO - 40 dana nakon Uskrsa

UZAŠAŠĆE KRISTOVO ILI SPASOVO - 40 dana nakon Uskrsa

18. svibnja 2023

Četrdeset dana nakon uskrsnuća slavimo blagdan Uzašašća Kristova ili Spasovo. Ta svetkovina označuje svršetak Isusova ukazivanja apostolima, a broj od »četrdeset dana« znači puninu njegova djelovanja na zemlji, ispunjenje svega što je donio za spas čovječanstva.

Na četrdeseti dan javio se svojim učenicima u Jeruzalemu. Rekao im je da ostanu u gradu i čekaju dolazak Duha Svetoga. Zatim ih je poveo na Maslinsku goru, podigao ruke i blagoslovio ih.

Isus, koji je dosao od Oca na zemlju da ljude upozna s ljubavlju Bozjom spasiteljicom, da ih pozove u zajednistvo s Bogom kao svoju bracu, vraca se k Ocu.

Tri pune godine trudio se rijecima i djelima uvjeriti ljude u istinu o njihovom vrmenitom i vjecnom zivotu, nije bio prihvaćen, dapace odbačen i usmrćen na križu, te je izgledalo da je dozivio potpuni poraz. Ali Otac Njegov uskrisio Ga je i dao Mu za pravo.

Sada se eto, nakon uspjesno obavljene misije vratio u Ocev dom ili, kako mi kazemo u Nebo, te "sjedi s desne " Bogu, a jednoga ce dana doci svecano suditi svijetu i svakom covjeku.

U oprostajnoj rijeci ucenicima je htio reci otprilike ovo: dosta smo bili zajedno, vidio sam da ste ojacali i da cete ubuduce moci i sami. Poslat cu vam jos silu Duha Svetoga da ustrajete u zadaci koju vam ostavljam.

Zadaca je propovijedati Radosnu vijest spasenja, krstiti i tako uciniti sve ljude Isusovim ucenicima.

Na kraju ostavio im je svecano, utjesno obecanje da ce na duhovni nacin biti s njima sve do svrsetka svijeta.

Uzasasce je vazno i ono je nagrada za dobar i Bogu vjeran zivot na zemlji; ono je bila kruna svega Isusova zalaganja medju nama ljudima i vjernosti Ocu Nebeskom.

Isus, koji je Put, Istina i Zivot i cilj puta, kaze da je konacno i istinsko zivljenje kod Oca i da cemo biti sretni o svom "uzasascu", kao i On koji je vec uzasao.

Uzašašće pak znači da je on sada i kao čovjek uzdignut u božanske sfere, da je i kao čovjek postao gospodar neba i zemlje, da je sjeo zdesna Bogu.

Sjediti zdesna Bogu biblijski je izraz koji označuje da netko ima Božju vlast u rukama. Krist, dakle, ima vlast nad svima, posebno nad zlom i Zlim. Na njemu je da podloži zlo i Zloga Očevoj volji, da onda konačno bude Bog sve u svima.

Egzegetski i teološki gledano, smatra se da je Isus doista pokazao fenomen uzdizanja prema nebu i da je to bio znak njegova duhovnog uzdizanja u Očev naručaj. Tako je on i kao čovjek, a ne samo kao Sin Božji, jedno s Ocem i Duhom Svetim u istoj slavi.

On je postao čovjekom da sve naše ljudsko uzme na sebe, a sve Božje da dadne nama, te nas uzdigne tamo gdje je on.

Kristovo uzašašće na nebo usmjeruje naše poglede prema domovini, kamo smo pozvani i kamo idemo, da bismo snagom tog pogleda pobjeđivali zla, nevolje i bitke u našem životu. Isus nije otišao sa zemlje te nas ostavio siročad i same, nego je uzlazeći na nebo još jače ostao u našoj imanenciji, među nama prisutan.

Tek sada kad je preuzeo gospodstvo nad svijetom, nad svakim čovjekom, nad svakim detaljem tvog života i ljudske povijesti, tek sada je potpuno među nama i »s nama do svršetka svijeta«. Isusov izraz »ja sam s vama« u Bibliji znači Božju moć, prisutnost i garanciju pobjede. Vjernik je siguran da će pobijediti zlo. On ne vjeruje zlu, ne da se prevariti Zlim, zavarati trenutnim mrakom, nego vjeruje u zoru i već vidi dan koji dolazi.

Vjernik nije otuđen stanovnik ove zemlje koji bi neprestano gledao prema nebu i maštao o njemu, te mislio kako treba podnijeti zla ovdje, jer će tamo uživati.

Vjernik je čovjek koji od Isusove vlasti i moći uzima snagu da pobijedi zlo, patnju, ratove i bijedu oko sebe.

Apostoli su na dan Uzašašća čuli riječi: »Ljudi Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet u nebo, isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi u nebo.« Isus stalno dolazi, on je već među nama, ulazi u svaku situaciju.
Vjernik je čovjek čiji su korijeni u Isusu Kristu, te zato nosi plodove Kristovog života, njegovu milost i spas u svijet. On je pozvan svjedočiti da je Bog s nama, da ne očajavamo zbog poteškoća, problema, nesreća i katastrofa. On je poput dječaka na brodu usred bure i oluje koji se jedini ne boji, jer mu je Otac na kormilu. Kršćanin treba biti svjestan da mu je Isus dao svu vlast.

Isus, naime, kaže: »Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji i zato idite i učinite sve ljude mojim učenicima.« Kršćanin nije bolji od drugih, on nije bez grijeha, slabosti i pogrešaka, pa ipak on u sebi nosi sile kojima može pobijediti zlo u sebi i u svijetu, a to su Božja riječ i prisutnost Kristova duha.

Svetkovina Uzašašća dokaz je spasa za čitavo čovječanstvo, zato se zove Spasovo. Ona je garancija da je dobro biti čovjek. Nesreće i nevolje samo su napasti koje nas žele zaustaviti, ali na nama je da ne posumnjamo nego da sigurno idemo ususret novom svijetu, novom nebu i novoj zemlji.

Moli Boga da te uvede u tu silu i taj svijet.

Dr. Tomislav Ivančić, “Oaze života”

 

Primi blagoslove koje su primili apostoli gledajući Ga kako odlazi: Molitva uzašašću Gospodinovu

Ovu jednostavnu ali duboku devetnicu možemo obavljati tako da svaki dan molimo po jedan od devet zaziva s molivom uzašašću Isusovu ili,  možemo tijekom 9 dana svakodnevno moliti sve zazive. Napisao ju je svećenik Giuseppe Riva penitenzijar iz Milana;

1.Ljubljeni moj Isuse, koji si uzišao na Nebo nakon što si ispunio svoje poslanje na zemlji, udijeli mi milost da me pozoveš na svoj sud nakon što sam izvršio tvoju volju na zemlji. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

2. Ljubljeni moj Isuse, koji si prije Uzašašća ljubazno prekorio apostole zbog tvrdoće da povjeruju, udijeli mi milost da čvrsto vjerujem sve što si se ti udostojao objaviti. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

3. Ljubljeni moj Isuse, koji si uzlazeći na Nebo blagoslovio apostole, molim te bogoslovi moju dušu da bi po uzoru na njih, prve svjedoke tvog božanstva, sve svoje povjerenje stavili u tebe te da nikada ne postanemo nedostojni tvoje pomoći. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

4. Ljubljeni moj Isuse, koji si uzlazeći u Nebo nama otvorio rajska vrata koja su bila zatvorena po grijehu, udijeli mi milost da uvijek tako živim da nakon smrti mogu spremno ući u Nebo. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

5. Ljubljeni moj Isuse, koji si na dan Uzašašća bio uzdignut od Oca nada sve anđele s desna Božanstva udijeli mi milost da te nasljeđujem u trpljenju kako bi jednoga dana uzdignut, bio s tobom u slavi nebeskog Kraljevstva. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

6. Ljubljeni moj Isuse, koji si nakon nekoliko dana poslao Duha Svetoga na apostole, udostoj se i na mene izliti Duha Svetoga posvetitelja, da se potpuno obnovi moja duša.Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

7. Ljubljeni moj Isuse, koji u sjaju svoje slave, trajno zagovaraš ljude pokazujući vječnom Ocu Rane koje si zadobio u svojoj muci, zagovaraj i prikaži svoje Rane i za moju dušu koja se toliko puta tebi odupirala.Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

8. Ljubljeni moj Isuse, naš Zagovorniče koji sjediš s desna Ocu umiri Božju srdžbu, isprosi mi potpuno vršenje volje Božje, da po tvojim zaslugama zadobijem ono mjesto u Nebeskoj slavi koje si Ti za mene platio cijenom svoje Predragocjene Krvi.Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

9. Ljubljeni moj Isuse, koji ćeš se prema anđeoskim riječima (usp. Dj 1, 10) jednoga dana vratiti isto onako kako si uzašao Ocu i suditi žive i mrtve, udijeli mi milost svete ustrajnosti do kraja kako bi zauvijek bio s tobom u vječnosti. Istu milost molim za sve osobe koje su mi se preporučile u molitve kao i za one za koje sam dužan moliti. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

 

 

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh