SESELAČKA PEČINA - DREVNI LATIN GRAD - VODENICA - IZVOR MORAVICE - VRMDŽANSKO JEZERO

SESELAČKA PEČINA - DREVNI LATIN GRAD - VODENICA - IZVOR MORAVICE - VRMDŽANSKO JEZERO

Izvor rijeke Moravice, Seselačka pečina, Vrmđansko jezero, Latin grad, Vrmdža , Vrmđansko jezero


Na ovoj jednodnevnoj turi proći ćemo najljepše lokacije sa južne strane planine i piramide Rtanj. Prva točka nam je izvor rijeke Moravice. Rijeka Moravica je dugačka 60,4 kilometara, desna je pritoka južne Morave. Izvor rijeke se nalazi ispod planine Device, razlivenog je toka i potiče od mnoštva dubinskih izvora. Izvorska voda je hladna i čista.

Izvor rijeke Moravice, Planina Devica, Reka Moravica

U njoj ima rakova, pastrvi , krkuša, klenova, a poznato je da su se rakovi iz rijeke Moravice nekada mogli naći i na stolovima  mnogih europskih gradova. U blizini izvora nalazi se i crkva Svetog Ilije koja je sagrađena zahvaljujući kneginji Persidi Karađorđević. 

Ovdje sakupljamo vodu za našu kolekciju svetih izvora, za izradu SVETE VODE prema drevnim spisima koje učimo toga dana.
 

Izvor Moravice


Sljedeća točka ovog područja nam je Seselačka pećina. Ulaz u pećinu je veliki i svi glavni hodnici su osvetljeni. Ima zanimljivih pećinskih ukrasa stalaktita, stalagmita i travertinskih kada. Također, u jednom dijelu pećine, pojavljuje se rijeka ponornica. Jednim od sporednih hodnika dolazi se do podzemnog jezera.

 

Seselačka Pećina, Latin Grad Vrmdža, Sokobanja
 

Vrmdžansko jezero je prelijepo prirodno jezero, podno čudesne planine Rtanj i na samo 15 km od ljekovite Sokobanje. Kažu da je Vrmdžansko jezero nastalo od velike kiše i topljenja lednika sa planine Rtanj.

Vrmdža, Vrmdžansko jezero

 

Ovdje ostajemo u branju ljekovitog i magijskog bilja ovog područja kao npr: raskovnik, vilinska kosa, vilinsko sito, gospina trava, majčina dušica, rtanjski čaj i dr... 

 

Vrmdžansko jezero, vrmdža


Na krečnjačkom rtu, u dolini Pakleša, nalaze se zidine drevnog Vrmaškog, odnosno Vrmdžanskog grada, koga mještani zovu još i Latinski grad, jer je iz rimskog doba i nastao je u periodu do 6. st., u vrijeme vladavine cara Justinijana. Podignut je zbog obrane ovog dijela vizantijske teritorije od prodora Avara i Slavena. Razoren je 1413. godine i to je sve što se o njemu zna u antropološko-demografskom pogledu.

 

Seselačka pećina, LAtin Grad, Vrmdža

 

Latinski grad građen je na nepristupačnim stijenama i bio je dobro utvrđen, pa Turci nisu mogli nikako da ga osvoje. Pored toga u gradu je bila dovedena voda i veća količina hrane. Postoje brojne priče, legende i mitovi o izgubljenom blagu koje se i danas prepričavaju. Stari, Vrmaški grad je i dan danas meta i destinacija lovaca na blago.

 

Crkva svete trojice Mužinac Vrmdža


Crkva svete trojice - U narodu postoji priča da crkva datira iz 13. st, da je tri puta paljena, da je sadašnja sagrađena na starim temeljima na manastirskom imanju, da je bogomolju, u vrijeme zuluma drugovernika Turaka, spasao “ferman” turskog starješine iz Sokobanje, izdat u znak zahvalnosti za ozdravljenje sina, oboljelog od sumanutosti.

Uz crkvu stoji zvonara sa dva zvona. A sa brda pored crkve, na istok, jug i zapad, pružaju se veličanstveni pejzaži, a Sokobanja ispod planine Ozren vidi se kao na dlanu. Uz crkvu nalazi se i lokalni muzej tradicije ovog kraja kojeg posjećujemo i uživamo u razgledavanju starih novaca, odjeće, oružja, slika, uzoraka nekadašnjih soba i kuhinja i dr.

 

Crkva Svete Trojice, Mužinac, Sokobanja


Nakon zanimljivog cjelodnevnog izleta odlazimo u nacionalni restoran Filotin pogled sa prekrasnim pogledom prema samoj planini i piramidi Rtanj a u blizini Vrmđanskog jezera. Ovdje možete kušati tradicionalna srpska jela.

 

FILOTIN POGLED

Filotin pogled Vrmdža Vrmdžansko jezero

Na povratku stajemo na lokalnom ljekovitom izvoru vode gdje si možemo natočiti vodu za piće te kod Vodenice dede Mije gdje se opskrbljujemo domaćim brašnom.
 

Vodenica dede mije

 

Cijena Programa Rtanj Sokobanja

 

© 2016 nevencarin.com Sva prava pridržana.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Na vrh